Adaug motivarile mele, pentru grila G1, stagiari (le-am postat si pe grupul de pe facebook, unde se poarta discutiile):
-Intrebarea 1 (OEPA):
Răspunsul de la litera C) nu este corect, întrucât continuarea exercitării profesiei după intervenirea cazului de incompatibilitate constituie „abatere disciplinară gravă”, iar nu „abatere disciplinară” (Art. 30 alin. (3) şi Art. 53 din Statutul profesiei de avocat). Prin urmare, răspunsul corect la această întrebare va fi doar B).
Diferenţa între „abatere disciplinară” şi „abatere disciplinară gravă” este una substanţială. Un concurent atent observă această diferenţă şi nu poate bifa răspunsul de la litera C) drept corect, fiind astfel depunctat pe nedrept.
Solicit fie considerarea drept corectă doar a literei B), fie, considerând neclaritatea variantei C), neluarea în considerare a acestei întrebări pentru stabilirea punctajului final.
-Intrebarea 38 (DC):
Întrebarea nr. 38 nu se încadrează în tematica pentru examenul de admitere în profesia de avocat. În tematică se încadrau doar (i) moştenirea legală (Titlul II) şi (ii) rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive (Titlul III, Capitolul IV). În acest sens, subiectul nr. 38 nu se încadrează în niciuna dintre aceste teme, ci în o cu totul alta (acceptarea moştenirii, care intră sub incidenţa titlului IV – Transmisiunea şi partajul moştenirii).
Solicit neluarea în considerare a acestei întrebări pentru stabilirea punctajului final.
-Intrebarea 56 (DPC):
Formularea enunţului se termină în felul următor: „În acest caz, pentru ca AB să obţină pronunţarea şi pe cele două capete de cerere omise de instanţă, va putea:”
Din formulare rezultă că ar fi vorba de o singură pronunţare, a aceleiaşi instanţe, ceea ce exclude varianta B) ca fiind corectă.
Solicit neluarea în considerare a acestei întrebări pentru stabilirea punctajului final.
-Intrebarea 62 (DP):
La această întrebare sunt considerate variante corecte A) şi B). Consider că doar varianta A) este corectă, şi anume “cauzele justificative”.
Cauzele justificative se răsfrâng asupra participanţilor şi se analizează cu prioritate. Drept urmare fapta comisă de minor nu este considerată infracţiune, nemaifiind necesară analizarea cauzelor de neimputabilitate.
Solicit fie considerarea drept corectă doar a literei A), fie neluarea în considerare a acestei întrebări pentru stabilirea punctajului final.
-Intrebarea 79 (DP):
În enunţ se prezintă „Fapta unei persoane de a oferi o sumă de bani la trei funcţionari publici”. Este prezentată drept corectă varianta B) , şi anume existenţa a trei infracţiuni în concurs.
Această variantă este greşită, răspunsul corect fiind A) , şi anume o singură infracţiune de dare de mită.
În enunţ nu este prezentat nicăieri faptul că ar fi fapte diferite, din contră se vorbeşte despre „Fapta”, la singular. Fiind o singură faptă şi un singur subiect pasiv special (instituţia, deoarece funcţionarii nu au calitatea de subiecţi pasivi conform doctrinei) este evident că avem o unitate de infracţiune.
Solicit punctarea drept corectă a variantei A) , şi anume „o infracţiune de dare de mită”.
----------
Ultima dintre intrebari (79) are greseala evidenta pe care este imposibil sa nu o ia in considerare. Este unitate evidenta de infractiune.
Termenul pentru contestatii este la ora 15:00. Pot fi depuse personal, e-mail, fax.
Formular contestatii:
[ link extern ]