avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Despagubiri accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Despagubiri accident de munca

Stiu ca legea muncii prevede in caz de AM, indiferent de cine este vinovat, ca firma este obligata la plata unor salarii compensatorii pt victima cat si pt familie.

1 Se pot cumula aceste compensatii? ?(atat pt victima 3 salarii de incadrare + 3 salarii pt familie)

2 Cunosc faptul ca trebuie sa formulez o cerere scrisa catre firma. Cum o fac?

3 Aceasta cere trebuie sa o fac intr-un anumit termen?

va multumesc o seara buna
Cel mai recent răspuns: comerciantu , utilizator 11:53, 7 August 2013
In prezent, nu mai exista un contract colectiv de munca unic la nivel national iar o eventuala negociere a unui astfel de contract nici macar nu mai e posibila in baza legislatiei actuale, care permite incheierea de contracte colective de munca doar la niveluri inferioare celui national (respectiv, la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate).

Este adevarat ca in anii din urma, atunci cand se aplica un contract colectiv de muncă unic la nivel naţional exista o prevedere ce se referea la accidentelde de munca soldate cu decesul victimei, citez:
“art.51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor
beneficia şi de următoarele ajutoare:
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;”

In concluzie daca sindicatul dumneavoastra a incheiat un astfel de contract la nivelul unitatii se pot solicita un astfel de ajutor, in functie de ce s-a prevazut, daca exista, in contractul colectiv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2013
inspectorSSM, utilizator
Legea nr.316/2006 prevede:
Art. 44. - Angajatorii raspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de munca sau bolilor profesionale, in masura in care daunele nu sunt acoperite integral prin prestatiile asigurarilor sociale de stat.
compensatia pt atingerea integritati o veti primi doar daca nu vati pierdut mai mult de jumatate din capacitatea de munca iar pt a beneficia de ea trebuie completate ANEXA 13 pe care o gasiti pe saitul casei de pensii ea trebuie completata si depusa personal la un departament anume din sediul casei de pensii,repet doar daca sinteti invalid si inca puteti lucra eu nu pot beneficia de aceasta compensatie findca este gr 2 in schimb pot solicita indemnizatie pt achizitionare dispozitive medicale am nevoie de un referat medical .Afirm aceste lucru in cunostinta de cauza findca am fost personal si mi sa confirmat de la bucuresti de la minister .Contract colectiv de munca in mediul privat nu mai exista de mult,gresala multor dintre noi este ca nu sintem afiliati la nici un sindicat iar in cazuri asemanatoare mie si d-voastra drepturi prea multe nu avem ,sint totusi drepturile referitoare la asigurarile platite de catre toti angajati legal ,dar aceste drepturi trebuie sa ti le cauti singur,sa ai relatii poate si sp.... astai treaba la noi.Din PV refacut recent in cazul meu este vinovata o persoana anume care a efectuat anumite operati in spatele meu ,firma este vinovata ca nu ma dotat cu casca dar in acelasi timp nici nu ma instruit ba mai mult au facut pierdute fisele unde semnam fiecare ,au mai inventat un art din transportul international,iar actele cu privire la acest articol erau modificate aparind ca a fost prelucrat cu mult inainte doar ca ulterior adica recent sa descomerit .Curios ce vor spune uni cind eu eram bolnav ,umblam pe la tomografi iar in fisele de pontaj eram in CONCEDIU FARA PLATA si de fapt faceam vizita medicala la un privat care nu a putut sami dea CM .Ramine de vazut daca voi ajunge in instanta cum vor motiva aceste lucruri ,falsul sustragere documente,incadrare gresita modificare de data pe declaratia mea Probabil nu mai tine de o instanta normala probabil vor amina mereu DAR ramin faptele si unele dintre ele cred nu se prescriu.Normal ar fi trebuit inchisa activitatea unei firme private de protectie a muncii care mia modificat o declaratie luata la o luna dupa accident Acum doua saptamini am fost la revizuire grad handicap ,tot gr 2 fara drept de munca iar pensia este de 35-40% din salariul care il aveam.,mai exact 480 imi ajung sa platesc utilitatile de mincat ma duc pe DOLMA sor copt prunele si merele ceo sa fac la iarna?DOLMA=drum de tara intre sate
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2013
comerciantu, utilizator
Acum am inteles de ls inspectorssm ca ceea ce caut eu nu mai exista.

Va multumesc tuturor pt raspunsurile date.
Pentru comerciantu.
Dorind sa va ajut in continuare, mie personal imi este foarte greu sa urmaresc ceea ce scrieti.
Daca doriti un ajutor in continuare va trebui sa scrieti fraze scurte, care sa se refere la un singur subiect.
Un exemplu: am depistat in mesajul dvs. o fraza - "..... Normal ar fi trebuit inchisa activitatea unei firme private de protectie a muncii care mi-a modificat o declaratie luata la o luna dupa accident ..... ". Daca aveti un document scris in acest sens, nu inteleg, de ce nu sesizati in scris Inspectia muncii/ ITM (anexand documentul respectiv) pentru a lua masurile legale care se impun (ma refer aici la aplicarea unei sanctiuni contraventionale celui gasit raspunzator, in urma declanserii unei anchete). Nu veti face sesizare, firma respectiva poate continua sa influenteze cercetarea unor evenimente similare, in sens negativ. Daca aveti documente care sa ateste ca firma respectiva, de care amintiti, a influentat in mod deliberat cercetarea evenimentului, prin modificarea declaratiei dvs., nu vad ce va retine, sa atentionati in scris procurorul de caz, in acest sens.

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu 32 victime, caz musamalizat. Laszlo Bicsak Laszlo Bicsak Buna ziua, Va rog sa analizati speta de mai jos si va rog sa dati cu parerea, ce se poate face, daca se mai poate face ceva: Accidentul rutier a avut loc in ... (vezi toată discuția)
Deces la locul de munca ContSters254006 ContSters254006 Doresc să va descriu pe scurt problema mea. O persoană din familia mea a avut un accident mortal, în locul in care muncea, in timpul programului. ... (vezi toată discuția)