As dori sa intreb daca este mult mai usor si sigur sa obtin custodia exclusiva a copilului meu (tin foarte mult sa obtin custodia , pentru ca tatal locuieste in alta parte, are alta viata, si uneori ma incurca faptul ca nu am o hotararea judecatoreasca) daca tatal lui, cu care nu am fost niciodata casatorita si nici nu am locuit impreuna niciodata, nu s-a implicat in cresterea copilului sau educatia lui, nu a dormit nici macar o noapte cu copilul, etc. Cum ar trebui sa procedam? El este de acord cu acest lucru.
Multumesc!
Pai, tocmai asta e ca nu prea isi exercita autoritatea parinteasca nu-l intereseaza de copil spunand "iti dau si zece custodii". Trebuie sa dai raportul cu privire la copil cand ti-l cere cineva respectiv tatal, ori nu e cazul.
După cum spuneam, utilizatoarea este destul de confuză.
Dacă „îi dă și 10 custodii”, înseamnă că nu mai are nici o problemă și nu-i mai cere socoteală pentru ce face, unde merge și ce decizii ia.
Iar dacă dimpotrivă, îi cere socoteală pentru toate astea, înseamnă că îi cere socoteală doar cu privire la deciziile luate în legătură cu minorul și nu și la cele ce o privesc personal.
Faptul că părintele nerezident „cere socoteală” părintelui rezident cu privire la deciziile luate este o formă de exercitare a autorității părintești.
Din ceea ce spune utilizatoarea, pare mai mult un „război al orgoliilor” între cei doi părinți, fără prea mare legătură cu minorul.
Adică... mama e revoltată pentru că „trebuie să dea socoteală”, iar tatălui nu-i pasă, iar în consecință „îi dă și 10 custodii”...
Din toate astea, din păcate, nu rezultă în nici un fel unde e locul copilului...
Dansa stie exact ce doreste : "sa obtin custodia exclusiva a copilului meu"si de ce : "uneori ma incurca faptul ca nu am o hotararea judecatoreasca"
"copilul are 5 ani jumate, dar eu am asteptat atat tocmai pentru ca am crezut ca tatal se va implica in vreun fel. In conditiile in care sunt singura-singura, cresc, educ copilul"
"Nu mai doresc sa ma milogesc de el sa se joace, sa-l vada, sa iasa, etc. Am decis (asa cum am facut-o si pana acum) sa pun realitatea pe hartie."
Tatal nu ii cere nicio socoteala , dar nici nu da fuga la notar sa platesca o declaratie acord de cate ori are mamica nevoie, ba din contra de ce sa n-o necajeasca pe mama si mai mult si sa se puna de-a curmezisul de fiecare data in calea ei ? Dat fiind cele spuse de doamna, i-ar prinde bine o hotarare prin care sa aiba si pe hartie autoritate parinteasca exclusiva.
Dragoste cu sila nu se poate, ala n-o sa devina tata doar ca vrea mama tata pt copilul ei.
O mediere care sa specifice ca domnul isi da acordul ca doamna sa poata iesi cu copilul din tara catre o lista de tari in urmatorii 13 ani nu se poate face? Si care sa atinga si celelalte probleme in care ar fi nevoie de acordul tatalui.
Nu prea cred ca ar functiona, nu poti acoperi nici cu gandul toate situatiile ce se pot ivi pana la majorat. Cei de la frontiera vor o declaratie prin care tatal sa isi exprime acordul expres in legatura cu calatorie, nu un acord de principiu cu orice, oriunde, oricat.
Cei de la serviciul pasapoarte ar dori la fel, fie declaratie ca e de acord ca fiul sa isi faca pasaport, fie o imputerniceste pe mama sa depuna actele si sa ridice pasaportul. Poate cei de la frontiera si de la pasapoarte accepta daca se gaseste o formulare in conformitate cu legea.
Apoi legat de scoala, nu imi dau seama cum sa fie redactat un acord in care tatal sa zica : sunt de acord ca fiica sa urmeze orice scoala vrea mamica ei sau a mearga in orice tabara sau sa isi stabileasca resedinta in orice tara, daca e de acord cu toate in orice conditii, in ce fel isi exercita autoritatea parinteasca ?
Nu cred ca instanta va accepta un astfel de acord cand autoritatea parinteasca exercitata in comun presupuna ca parintii sa ia impreuna deciziile cele mai bune pt copiii lor.