As dori sa intreb daca este mult mai usor si sigur sa obtin custodia exclusiva a copilului meu (tin foarte mult sa obtin custodia , pentru ca tatal locuieste in alta parte, are alta viata, si uneori ma incurca faptul ca nu am o hotararea judecatoreasca) daca tatal lui, cu care nu am fost niciodata casatorita si nici nu am locuit impreuna niciodata, nu s-a implicat in cresterea copilului sau educatia lui, nu a dormit nici macar o noapte cu copilul, etc. Cum ar trebui sa procedam? El este de acord cu acest lucru.
Multumesc!
Pe acest forum, avocatii ofera raspunsuri obiective, din experienta profesionala si din textul legii si nicidecum raspunsuri subiective. Daca vrem sa cerem pareri personale, cautam alte forumuri. Si mie mi-a venit foarte greu ori de cate ori am citit un raspuns care contravenea, ca sa spun asa, trairilor mele. In timp insa, am inteles lucrurile. Nu esti singura in aceasta situatie. Succes!
faptul ca tatal renunta la custodie a fost cenzurat de instante .deci acordul cade. asa ca puteti obtine custodia exclusiva trebuie ca avocatul dvs sa convinga instanta ca exista motive temeinice .depinde de cazul in speta
Mai repede as cauta un avocat femeie....si eventual intr-o situatie similara
Adesea, un avocat care are o cauza a lui, personala, isi angajeaza un coleg avocat.
Stiti de ce? Din pricina ...subiectivismului.
Secretul e sa aticipezi miscarea adversarului (intrebandu-te in orice moment: ce as invoca eu daca as fi pe baricada cealalta).
Realitatea nu e doar ceea ce se vede ... dinspre privitor (subiectiv).
Intindeti bratul si ridicati degetul mare in fata ochilor dvs. Va vedeti unghia intreaga, asa-i?
O vede si persoana care ar sta in fata bratului dvs. intins? Si vorbim doar de un amarat de deget.
Daca doriti sa aveti sanse de castig, trebuie sa va gasiti un avocat caruia sa-i pese, care sa caute spete care v-ar putea folosi, cu toate ca e cam greu, practica nefiind clar cristalizata dupa intrarea in vigoare a Noului Cod civil.Va inteleg perfect si sa stiti ca iubirea dvs.pentru copil, care transpare din mesaj, imi da o motivatie sa vreau sa intru in avocatura, pentru a putea reprezenta oameni ca dvs., pentru a cauta o "cale" de a face judecatorul sa studieze cu atentie cazul, sa vada situatia in cazul concret si nu sa judece de genul "e dreptul tatalui, dar nu si obligatia tatalui", pentru ca intotdeauna, exista drepturi, dar si obligatii. Daca e intr-adevar dreptul tatalui de a exercita custodia comuna, de a hotari cu privire la toate problemele importante din viata copilului sau, atunci exista si obligatia de a contribui la cresterea si educatia copilului, ca sa nu mai vorbim de obligatia de a se juca cu el, a-i acorda atentie etc., acestea din urma fiind esentiale, cred eu.
Pentru a putea exercita singura autoritatea parinteasca, trebuie ca autoritatile administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului sa sesizeze instanta de tutela, care este judecatoria si sa ceara acesteia sa pronunte decaderea tatalui din exercitiul drepturilor parintesti(art.508 Cod civ.) Motivele pentru care se poate cere acest lucru sunt limitate si tb.sa aiba o gravitate deosebita, respectiv "daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin rele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului", asadar va recomand sa va cautati un avocat, intrucat tb.sa stie sa puna in miscare cazul. Autoritatile administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului vor face o ancheta psihosociala si actiunea in instanta se va judeca cu urgenta, cu citarea parintilor si cu participarea obligatorie a procurorului(care va sustine interesul superior al minorului). Atentie! Conform art.510 Cod civ., chiar daca tatal copilului va fi decazut din exercitiul drepturilor parintesti, total sau numai cu privire la unele drepturi, aceasta nu va insemna ca el nu mai are obligatia de a-si intretine copilul@ Cu alte cuvinte, tatal copilului are in continuare obligatia de a-l intretine, adica de a-i plati pensie de intretinere, care poate fi de pana la 1/4 din venitul net.
Daca nu reusiti sa gasiti un avocat care sa va dea sanse sa castigati un astfel de proces, poate ar fi bine sa incercati sa realizati o intelegere cu tatal copilului, care se face tot in cadrul unui proces la instanta de tutela: judecatoria, prin care sa conveniti cu tatal copilului asupra modalitatii de exercitare a autoritatii parintesti, respectiv acesta sa va dea o mai mare putere de decizie (fara a fi nevoie de acordul lui pentru anumite decizii cu privire la schimbarea locuintei copilului, cresterea si educatia copilului etc.) si acesta sa se oblige totodata sa va plateasca la inceputul fiecarei luni pensia de intretinere pentru copil. De fapt, aceasta obligatie o are si acum conform legii, chiar fara a exista o hotarare judecatoreasca, dar nu si-o indeplineste, dupa cum rezulta din ce ne scrieti(conform art.499 Cod civ., tatal si mama copilului, indiferent daca acesta este din rezultat din casatoriei sau din afara casatoriei - sunt obligati sa contribuie la intretinerea copilului minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea profesionala).
Nmai bine!
....pai daca nu avem nici o relatie? de ce trebuie sa-i dau raportul ce fac, unde plec, ce decizii iau...cand ii cunosc caracterul?
Ar fi bine să încercați să vă faceți punțină ordine în gânduri și în raționament cu privire la ceea ce vreți întradevăr să faceți. Se pare că vă contraziceți în multe puncte de vedere.
Iar cu privire la „raportul” pe care trebuie să-l dați... ar trebui să vă obișnuiți cu ideea că nu trebuie să dați raportul nimănui cu privire la ce faceți, unde mergeți și ce decizii luați în ceea ce vă provește, dar va trebui să faceți toate acestea în ceea ce-l privește pe copil, atâta timp cât are un tată și acesta își exercită legal autoritatea părintească cu privire la minor.