avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi si obligatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi si obligatii parintesti

Buna ziua! Sunt divortata de cativa ani,iar fetita mi-a fost incredintata mie spre crestere si educare. S-a stabilit un program de vizitare minora in fiecare sambata intre orele 10.30 - 20.30 cu luare de la domiciliul minorei(al meu),fiind specificat in hotararea de divort ca are dreptul de o o lua si a sta cu ea doar la domiciliul unui frate de al tatalui,asta a fost doar pt divort. Pana acum nu a luat niciodata fetita,pt ca avea alte lucruri mai "importante" de facut si a vizitat-o doar de cateva ori,iar pensia alimentara o plateste o data le vreo 3 luni. Problema este ca acum a luat pt prima data fetita si nici macar nu a luat legatura cu fratele sau pt asta,cumnata sa nici nu vrea sa auda sa-si strice toate week-end-urile pt el si a dus-o in cu totul alta parte - adica acasa la mama lui,care nici nu a vrut sa auda vre-o data de fetita si unde aceasta nu are ce vedea decat bautura,fum de tigara si o nepoata de-a lui care a lasat scoala pt ca a ramas insarcinata - mediu deloc adecvat pt un copil de 7 ani. Cum pot scimba programul de vizitare minora - oriunde si oricand,dar in prezenta mea. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 20:28, 7 Septembrie 2013
Martonze a scris:

Aici nu e vorba doar de institutia casatoriei, ci de drepturile si obligatiile parintesti.
Toate legile privitoare la minori sunt facute, declarativ, in interesul major al copilului si nu putem sustine ca sunt proaste, ci incorect aplicate.



Este corect domnule, dar trebuie sa intelegi si dumneata, ca in aceasta tara cel putin, daca nu ai bani sau bunuri, nu platesti...indiferent daca este vorba despre un copil sau o creanta de orice fel (mai putin cele care beneficiaza de o garantie reala, dara acolo inseamna ca ai)...ce este asa de greu? Patrimoniul reprezinta gajul gerenal al creditorilor chirografari, dar daca nu ai nimic de natura executabila, nu poti fii executat...sau credeti ca este imposibil sa nu ai in tara asta?
Este un mod cel putin ciudat de a privi obligatiile parintesti din partea unui viitor, presupun eu, magistrat.
Daca cititi exemplul userului kyrakyra, un copil de 16 ani a gasit modalitatea de a-si asigura existenta , prin munca, ceea ce tatal sau nu si-a gasit, teoretic, de 11 ani.
Nu vad de ce statul este obligat sa asigure locuri de munca? Bunaoara daca dvs. nu reusiti la INM sau nu va angajeaza vreo primarie, agentie sau minister, veti fi liber cugetator si va veti hrani cu energia solara pana reusiti?
Vedeti, aici este un site cu specific juridic, sunt consultanti avocati, mediatori, experti contabili, psihologi, etc., acestora nu le-a asigurat statul un loc de munca, poate dansii chiar creeaza locuri de munca.

Si daca vizionati emisiunile de pe Animal Planet, vedeti ca in tarile civilizate unde ne pretindem a fi, neglijarea unor animale de casa in intretinere este infractiune si se pedepseste corespunzator; nici macar cainele nu-l poti lasa fara apa suficienta sau calul netesalat; asta inseamna raspundere.
Cu atat mai mult vorbim despre raspundere daca este vorba despre o fiinta umana.
Unde mai punem ca acesti someri permanenti, dar cu rate la banca platite la zi, de sute de euro lunar, care se dau cu Audi si-si fac vacanta in Caraibe, au si "dreptul" de a interzice deplasarea in strainatate, de ex. in Grecia, a mamei insotita de copil sau mutarea mamei in Spania, unde si-a gasit serviciu si ii poate oferi mult mai multe odraslei.

Aveti dreptate, daca nu ai, nici Dumnezeu nu cere! Dar aici nu este vorba de asa ceva. Acel fost patron, care dupa divort cedeaza toate bunurile parintilor, matusii, verisoarei,concubinei, traieste in lux afisat si se declara fara venituri, intr-un stat de drept este sanctionat.
Ia sa se aplice legea(repet, legi exista, nu sunt aplicate) si sa stea respectivul parinte-tata/mama la puscarie 1-2 ani pentru neglijarea copilului, credeti ca ar mai fi atatia parinti fara venituri?
Alt exemplu: In instanta, un parinte traitor in tarile vestice, declara ca nu are venituri, dar solicita in vizita la dansul minorul toate vacantele, integral, cu plata transportului dus-intors. Acelasi declara ca are parinti pensionari pe care a trebuit sa-i ajute inainte de a pleca, si acum, declara ca ratele la banca sunt platite de parintii sai !? Oriunde, un judecator isi da seama ca acesta minte si hotareste in consecinta.
La noi?
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
Martonze, utilizator
daca ai divortat, deja esti vinovat (nu conteaza a cui este vina), fie si numai pentru ca nu ti-ai ales un om potrivit alaturi de care sa cresti un copil...

rezultă că mai bine nu divorțezi. atunci nu va ști nimeni că ești vinovat de ceva, deci nimeni nu va sări pe tine cu acuzațiile.
școala-i plină de copii cu părinți căsătoriți care-și bat joc de educația odraslelor.
însă, iată că în societatea românească se discută despre obligații părintești doar cu referire la părinții divorțați.
la ăilalți se merge-n continuare, teleleu, după princinipiul io l-am făcut, io-l omor.
nu-ți pune nimeni legea sub nas dacă ești un bețiv notoriu sau o putoare care nu gătește-o ciorbă pentru copii. ăia doi și-au ales bine partenerul, n-au o vină!
protectia copilului? n-am văzut atâta praf în ochi de la nicio instituție a statului!
dacă nu ai bani să îi crești statul îți ia copilul? tinere domn, atât te-ntreb: ființele alea mici sălbăticite care umblă pe două picioare prin gropile de gunoi ale marilor orașe, ce-s?


bravo ! eu si fiica mea traim experiente asemanatoare cu cele descrise de dvs. si intr-adevar barbatul are doar drepturi ...noroc ca noi nu stam cu mainile in san si nu ne punem mari sperante in instantele de judecata pt.ca inafara de faptul ca de cele mai multe ori judeca superficial in baza unor anchete sociale facute din birou (desi scriu "..ne-am deplasat la fata locului.." si "fata locului nu era acasa.." am spus eu fiicei mele sa mai destindem atmosfera.. culmea este ca fiica mea a terminat dreptul iar eu sunt trad.autorizat de lb.italiana-stiinte juridice de ceva ani..e adevarat ca eu cunosc mai bine dreptul italian decat cel roman..) in care scriu cam ce vrea omul mai ales in oraselele mici..desi documentele din dosar contrazic flagrant sit. din teren...dar mai exista si firme de detectivi particulari serioase si abilitate a caror rapoarte, filmari, fotografii, inregistrari , discutii cu martori sunt valabile in instanta...este adevarat ca aceste investigatii costa destul de mult mai ales cand e vb. de o localitate situata la cateva sute de km...(deplasari, cazari pt.cel putin 7 zile ..) dar fata de pericolul de a lasa un copil mic(4 ani) intr-un mediu ostil si periculos(betii, certuri,amenintari cu incendierea intre membrii familiei unde ar trebui sa mearga in vizita minorul care nu cunoaste pe nimeni acolo si care ar fi lasat singur cu acesti "oameni".pt.ca tatal are amanta si nici nu locuieste acolo... merita toate eforturile si toti banii din lume..O sesizare facuta cum trebuie la Dir. Gen.de Asistenta sociala si Protectie a Copilului competenta pt. localitatea in care urmeaza sa fie dus minorul...este uneori de ajutor... Noi am facut o astfel de sesizare si asteptam raspuns...sper sa raspunda macar...
.
este uneori de ajutor.

Adevar graiti, stimata doamna. Uneori si daca serveste pe cine trebuie :weg:
Eu zic sa nu va faceti multe sperante, interesul major al copilului este o notiune abstracta, azi e valabila notiunea "interesul major al taticului".
Mai mult, atentie! faptul ca domnul are amanta este circumstanta atenuanta, adica se considera ca este o femeie alaturi de tatic , care o suplineste pe mama...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)
Despre incredintare si pensie GILBERTINAS GILBERTINAS buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine ca nu mai inteleg nimic am fost casatorit am divortat de curand fosta sotie a parasit domiciliul conjugal pt a treia ... (vezi toată discuția)
Modificare program vizita minor IngridIoana IngridIoana sunt mama unui baietel de 2 ani. in martie 2012 s-a stabilit in intstanta programul de vizita pentru minor in favoarea tatalui (el a fost cel care a cerut ... (vezi toată discuția)