avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli cu ascensorul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli cu ascensorul

Buna seara.
Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si reparatii pentru ascensor?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:48, 30 Octombrie 2013
Aceea ca locatarii din spatiile cu alta destinatie ,de la parterul imobilului de locuinte,cu intrare direct din strada,nu folosesc ascensorul.Nu este destul de destul?Va multumesc pentru raspuns dar nu pot sa fiu de acord cu dumneavoastra.Daca nu exista text de lege care face distinctive ,inseamna ca exista loc de interpretari.Proprietarul spatiului isi deschide si inchide usa,nu deschide nici usa blocului nici usa ascensorului.De ce ar fi obligat sa suporte aceleasi cheltuieli cu cel care-l foloseste zilnic, de cate ori are nevoie?
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
bellefille, utilizator
Eu am mai raspuns pentru o problema asemanatoare si la topicul de mai jos.
Daca vreti sa cititi, v-ati putea lamuri despre diferenta intre a avea o proprietate si a te folosi de ea. Sunt doua lucruri diferite:
www.avocatnet.ro/content/for...
Sa incercam poate ne lamurim.
Iata ce prevede Legea 230/2007 in art. 3:
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă

Observati sublinierile.
Intr-un bloc sunt la demisol, parter, mezanin 1 si mezanin 2 mai multe magazine. Iar deasupra lor sunt 2-3 scari de bloc cu apartamente, scari cu cate 10 etaje. Acele spatii comerciale apartin la 3-4 proprietari persoane juridice si au in interiorul lor de la subsol si pana la mezanin 2, vreo 2 lifturi, o scara rulanta, 3 scari fixe... Aceste 2 lifturi sunt proprieatatea comuna sau individuala a proprietarilor spatiilor comerciale si nu sunt proprietate comuna si a proprietarilor de apartamente. Tot asa cum cele 3 lifturi pe care le folosesc proprietarii de apartamente sunt fiecare din ele in proprietatea comuna a fiecarei scari si nu a tuturor celor 3 scari. Adica cele 40 de apartamente de la scara A au in proprietate comuna liftul lor de la scara A. Cei de la scara B au in proprietate comuna liftul lor de la scara B... Chiar daca sunt in acelasi bloc, aceeasi asociatie..., fiecare scara are in proprietate comuna doar liftul de pe scara sa si nu lifturile de la celelalte scari si sper ca se intelege ca nu pot avea in proprietatea comuna, acesti proprietari de apartamente, si lifturile din spatiile comerciale. Este valabila si reciproca. Proprietarii spatiilor comerciale (asa cum i-am prezentat mai sus) nu pot avea in proprietate comuna lifturile ce sunt pe casa scarii si le folosesc proprietarii de apartamente.
Ce ar fi sa fie si acestea comune? Ar insemna ca proprieatrii de apartamente sa contribuie la costul intretinerii lifturilor din spatiile comerciale, sa contribuie la costul modernizarii sau inlocuirii totale a liftului vechi cu altul nou, asa cum a fost la noi concret acum cativa ani. Ar fi insemnat ca hotararea de a schimba liftul din spatiul comercial sa se ia in adunarea generala a asociatiei...
Noi avem, de exemplu, proprietari de spatii comerciale cu suprafata de peste 4000 metri patrati repartizati pe 3 scari, spatii care nu sunt delimitatea perfect la scara A, B sau C. Pai daca acestia ar fi votat in adunarea generala cand am hotarat modernizarea liftului la o scara pe care apartamentele au in total 2500 metri patrati, va inchipuiti ca nu puteam lua hotararea faca votul lor avand in vedere ca o cheltuala mare, o investitie se face printr-o hotarare a adunarii generale tinand cont de votul lor, vot ce are o valoare proportionala cu suparafata utila a fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie.

Asadar intr-o asociatie sunt situatii in care nu orice instalatie este comuna tuturor, ci poate fi comnuna doar pentru o parte din proprietarii de apartamente ori spatii cu alta destinatie. Iar legea ne ajuta in acest sens. Am citat doar din Legea 230/2007 dar asemenea situatii au fost reglementate si in legislatia mai veche si in Codul civil si in alte legi dinainte de '89 sau dupa '89.

In cazul acesta ar fi bine ca utilizatoarea noastra sa ne precizeze ce fel de spatiu comercial are, din cel initial construit ca atare sau....din cel adaptat dintr-un apartament ca oricare celelalte (?).
Am un prieten care face haine din piele. Uneori mai lucreaza si cu pielea clientului. Cam asta am facut eu avand in vedere materialul postat de utilizator in aceasta discutie.
bellefille a scris:
Spatiul este unul cu destinatie comercial din constructie si are intrare direct din strada.


Un sfarsit de saptamana placut tuturor.
La multi ani Dumitru, Mitica...!

Alte discuții în legătură

Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial olticris olticris La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ... (vezi toată discuția)
Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)
Procedura stabilire cota parte indiviza avantaj avantaj In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)