avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli cu ascensorul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli cu ascensorul

Buna seara.
Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si reparatii pentru ascensor?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:48, 30 Octombrie 2013
Citez din art.35: ''Prin hotarâre a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin.

Asadar, scutirea de care vorbiti se aplica doar in privinta consumului de energie electrica pt functionarea liftului.
Discutati de lucruri diferite in legatura cu scutire despre care vorbiti. Aici este vorba de cheltuielile cu energia electrica. Nu acelasi lucru se poate spune despre reparatii si mentenanta.
ValGabriel, nu ati lecturat tot topicul, astfel incat confundati marfa cu ambalajul. Ca sa aduc o completare la ultima mea postare, cand m-am referit la proprietari: intr-un imobil sunt:
- proprietari de locuinte,
- proprietari de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, dar provenite din foste locuinte;
- proprietari de spatii comerciale care au fost proiectate special in acest scop; de obicei acest spatii sunt situate la parterul imbilelor, dar cum am vazut, acestea pot fi si la demisol, si mezanin si poate chiar la etajele superioare, insa total separate de ceea ce inseamna locuinte;

Incerc sa va dau cel mai simplu exemplu in care o lucrare de reparatie (pe instalatia de apa) pe partea comuna, trebuie repartizata tuturor proprietarilor din bloc, prop. cu cota parte indiviza de proprietate, acest lucru nu se face asa din cauza ca operatiunea in sine se face conform unui regulament intern - regulament care nu incalca legea...
Deci, avem o defectiune pe apa rece care alimenteaza numai bucatariile de pe tronsonul 1. Stim ce spune legea in acest caz, da? Sa repartizam cheltuiala la toti proprietarii din blocul respectiv. Daca blocul mai are si vreo 3-4 scari, situatia devine de-a dreptul ridicola, insa acest lucru depinde foarte tare de hotararile proprietarilor referitor la aceasta chestiune. Daca in regulamentul intern sau in AG s-a hotarat ca costul reparatiilor sa se repartizeze la toti proprietarii din imobil, este f. bine pentru ca fiecarui proprietar i se va repartiza doar o suma simbolica de 2-3 lei. Insa, tot legea ne permite sa identificam locul unde s-a produs defectiunea, scara sau chiar numai tronsonul de apartamente care este deservit de conducta defecta, astfel incat se vor repartiza costuri cu reparatia numai proprietarilor de pe acel tronson, nu prop. din intreg blocul. Cand teava de pe tronsonul 3 va ceda, atunci acei prop. vor achita costul reparatiei. Daca conducta principala este defecta, atunci toti prop. vor achita costurile remedierii, asa cum stim, prop. cu CPI.
In legatura cu lifturile, se procedeaza la fel. Daca acei agenti economici nu au nici in clin si nici in maneca cu acel(e) lifturi, ce ne tot dam dupa cires, ca trebuie sa li se repartizeze costuri cu reparatia si mentenanta acestora. Ce sa mai zic de consumul de energie electrica? Tre' sa ceara aprobarea AG sa fie scutiti, nu?
Va mai spun ceva si inchei si chiar nu mai mai pasioneaza topicul: este o mare diferenta intre cei care sunt tari la teorie, adica li se pare lor ca legea chiar asa trebuie interpretata, dupa cum gandesc dansii si cei care chiar lucreaza in practica cu aceste elemente si informatii.
Adam Grecu a scris:

Incerc sa va dau cel mai simplu exemplu in care o lucrare de reparatie (pe instalatia de apa) pe partea comuna, trebuie repartizata tuturor proprietarilor din bloc, prop. cu cota parte indiviza de proprietate, acest lucru nu se face asa din cauza ca operatiunea in sine se face conform unui regulament intern - regulament care nu incalca legea...
Deci, avem o defectiune pe apa rece care alimenteaza numai bucatariile de pe tronsonul 1. Stim ce spune legea in acest caz, da? Sa repartizam cheltuiala la toti proprietarii din blocul respectiv.


Domnule, dvs inca nu pricepeti #-o
Legea spune ca trebuie repartixata cheltuiala la toti proprietarii din blocul respectiv, in functie de cota parte indiviza

Nici nu se pune problema ca propritarii de pe celelalte scari sa fie pusi la cheltuiala, incat proprietatile lor nu fac parte din propritatea comuna a tronsonului 1. Evident, acestia nu au obligatii de plata pentru ca nu exista CPI.

Nu stiu ce hotarari ati luat dupa ce mici-intelegeri functioneaza asociatia dvs, insa acestea sunt ilegale.


In legatura cu lifturile, se procedeaza la fel. Daca acei agenti economici nu au nici in clin si nici in maneca cu acel(e) lifturi, ce ne tot dam dupa cires, ca trebuie sa li se repartizeze costuri cu reparatia si mentenanta acestora

Pe ce criterii apreciati ca spatiile agentilor economici respectivi nu au nici in clin nici in manaca cu acele lifturi ?
In baza carei legi ? Sau pur si simplu va dati cu parerea in functie de buna dispozitie din ziua respectiva. Maine vine alta conducere cu alta opinie si shimba radical punctul de vedere. Practic acolo la dvs va guvernati asociatia dupa propriile legi, contrar legislatiei in vigoare.

Sunt extrem de curios cum vedeti dvs acest ratinament, si mai importatn, cum il argumentati din punct de vedere legislativ.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
grandanat, utilizator
Eu nu pe dvs. vroiam sa va lamuresc. Va cunosc punctul de vedere. Cititi prea mult si nu cred ca intelegeti lucrurile practice, asa ca luati bucatica aia de perete si folositi-o in alta parte. Prea multi useri, observ ca folosesc acest mod de abordare. Spuneti pe sleau ce aveti de spus si sa stiti ca putem sa intelegem, nu trebuie sa dam cu capul de perete...
As fi foarte curios daca ati avea acces la un act de proprietate al unui spatiu comercial de tipul celui pus in discutie. Atunci o sa observati valoarea CPI si mai vorbim. Personal voi incerca sa fac rost de un asemenea document, desi este foarte dificil, noi in asociatie nu avem spatii comerciale de tipul celor discutate, ci numai spatii provenite din locuinte carora li s-a schimbat destinatia, asa ca CPI este cunoscuta si nu se deosebeste de a celorlalte apartamente cu aceeasi configuratie.
In alta ordine de idei, pentru o cat mai buna clarificare, discutia merita sa fie adusa la cunostinta unor specialisti - si sugerez ca acest lucru sa-l faca moderatorii acestui forum.
Pe de alta parte, v-as propune sa nu va mai faceti atatea griji cu privire la regulile si regulamentele intocmite de catre com. ex. sau hotarate in AG a proprietarilor din asociatia unde lucrez. Sunt documente oficiale, inregistrate si conforme cu legislatia specifica, afisate la sediul asociatiei noastre, puse la dispozitia proprietarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial olticris olticris La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ... (vezi toată discuția)
Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)
Procedura stabilire cota parte indiviza avantaj avantaj In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)