avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce mai pot face dacã am exercitat recursul în ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce mai pot face dacã am exercitat recursul în termenul menþionat eronat în hotãrâre?

in hotare se mentiona 15 zile pt. promovare recurs, de la comunicarea hotararii.
Recursul a fost depus in interiorul celor 15 zile.

Dar, daca in litigii de munca ( pt. recuperare pagube ) termenul prevazut de lege este de 10 zile, iar recursul a fost respins ca tardiv,
ce se mai poate face ? Ca doar este greseala instantei ca a trecut in hotarare cele 15 zile pt. recurs ?

Se poate face Contestatie in anulare ?
Se poate face o Cerere de repunere in termen ?
Multumesc foarte mult pt. raspunsul documentat.
Dar, odata ce am fost si eu in aceeasi situatie ( ca in speta oferita ca exemplu de catre dvs.),
si totusi, mi s-a respins recursul ca tardiv,
mai poate exista o alta forma de atac /un tip de cerere
prin care sa fiu repusa in termen ( ? )
Din pacate raspunsul il aveti mai sus.
L-am dat eu.
Nu mai aveti ce sa faceti.

Este o diferenta substantiala intree ceea ce puteati sa faceti si ceea ce mai puteti sa faceti...deoarece nu mai puteti sa faceti nimic...

Era bine daca ati fi incercat sa va informati pe forum mai inainte de a se judeca recursul.
Dar, folosind o alta cale .... - delapidarea,
nu se poate folosi si legislatia civila ?

Nu m-as putea constitui parte civila sau ....?..... pt. recuperare paguba ?



freeelis a scris:
Din pacate, stimati colegi, in litigiile de munca termenul de recurs este de 10 zile si nu de 15 zile.
............
p.s.
mesajul celei care a initiat topicul se refera la un litigiu de munca si nu la alt litigiu.

Sunt tentată să vă întreb "pe bune?". :duh:

Nu înţeleg cum aţi ajuns la concluzia că nu ştiu care e termenul de recurs în litigiile de muncă şi nici de unde rezultă că am comentat aici fără să citesc mesajul iniţial.

Întreaga discuţie tocmai despre asta este: termenul de recurs prevăzut de lege este mai mic decât cel menţionat în hotărârea judecătorească, astfel că utilizatoarei i-a fost respins recursul. Utilizatoarea a scris foarte clar în mesajul iniţial că este vorba despre un litigiu de muncă iar titlul acestei discuţii a fost editat de mine atunci când am răspuns.

În fine, nimeni nu a susţinut aici că termenul de recurs în litigiile de muncă este de 15 zile.

Eu am scris:
Nimeni nu se poate prevala de necunoașterea legii. Potrivit art. 301 Cod procedură civilă coroborat cu art. 103 din acelaşi act normativ, termenul de recurs este de 15 zile, atunci când legea nu dispune altfel, iar sancțiunea care intervine în cazul în care o persoană nu a exercitat recursul în termenul prevăzut de lege este decăderea.

Evident că în materia litigiilor de muncă legea dispune altfel! Dacă nu ar fi dispus altfel noi nu am mai fi avut această discuţie. Eu am arătat aici că în cazul nerespectării termenului de recurs sancţiunea care intervine este decăderea, indiferent de obiectul litigiului. Am introdus în textul meu "atunci când legea nu dispune altfel" tocmai pentru că m-am gândit că s-ar putea să vină cineva care, trecând peste adagiul juridic şi peste decădere, să îmi spună că discutăm despre litigii de muncă. ªi iată că prudenţa mea a fost justificată.


freeelis a scris:
Greseala este a instantei de fond si nu a justiabilului care a exercitat recursul in termenul scris de judecator.

În sfârşit dar deloc în ultimul rând, vă adresez rugămintea respectuoasă să vă argumentaţi răspunsurile făcând trimitere la prevederi legale. Eu mi-am argumentat mesajul precedent arătând că nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea legii şi că nerespectarea termenului de recurs se sancţionează cu decăderea. Vă mulţumesc!
Art. 103 - Cod procedură civilă
(1) Neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea afara de cazul cand legea dispune altfel sau cand partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei. In acest din urma caz, actul de procedura se va indeplini in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii; in acelasi termen vor fi aratate si motivele impiedicarii.



@ oanaportar

1. Vă rog să nu mai postaţi aceleaşi întrebări în mai multe forumuri. O asemenea acţiune contravine pct. 3.3 din regulament. Dacă aveţi întrebări ce vizează legislaţia penală, iar cea despre delapidare este o asemenea întrebare, vă rog să le postaţi în forumul Drept penal sau în forumul Procedura în faţa instanţei penale.

2. Calea de atac în cazul litigiului dvs. este recursul pentru că litigiul a început înainte de data de 15 februarie 2013. ªi dacă era apel, nu schimba cu nimic datele problemei. Calea de atac, indiferent care ar fi aceea, trebuie exercitată în termenul legal, indiferent care este obiectul litigiului şi indiferent ce este menţionat în dispozitivul hotărârii judecătoreşti atacate.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
oanaportar a scris:

Dar, folosind o alta cale .... - delapidarea,
nu se poate folosi si legislatia civila ?

Nu m-as putea constitui parte civila sau ....?..... pt. recuperare paguba ?






Daca e vinovat penal rezolvati situatia si in civil zic eu.

Alte discuții în legătură

"ce mai pot face dacã am exercitat recursul în termenul menþionat eronat în hotãrâre?" nr. 2 oanaportar oanaportar in baza carei legi se poate judeca un proces in care este vorba despre angajarea raspunderii patrimoniala a unui salariat ? Un asemenea proces face parte ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie concediere, rejudecare ctynn ctynn Care sunt motivele rejudecarii in cazul litigiilor de munca? (vezi toată discuția)
revizuire respinsa, care sunt motivele de recurs flory1 flory1 buna seara, litigiu de munca. cererea de revizuire a fost respinsa. calea de atac inteleg ca este recursul, puteti sa imi spuneti daca recursul il da tot ... (vezi toată discuția)