samyra79 a scris:
Si intrebarea este in ipoteza in care sotia ar avea inscrisuri doveditoare din care sa rezulte ca a achitat o parte din rate inainte de casatorie care este actiunea potrivita pentru recuperarea acestor sume? Mai exact, ma intereseaza temeiul acestei actiuni. Cu privire la sumele achitate in timpul casatoriei, inteleg ca nu isi gaseste aplicarea principiulul comunitatii astfel ca sotia este cea care va trebui sa probeze ca a achitat efectiv parte din rate. Explicatia? Este vorba de un bun propriu al sotului, prin urmare cheltuielile cu acesta sunt si ele proprii?
Este vorba despre o acțiune în pretenții întemeiată pe dreptul de creanță pe care îl are soția cu privire la sumele de bani plătite pentru achiziționarea unui bun propriu al celuilalt soț.
Dovada creanței se va putea face prin orice mijloc de probă avându-se în vedere relația dintre cei doi. Se va invoca imposibilitatea morală de a se încheia o convenție scrisă având ca obiect înțelegerea dintre soți cu privire la plată.
Cu privire la sumele plătite în timpul căsătoriei este vorba despre sume din banii comuni (presupun că ratele se plăteau din venituri salariale) cu care se plătea bunul propriu al unuia dintre soți.
Este o situație similară cu dreptul de creanță pe care îl are soțul care investește în construcția sau renovarea casei bun propriu al celuilalt soț. Dovada creanței se poate face prin orice mijloc de probă, dar este doar un drept de creanță și nu un drept de proprietate asupra unei cote din bunul respectiv.