avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj rate credit achitate inainte de casatorie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj rate credit achitate inainte de casatorie pentru bun propriu al celuilalt sot

buna ziua! inainte de casatorie sotul a contractat un credit ipotecar in vederea dobandirii unui apartament. la achitarea ratelor, atat inainte de incheierea casatoriei cat si in timpul acesteia, contribuie si sotia. in ce masura sotia va avea posibilitatea de a-si recupera aceste cheltuieli in urma unui partaj?
De acord cu dv., in practica nici eu nu am intalnit-o, recunosc.
Totusi, poate nu m-am exprimat indeajuns de clar sa pot fi inteleasa.
Un sot avand ca bun propriu locuinta familiei nu cred ca poate cere chirie retroactiv sotiei, caci exista obligatia legala de intretinere intre soti; insa cand arata cu ce a contribuit el la cheltuielile casniciei, trece pe langa venituri si folosinta acelei locuinte. Sub aceasta forma abia ajunge, cumva, la evaluarea folosintei, deci o chirie. Si nu discutam despre absolut nimic eventual, doar despre ce a avut fiecare si cu ce s-a contribuit in familie, atat.
Asa e, nu va invoca sotia vreo chirie, dar evaluam care ar fi contraargumentele fiecarei solicitari a reclamantului, ca sa stim ce ar sta in picioare si ce nu, cam asta era ideea prezentarii potentialelor aparari ale partii adverse.

Cat despre intentia cu care a platit IUBITA ratele, aceasta este esentiala pentru a determina natura contractuala a acelor sume, arata cauza actului nescris dintre iubiti; daca nu i-a dorit inapoi vreodata, atunci nu are drept sa le ceara pentru ca au fost liberalitati. Intentia e esentiala, daca ea a dorit sa-l faca IUBITULUI o liberalitate, atunci nu mai exista conditiile pentru imbogatire fara just temei, temeiul fiind primirea unei liberalitati. Identic daca ratele au fost platite ca o contributie a IUBITEI la intretinerea sa.

Ella, nu discutam despre dovada platii ratelor, aceasta exista, daca nu la parti, atunci la banca; ca e OP sau virament bancar sau plata la ghiseu, care e diferenta? Important e ca platitorul in acest caz e IUBITA, indiferent de modul achitarii banilor. Si la virament bancar nu scrii ca ai avut intentia sa-l gratifici pe titularul de credit; sau ca-i vrei inapoi.
Asta am tot spus si eu, ca e greu sa dovedeasca intentia cu care a platiti , iar atunci va fi considerate plata ca fiind o liberalitate, un cadou sau dar manual, dupa cum are sau nu dovezi....Cand introduce actiunea reclamantul trebuie sa stie exact ce poate sa probeze ca sa-si sutina pretentiile, altfel pierde din start...Aici s-au dezbatut situatii ipotetice, atat referitoare la calitatea IUBITEI cat si la titlul sub care s-a platit "ratele"....
Nu stim ce mailuri, smsuri sau alte probe au partile, asa incat nu stim noi daca e greu sau nu. Oricum, dovada cauzei actului va fi la fel de dificil de dovedit de ambele parti probabil, asa incat va ramane de vazut care parte va fi mai convingatoare in afta instantei. Atat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri si dar nunta lusco lusco Buna seara. Sunt pe cale sa divortez dupa aproape un an de casnicie. Situatia materiala care face obiectul intrebarii: - o suma de bani de la nunta - un ... (vezi toată discuția)
Drepturi asupra imobilului ioanadinu ioanadinu Buna ziua, Doresc sa fac anul acesta un credit imobiliar pe 20 de ani pentru achizitia unui apartament. Anul viitor ma voi casatori si as dori sa va intreb, ... (vezi toată discuția)
Calcul creante laurentiu68 laurentiu68 buna ziua partaj apartament daca fosta sotie a achitat inainte de casatorie avans 10%din valoarea apartamentului pe care l-a contractat de la romconfort ... (vezi toată discuția)