avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi si obligatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi si obligatii parintesti

Buna ziua! Sunt divortata de cativa ani,iar fetita mi-a fost incredintata mie spre crestere si educare. S-a stabilit un program de vizitare minora in fiecare sambata intre orele 10.30 - 20.30 cu luare de la domiciliul minorei(al meu),fiind specificat in hotararea de divort ca are dreptul de o o lua si a sta cu ea doar la domiciliul unui frate de al tatalui,asta a fost doar pt divort. Pana acum nu a luat niciodata fetita,pt ca avea alte lucruri mai "importante" de facut si a vizitat-o doar de cateva ori,iar pensia alimentara o plateste o data le vreo 3 luni. Problema este ca acum a luat pt prima data fetita si nici macar nu a luat legatura cu fratele sau pt asta,cumnata sa nici nu vrea sa auda sa-si strice toate week-end-urile pt el si a dus-o in cu totul alta parte - adica acasa la mama lui,care nici nu a vrut sa auda vre-o data de fetita si unde aceasta nu are ce vedea decat bautura,fum de tigara si o nepoata de-a lui care a lasat scoala pt ca a ramas insarcinata - mediu deloc adecvat pt un copil de 7 ani. Cum pot scimba programul de vizitare minora - oriunde si oricand,dar in prezenta mea. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 20:28, 7 Septembrie 2013
Copilul meu nu mai poate fi luat de stat ! Acum este major ! A facut plangere la parchet impotriva tatalui , a fost si un proces penal in urma caruia el a dat suma de 3200 ron pt 2009-2011 , pe care ''saracul '' nu stiu de unde a luat-o ! Cercetarea , urmarirea , procesul penal au durat din 2011 pana in iulie 2013 , si pt perioada 2011-2013 va trebui sa facem o noua plangere ! Deoarece a primit doar o mustrare fostul sot , copilul meu a facut recurs si apoi va face o noua plangere pt perioada din 2011 pana in prezent! A dat banii pt ca mai are doua condamnari cu suspendare ( concurs de infractiuni) pt fals si uz de fals , si ii era frica sa nu mearga in vacanta la puscarie! Oricum chiar daca nu i se va intampla nimic, numai faptul ca trebuie sa mearga la judecatorie si sa isi ia avocat , si acest lucru ii provoaca un stres psihic , imi creeaza satisfactie! La fel si faptul ca va trebui sa mearga la politie sa dea declaratii lunar ca nu are venituri si il streseaza , este iar o satisfactie!
Statul nu prea iti ia copilul! Iti da 50 ron/ copil pt familie monoparentala ( pana la 18 ani) si mancare la cantina primariei si ajutor social pt care trebuie sa muncesti in folosul comunitatii un nr de X zile!
Cand am fost disperata am mers la autoritatea tutelara si nu mi-au luat copilul ci mi-au scos ochii cu 50 ron ( am depus o gramada de acte si declaratii notariale ) si de la asistenta sociala nu mi-au dat ajutor social pe motiv ca suprafata apartamentului e prea mare pt 2 persoane , dar mi-au dat o portie de mancare la cantina pt copil si i-am facut dosar pt bursa sociala si cand a crescut si a intrat la liceu am facut dosar pt ''bani de liceu'' ( 180 ron / luna) .Copilul este inca elev , dar weekendurile atat in timpul scolii cat si in vacanta , de la 16 ani munceste pt 5 ron /ora ca sa aiba bani de un suc sau un manual , iar tatal este intretinut de SOTIE! Sa fim seriosi! Daca vor divorta inseamna ca el nu poate lua nimic din bunurile lor comune care sunt doar pe ea pt ca el a declarat ca de 11 ani il intretine sotia!
Statul nu iti prea ia copilul daca nu ai bani , ci incearca sa te faca sa il cresti asa cum poti!
Am vazut copii care mancau mamaliga goala, fasole si cartofi, erau desculti , murdari , imbracaminte murdara si rupta si statul nu i-a luat ! Cica e mai bine pt ei sa creasca in sanul familiei!
Fostul sot sa nu munceasca , ca nu ma deranjeaza, am si eu destul timp si rabdare sa il stresez si sa il terorizez psihic! A dat deja destui bani la avocat!
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
kyrakyra_65, utilizator
Stimata doamna, va admir !!! imi este greu sa va mai scriu altceva...cred ca este o lectie oportuna, pentru noi, cei tineri, sa cascam bine ochii atunci cand alegem o persoana cu care sa plecam la acest drum...in rest...institutia casatoriei este mult prea greu de acoperit din pct de vedere normativ, mai ales ca a aparut acum mai bine de 2000 de ani, in dreptul roman, doar ca un mijloc de conservare a averii...
Aici nu e vorba doar de institutia casatoriei, ci de drepturile si obligatiile parintesti.
Toate legile privitoare la minori sunt facute, declarativ, in interesul major al copilului si nu putem sustine ca sunt proaste, ci incorect aplicate.
Daca legile sunt facute in interesul major al copilului, cu atat mai mult un parinte trebuie sa urmareasca, firesc, acest interes.
Aici intervine viziunea fiecarui individ care este parinte, chiar doar biologic, vis a vis de ce inseamna interesul copilului: unul crede ca e bine sa duca copilul la bar, altul sa-l puna la haltere, unul sa-l duca la gimnastica si scoala de vara, iar altul sa-l altoiasca , ca sa stie copilul cine-i seful.
Nu este definit "interesul major al copilului".
Chiar aici, pe site, sunt pareri ca minorul trebuie sa fie gazduit de parintele nerezident, chiar daca e alcoolic, drogat , homosexual, ca aceste calitati nu-l descalifica pe acel parinte si e bine ca minorul sa cunoasca diferite medii.
In cazul de fata, a duce copilul intr-o casa unde se fumeaza, unde traiesc oameni bolnavi sau tineri certati cu scoala nu este motiv de a cere in instanta vizita doar in prezenta mamei, in definitiv, tatal are dreptul sa duca minorul unde doreste, indiferent ce a declarat in instanta; lumea e in continua miscare.
In schimb, este posibil ca insusi copilului sa nu-i placa acel mediu si atunci, copilul poate refuza de a pleca in acel loc, abia atunci, dupa refuzul repetat al copilului se pune problema modificarii programului de relatii cu minorul.
Cred ca mai bine si mai bine ati deschide ochii, ca sa va citez, la 2 aspecte:
1. daca munca (pentru un parinte care are un copil de intretinut) e doar un drept: grabiti-va sa va terminati studiile si sa luati un imprumunt de la banca ca nu cumva sa gandeasca toti parintii la fel si sa ramaneti voi, tinerii nostri copii, pe drumuri.
2. daca toti parintii s-ar gandi ca munca e doar un drept si mai toti copiii ar fi preluati de stat, poate gasiti un raspuns la intrebarea din ce ar tine statul copiii "preluati" de la astfel de "parinti", caci prea multi contribuabili la bugetul statului n-ar prea mai fi!
3. cel mai potrivit ar fi sa va ganditi nu neaparat cu cine plecati la un astfel de drum (si la asta), ci ca daca aduceti pe lume un copil aveti obligatii NU drepturi!!!
Adica ar fi despre asumare. Sa fie asta tipic feminin si derobarea tipic masculina?
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
proastasatului, utilizator
Imi pare rau doamna, dar drepturile si obligatiile mele nu sunt stabilite de dumneavoastra..."obligatia de a avea bani" poate fi impusa de catre stat, doar atunci cand va oferii locuri de munca pentru fiecare cetatean...iar o norma care sa-mi interzica dreptul de a face un copil, in cazul in care sunt foarte sarac, nu exista...nu exista obligatie fara o componenta sanctionatorie...imi pare rau daca asta contravine modului dumneavoastra de a privi viata, dar momentan avem alte norme care reglementeaza astfel de relatii sociale. Si eu imi doresc o alta forma economica sau politica...dar momentan trebuie sa accept acest model...asa ca trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a face un copil, pentru ca daca ai divortat, deja esti vinovat (nu conteaza a cui este vina), fie si numai pentru ca nu ti-ai ales un om potrivit alaturi de care sa cresti un copil...(indiferent daca este femeie sau barbat)...

Alte discuții în legătură

Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)
Despre incredintare si pensie GILBERTINAS GILBERTINAS buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine ca nu mai inteleg nimic am fost casatorit am divortat de curand fosta sotie a parasit domiciliul conjugal pt a treia ... (vezi toată discuția)
Modificare program vizita minor IngridIoana IngridIoana sunt mama unui baietel de 2 ani. in martie 2012 s-a stabilit in intstanta programul de vizita pentru minor in favoarea tatalui (el a fost cel care a cerut ... (vezi toată discuția)