avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbat divort din culpa comuna - divort prin acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbat divort din culpa comuna - divort prin acord

Buna ziua

Am deschis un proces de divort din culpa comuna si intre timp ne-am hotarat sa schimbam cererea- divort prin acord.Suntem casatoriti de mai mult de 1 an si nu avem copii. Termenul este in aprilie.

Va rog frumos sa ma lamuriti:

- daca sotul poate da o declaratie prin notariat cum ca este de acord cu divortul deschis de mine pentru a schimba cererea - divort prin acord
- daca in acest caz se poate pronunta sentinta la prima infatisare in aprilie sau daca ni se va da un alt termen dupa doua luni (conform procedurii de divort prin acord0

Multumesc anticipat
Să fie atât de scrupuloase instanțele? Mă gândeam că nu îi prejudiciază interesul reclamantei cu nimic divortul prin acord. Ea vrea să divorțeze, că de aia e reclamanta. Ea spune că sunt amândoi de vină că se desface căsătoria. Nu au copii și sunt căsătoriți de 9 ani.

Ideea este că vrem un divorț rapid. Dacă ceream prin acord, ne dădea termen în septembrie.
Cum nu-i prejudiciaza interesele ca mandatarul isi depaseste mandatul?
Evident ca ii poate prejudicia... sunt oameni care tin mult la a se preciza anumite chestiuni in hotararea de divrt, pentru altii nu conteaza daca se precizeaza, insa au nevoiede proces ca sa demonstreze ceva... siesi, celeilalte parti, dupa caz...
E o chestiune de emotii, sentimente ranite si orgolii... Si nu e instanta in masura sa aprecieze daca reclamanta s-ar simti prejudiciata ori ba... Ea poate numai sa stabileasca limitele mandatului care sunt, in cazul de fata, stabilite la divort din culpa comuna.
De cele mai multe ori instantele accepta sa audieze martorul la prim termen, mai ales ca nu sunt copii etc. Ajuta insa foarte mult daca ati mentionat martorul comun prin actiune si paratul prin intampinare...

Evident ca poate ca este mai rapid ca ati introdus actiune din culpa comuna... la o prima vedere... Insa acest lucru poate fi inselator...
Divortul prin acord este insa definitiv si irevocabil, fara trecerea vreunui termen. Divortul din culpa comuna presupune un termen de 30 de zile pentru definitivare... Divortul prin acord e mai simplu de redactat de instante, dureaza de regula mai putin... depinde si de incarcarea instantei etc.
Pentru ca sa ajutati la simplificarea redactarii, solicitati o hotarare nemotivata (ambele parti trebuie sa fie de acord in acest sens).
Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Sunt sanse sa va audieze martorul la primul termen si sa ramana in pronuntare.....
Cat despre schimbarea din culpa comuna in acordul partilor....daca procura nu mentioneaza clar acest lucru....tot instanta ramane cea care are ultimul cuvant.
În primul rând, mulțumesc pentru răspunsuri colegelor Bustiuc Elena, AVLIL și 2007_rozi.
Mi-ați confirmat, din păcate, temerile. Dar nu mă las!:D
Când clientul îmi spune că are mare nevoie să termine divorțul ăsta până-n iulie, trebuie să mă fac luntre și punte să-i termin divorțul până în iulie. Atâta timp cât există o șansă. Și nici nu vreau să mă gândesc că nu există.:D

Am mai meditat la chestiune și am hotărât să fac următorul artificiu.
Să merg totuși pe divorțul prin acord, dar: să modific contractul de asistență juridică dintre mine și client, în sensul introducerii în obiect și a divorțului prin acord. Și să mă prevalez de caracterul de mandat special al contractului de asistență juridică, cât privește cuprinsul obiectului său.

Ce ziceți, îmi sporesc șansele să obțin ce vreau? (încerc să evit obținerea unei alte procuri speciale, pe de o parte pentru că pe client îl costă în plus, pe de alta pentru că am depus la dosar copia procurii speciale care pomenește de divorțul din culpă comună și nu vreau să mă bâlbâi ).
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2009
Violeta Niculescu, Avocat
Pai nu poti, in primul rand, sa modifici contractul fara client de fata... Ca sa spun asa, ce justifici cand te intreaba judele ca ai putut modifica acel contract, dar nu sa faceti o procura noua!
Apoi, nu vad importanta contractului, vad numai ca la divort partile se prezinta personal la acord, iar tu nu ai mandat sa reprezinti partea prin procura speciala. Si atuci, o fi el divort prin acord modificat de avocat, da' cui ia instanta acordul? Ca unul e prezent, celalalt e lipsa si fara mandat dat pentru acord.
Adica... va lipsi oricum acordul unuia.
In plus, tu vei putea face chestii numai ca avocat, caci ca mandatar special nu ai mandat pentru acord, fie si numai sa ceri amanare...
De ce nu lasati totusi de comun acord? Ca oricum pana in iulie ma indoiesc sa se redacteze sentinta... Nu stiu ce sa spun... eu vad ca problema ramane.

Alte discuții în legătură

Mediere in prezenta avocatului Angela58 Angela58 Este posibil ca la o mediere sa se prezinte avocatul uneia dintre parti, ca reprezentant al acesteia? (vezi toată discuția)
Delegatie avocat prezenta la mediere Ramona24 Ramona24 Buna ziua, Pot sa accept delegatia avocatului pentru clientul lui d e a-l reprezenta la mediere (doasarul nu e pe rol) avand in vedere faptul ca ... (vezi toată discuția)
Medierea prin avocat CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti se poate face medierea prin avocat daca clientul nu se afla in tara? Ambele parti sunt plecate din tara si probabil doar avocatul sau avocatii ... (vezi toată discuția)