polloctav a scris:
Nu mai scrieti "sotia" pentru momentul anterior casatoriei, intrucat deja aveti in vedere alte raporturi juridice si de aici deduceti gresit ca ar putea primi bani inapoi de la IUBIT....Corect a scris colega AVLIL si a denumit partile litigante....La primirea banilor nu exista nici un inscris care sa ateste ca este imprumut si nu dar manual...La fel, eu nu am vazut nici o banca sa scrie in nota de debitare sau in actul pe care il intocmeste cu ocazia platii unei rate, in ce calitate a platit o alta persoana in numele debitorului obligatiei.Restul sunt doar ipoteze imaginate si nu au nimic cu realitatea juridical si legala....Instanta se uita dupa acte autentice sau probele cu martori, care atunci cand este vorba despre bani nu prea sunt admisibile....In timpul casatoriei banii au fost dati din veniturile comunce ale familiei deci nu se imparte nimic la doi, pentru ca daca ai separa ventiruile te-ai afla in alt regim juridic si nu in cel al comunitatii matrimoniale, ceea ce este iarasi inadmisibil....astea sunt doar cateva din problemele pe care le creeaza in plus clientului .....
Sunt convinsa ca toata lumea a inteles exact contextul in care am folosit acest termen. In plus am precizat de fiecare data, ,,inainte de casatorie'', sa fim rezonabili, totusi, Eu nu inteleg ce problema aveti cu imprumutul? De unde ati dedus ca in discutie este un contract de imprumut?! Nici vorba de asa ceva, e foarte clar, e o imbogatire fara justa cauza, un fapt juridic licit care da dreptul ,,SOTIEI'', pentru partea de rate achitata inainte de incheierea casatoriei, la restituire. In plus, nu intereseaza daca in actul pe care il intocmeste cu ocazia platii unei rate se specifica sau nu calitatea, nu prea conteaza acest aspect. Ce are relevanta e faptul ca pe respectiva chitanta apare numele si datele de identificare ale celui care achita rata.
In ceea ce priveste ce s-a platit in timpul casatoriei raman la parerea mea, inadmisibil ar fi ca sotia sa nu aiba posibilitatea de a-si recupera sumele pe care le a suportat pentru un bun propriu al sotului. Si se imparte la doi tocmai in virtutea comunitatii matrimoniale, astfel ca daca nu se dovedeste o alta contributie se presupune ca sotii au contribuit in mod egal la achitarea ratelor, din veniturile obtinute.
Completare. Asa cum am precizat, imprejurarea ca nu s-a avut in vedere un imprumut ori din contra, un dar manual se poate proba prin orice mijloc de proba, in speta exista martori din ale caror declaratii se deduce cu usurinta faptul ca nu s-a urmarit incheierea unui act juridic. Asadar nu exista niciun temei pentru actiunea in pretentii la care se facea referire mai sus. Solutia e actio de in rem verso.