avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... PFA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

PFA

buna ziua!
am si eu o problema...la inceputul lui 2008 mi-a venit geniala idee sa imi scot un PFA...
dupa zile de umblat si asteptat dupa functionarii statului.. am reusit in sfarsit sa imi scot Autoriazatia si codul de inregistrare... dar pana acum a ramas in stadiu acela... din lispa de timp si alte motive...
am mers la finante pentru mai multe detalii... si un domn mi-a spus "nu ma intereseaza" , o alta doamna m-a amenintat cu nuj ce amenda ca intarziasem sa fac o delcaratie ca nu e functionabila...

acum in ultim moment am aflat ca pana la 1 aprilie trebuie sa imi "reinoiesc autorizatia"...

m-am saturat deja de sistemul romanesc, care se vede a fi pus impotriva celor care doresc sa faca ceva....

ce demersuri trebuie sa fac sa renunt la tot?
ce taxe trebuie sa mai achit?
ce anume este aceea reinoire a autorizatiei?


va rog sa imi dati si mie cateva raspunsuri... intrebari sunt multe.. raspusuri deloc...


va multumesc

Multumesc pentru raspuns. Este singurul site unde am primit raspuns la 80% din intrebari.
In concluzie platesc 5.5 din )venitul net (venitul - cheltuieli) sau din venit brut (total incasari)?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2009
newbyy, utilizator
Din venitul brut
"
6. contributii datorate:
FONDUL DE SANATATE FNUASS conform Legii nr.95/2006.
Cel care obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor trebuie sa plateasca o contributie de 5,5% la veniturile nete realizate ( Venitul net=Venitul brut-Cheltuieli deductibile) in conformitate cu Legea nr.95/2006, care la art. 257 prevede:"
scris de colegul @suteual, eu am citit legea si scrie ca se aplica la "venitul impozabil"....eu am interpretat ca venitul impozabil e cel din care s-au scazut cheltuielile.

"ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%**), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;"

:-/
Daca este asa cum spui, atunci ce sens mai are alin 2^1 al aceluiasi articol?
(2^1) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.


multumesc.

Alte discuții în legătură

Plata contributiei de sanatate se calculeaza din venitul brut sau din venitul net? bogdanblue bogdanblue Buna, As avea nevoie de un raspuns clar in legatura cu plata contributiei la sanatate. Am gasit diferite raspunsuri pe acest site si nu stiu care e ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere, persoana fizica cu venituri din activitati independente (asigurari) dannutzz dannutzz Am primit zilele trecute de la Casa de Asigurari de Sanatate Mures, o decizie de impunere pentru venituri din activitati independente, perioada 2008-2010 (1461 ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate pfa kblucian kblucian Am deschis PFA in anul 2003. Am fost instiintat de mai multe de ori de catre Casa de Asigurari de Sanatate, cum ca as avea o suma de plata la asiguraride ... (vezi toată discuția)