avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi si obligatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi si obligatii parintesti

Buna ziua! Sunt divortata de cativa ani,iar fetita mi-a fost incredintata mie spre crestere si educare. S-a stabilit un program de vizitare minora in fiecare sambata intre orele 10.30 - 20.30 cu luare de la domiciliul minorei(al meu),fiind specificat in hotararea de divort ca are dreptul de o o lua si a sta cu ea doar la domiciliul unui frate de al tatalui,asta a fost doar pt divort. Pana acum nu a luat niciodata fetita,pt ca avea alte lucruri mai "importante" de facut si a vizitat-o doar de cateva ori,iar pensia alimentara o plateste o data le vreo 3 luni. Problema este ca acum a luat pt prima data fetita si nici macar nu a luat legatura cu fratele sau pt asta,cumnata sa nici nu vrea sa auda sa-si strice toate week-end-urile pt el si a dus-o in cu totul alta parte - adica acasa la mama lui,care nici nu a vrut sa auda vre-o data de fetita si unde aceasta nu are ce vedea decat bautura,fum de tigara si o nepoata de-a lui care a lasat scoala pt ca a ramas insarcinata - mediu deloc adecvat pt un copil de 7 ani. Cum pot scimba programul de vizitare minora - oriunde si oricand,dar in prezenta mea. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 20:28, 7 Septembrie 2013
Stimata doamna, legal nu puteti schimba nimic, va spun din experienta, un proces in instanta va costa multi bani, timp, stres, pierdeti si dvs. si fetita.
In plus, la ora asta, unele instante considera , si dau hotarari executorii in acest sens, ca tatal poate gazdui copilul la locatia din Romania aleasa de el, fara necesitatea unei anchete psihosociale; repet, asemenea hotarari exista, eu am asemenea hotarare.
Vis a vis de faptul ca fratele si cumnata nu vor sa auda de vizite saptamanale, tot eu sunt in posesia unei hotarari in a carei motivatie scrie ca eu nu am putut demonstra dezacordul de gazduire a locatarilor de la o adresa data. Daca 5 judecatori au ajuns la aceasta concluzie si , legal, hotararea lor e litera de lege, in fata acestor instante argumentele dvs. pica cu succes, mai mult, instanta poate motiva ca este necesar un program de relatii mult extins, ca fetita sa cunoasca mai bine familia tatalui,tocmai fiindca pana acum nu a cunoscut-o.

Problema se pune astfel: copila se simte bine in acel mediu? Daca raspunsul e da, nu aveti pentru ce sa va faceti griji, pentru copil e bine sa cunoasca si familia tatalui.
Daca insa fetita simte disconfort, ea insasi va riposta cand parintele sau vine sa o ia si va refuza plecarea. Atunci e momentul sa faceti demersuri pentru protejarea fetitei.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
Martonze, utilizator
Stimate domn, eu ceea ce scriu provine dintr-o constatare obiectiva, pe care o pot argumenta. Daca dvs doriti sa etichetati pe cineva, inclusiv pe mine, eu nu am nicio suparare, va rog doar sa o faceti rational, cu argumente. Sustinerile mele vin de urmatoarele constatari, va rog, acolo unde e cazul, sa le combateti cu argumente:
1. Dreptului la legaturi personale cu minorul nu-i corespunde nicio obligatie corelativa, a carei neindeplinire sa duca la o ingradire, de orice fel, a dreptului: si anume: parintele nerezident are dreptul la program de vizita (in termenii vechi), care e sanctiunea daca acest drept este exercitat abuziv sau aleator? ce consecinta are asupra programului de vizitare? Raspunsul meu: ZERO, va invit sa ma contraziceti!
2. Obligatia de intretinere, respectiv neplata, cu rea-credinta a pensiei alimentare (limbaj vechi) poate reprezenta o infr, decat daca se dovedeste reau-credinta! Adica, daca mama sa ziceam, care alearga de la servici la piata la gradinita/scoala gospodarie, are timpul, resursele si priceperea sa dovedeasca ce nu reuseste ANAF-ul si anume ca in Romania munca e la negru si ca oficial domnul nu realizeaza venituri, dar face vacante sau se da cu bmw-ul.
3. Daca tatal e violent, instantele au explicatia, stupida si lipsita de profesionalism, ca daca a batut-o pe mama nu inseamna ca e violent si fata de copil, desi...nu trebuie sa-i spargi arcada si copilului; e suficient ce exemplu minunat esti si ce va invata copilul de la tine.
4. Vechiul cod nu dadea peste degetele niciunui tatic care vroia sa se implice in viata propriului copil, sa-l duca la engleza sau sa-l ia de la gradinita sau sa-i mai cumpere o pereche de ghete. Noul cod nu va face dintr-un parinte inconstient sau alcoolic sau violent un parinte bun! Prin urmare, dincolo de victimizarea masculina, si de orice cod, nou/vechi esti sau nu esti PARINTE dupa cum esti sau nu OM!
5. Eu n-am auzit de niciun tatic care sa se planga pe aici sau prin instante, ca mama nu-i da dreptul sa care tot atatea sacosi de cumparaturi cat ea, sau sa calce/spele la fel de mult. Toti au invatat de indata lectia cu drepturile FARA obligatii,(asta se intampla pana intri la gradinita, caci odata intrat la grupa mica, afli ca daca nu te speli pe maini nu mananci si daca nu dormi nu te joci), asa ca va invit sa mai cresteti!
6. Orice topic deschis, aici sau in instanta, despre pensia alimentara are un singur scop: cum sa faca taticul sa plateasca mai putin!
P.S: din drepturile parintesti, ca esenta a acestor cuvinte, nu poti, decat sa te decazi singur!!!adica sa ajungi, ca atunci cand fiul/fiica tau/ta va creste mare si te va intreba ce ai fa facut pentru el/ea, sa- poti raspunde doar: am alergat-o pe mama prin tribunale, i-am facut plangeri penale, te-am ars pe tine la pensie alimentara si am platit avocati, detectivi si martori mincinosi si asta pentru ca mama ta a indraznit sa divorteze si culmea...sa-si refaca viata, dupa ce eu am batut-o/inselat-o etc. Va urez mult succe in circoteca victimizarii!

PPS: ma tem ca dna era interesata de un sfat de la dvs si nu de parerea dvs despre mine! asta ati putea sa-i dati?
Ce pot sa va raspund...prezentati problema dintr-un singur punct de vedere...unul subiectiv, iar sfaturile dumneavoastra reflecta foarte puternic acest aspect. Mamele nu sunt intotdeauna cele parasite, cele batute sau cele inselate...femeia mama in aceasta tara nu are mereu descrierea pe care o exprimati dumneavoastra. Am intalnit spete nenumarate de barbati parasiti de nevestele plecate la munca in occident, ca ulterior sa vina sa le "fure" si copiii...tati plangand in instante...copii in aceeasi situatie...Europa este plina de femeile romance fugite de acasa pentru a se prostitua sau pentru a cauta un print ce le va asigura un trai usor...multe sunt si mame din pacate...dumneata instigi efectiv la revolta mamele aflate in nevoie....ai o ura nemarginita in ceea ce inseamna barbatii....lumea este intr-un echilibru si ar trebui sa fii extrem de multumita ca instanta, de cele mai multe ori, prefera sa ofere pe tava copiii mamelor, fara a tine cont de realitatiile evidente. Pana in prezent nu exista solutie realista in acest tip de relatie sociala...tocmai din acest motiv apar balbele organelor judiciare...
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic
"Evolutia" discursului dumneavoastra de la dvs la dumneata si in final la "ai" vorbeste despre cat este de incarcat de subiectivism discursul dvs, nu al meu (sa va banuiesc de misoginism sau sa va las doar dvs dreptul de a ma eticheta?). Si daca as instiga, ca sa va citez, "la o revolta a mamelor", aceasta nu constituie o infractiune si vor exista mame care imi vor da dreptate, asa cum vor exista unele care vor avea o alta parere. De altfel, am si anuntat ca voi deschide un cont de facebook un blog si o petitie online in acest sens!
Ma tem, ca daca as completa insa, tabloul mamelor, asa cum l-am perceput eu de pe forum, ca femei mai curand victime, cu categoriile descrise de dvs, respectiv cu prostituate, sau femei in cautare de "printi" care sa le intretina, as ajunge la concluzia ca misoginismul si ura se afla la dvs, nu la mine! M-as fi bucurat sa scrieti, ca pe langa femeile victime, invocate de mine, exista si femei puternice, realizate profesional, independente financiar etc. Ciudat insa, pe ele nu le pomeniti, de ce? De ele nu v-ati amintit, ceea ce pare insa a va ingrijora este "revolta" la care cuvintele mele instiga, si anume ca si victimele si prostituatele sa nu se mai lase batute, sa nu se mai vanda ci sa inceteze sa mai depinda de oricine altcineva, decat de ele insele! (Ca si geana maica-ti/ ca si i dintr-un a fi/Ce-ai de gind cu tine, fa,/maduva/de vaduva ?/inima de vipera/ vrei sa fii tu, libera ? nichita stanescu). :D
Sunt sanse aproape nule sa schimbati dreptul stabilit.
Doar daca ar fi in mare primejdie copilul veti putea schimba programul de vizita asa cum vreti.
E posibil sa obtina si un program mai larg...daca se va judeca si el...

Alte discuții în legătură

Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)
Despre incredintare si pensie GILBERTINAS GILBERTINAS buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine ca nu mai inteleg nimic am fost casatorit am divortat de curand fosta sotie a parasit domiciliul conjugal pt a treia ... (vezi toată discuția)
Modificare program vizita minor IngridIoana IngridIoana sunt mama unui baietel de 2 ani. in martie 2012 s-a stabilit in intstanta programul de vizita pentru minor in favoarea tatalui (el a fost cel care a cerut ... (vezi toată discuția)