avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sunt pe punctul de a fi concediat disciplinar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sunt pe punctul de a fi concediat disciplinar

Sunt angajatul unei firme X si lucrez sub conducerea firmei Y (firma asociata/partial cumparata)

Vineri in urma gasiri unui "nod in papura" directorul firmei Y prezinta echipei in care lucrez cate un referat in care suntem acuzati fiecare in parte ca am mintit in legatura cu un raport al activitatii pe o anumita zi(activitate care a fost finalizata partial iar raportul se dadea in general pe o foaie rupta dintr-un caiet)
odata cu aceasta unei parti din echipe (aceasta aleasa aleator ,in care am fost inclus) ni s-au prezentat obtiunile : demisia sau concediera ("vei fi trecut cu i pe cartea de munca") ... si mi s-a atras atentia ca am intarziat de ceva ori in urma cu 4 luni.
In urma unei vizite la directorul firmei X la care sunt efectiv angajat a fost ceruta organizarea unei sedinta peste cateva zile iar directorului firmei Y ii sunt cerute rapoartele despre acivitatea intregii firme,
Rapoarte, care cel putin cele se refera la activitatea echipei mele, sunt ineficiente.
Dupa aceasta directorul firmei Y ne spune ca nu mai exista decat varianta B concedierea disciplinara.

am incercat sa simplfic cat mai mult toata problema.

1 ce pot sa fac in aceasta situatie?

2 Care sunt consecintele concedieri disciplinare?
acesta este primul meu loc de munca
m-ar interesa foarte mult partea privind lichidarea (aceasta fiind "vitala' pentru faptul ca locuiesc cu chirie).
Sunt sanse sa primesc banii pentru concediu si zilele lucrate in ultima luna ?
Avand in vedere ca am aproape 8 luni de cand lucrez la aceasta firma si nu am avut nici o zi de concediu.
Cel mai recent răspuns: emiy , utilizator 19:53, 3 Aprilie 2009
nucu$ a scris:

In relatiile de munca nu exista termenul de "sub conducere". Cu cine ati incheiat contractul de munca?Cum va plateste X, la negru sau semnati stat de plata?Y tot la negru v-a platit sau ati semnat stat de plata?
Pentru a primi un raspuns pertinent, in primul rand scoteti-ne pe noi din ceata.La toate interventiile de pana acum n-ati reusit.Functie de raspunsul Dvs., ne putem lamuri daca ati fost detasat(chiar daca nu stiati) sau preluat (transfer nu mai exista) ca angajat la soc.Y , unde vi-sa cerut demisia (in mod cu totul curios!). Masinatiile practicate de angajator/angajatori (inclusiv intimidarea) s-au bazat pe indiferenta Dvs. si hai sa zicem chiar inocenta!
In oricare dintre situatii, schimbarea angajatorului (vedeti ca nu folosesc termenul "conducerea") nu se poate face fara instiintarea in scris al angajatului.Mai mult, daca admitem ca ati fost detasat de la X la Y si nu v-ati fi prezentat, era un motiv suficient pentru desfacerea disciplinara a contractului de munca, pentru absente nemotivate , dar numai cu proba inscrisului de detasare semnat de primire.


1 o parte au inteles cand am scris de vreo 3 sau 4 ori ca am incheiat contractul cu firma X ... pentru cealalta inca ma chinui.

2 nu sunt familiarizat cu statele de plata ... dar am scris in postul anterior ca bani imi sunt livrati pe card bancar (fiind un sistem relativ nou nu stiu cum sta traba cu semnaturile electronice) si sunt cei prevazuti in contractul colectiv semnat de mine cu firma X ... imi pare rau dar nu imi dau seama cum imi pot lua salariul la negru dintr-un contract de munca ,sau nu am auzit de vre-un contract de munca la negru.

3 nu am folosit termenul angajator in descrierea relatiilor mele cu firma Y pentru ca nu am fost si nu sunt angajat al acesteia ... nu am semnat cu aceasta nici un contract. Directorii si sefi de departament ai firmei Y doar imi dau de lucru, ei ma ponteaza si trimit pontajul mai departe catr firma X.

4 am putea sa admitem ca dumneavoastra sunteti doar un consultant de asigurari si pensii private ... si probabil de aceea nu e de ajuns repetarea acelorasi lucruri 4 ori diferite forme.

5 sa lasam la o parte obiectivitatea ca vad ca nu duce nicaieri :

In cazul semnarii unui contract intre doua societati de acelasi , un angajat poate fi trimis sa lucreze la cealalta societate la care nu este angajat fara ca acesta sa semneze un contract cu aceasta ?
Sau care sunt masurile legale privind detasarea unui angajat ?
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
emiy, utilizator
Multumesc pentru aprecieri!
Credeti ca era util sa-mi completez profilul cu toata experienta profesionala acumulata?Doreati un raspuns precis la o situatie confuza.Confuz este si numele de user(pana la un moment dat am crezut ca sunteti o doamna).
Personal renunt a incerca sa va mai consiliez daca nu realizati ca sunteti intr-o ceata , care permite celor pe care ii considerati sefi, sa profite si sa va trateze ca atare.
Un singur amanunt, daca primiti salariul in card, trebuie sa primiti un fluturas de la angajator, prin care vi-se fac cunoscute toate drepturile,nr. zile lucrate,retineri,sporuri ,etc., adica toate informatiile din statul de plata care oricum este obligatoriu pentru angajator(semnatura electronica este o alta confuzie).De aici si pana a semna o demisie (mai ales sub presiune) adresata unui tert, fata de care nu aveti niciun document privind relatia de munca - a fost optiunea Dvs. si probabil stiti de ce ati facut-o.
Ramanem la proverbul cu piatra,balta si inteleptii.
Asteptati cu incredere un raspuns de la un consultant de profil.
Incercati sa nu faceti aprecieri la persoanele care intreaba sau raspund in topic sunt contrare regulamentului.

@emiy
O persoana poate fi detasata de la o societate la alta, ea nu semneaza contract cu societatea la care este detasat. Este posibil sa fiti anuntat verbal despre detasare dar intre angajatori sa fie trimise acte oficiale care atesta detasarea. Era normal sa fiti instintat in scris asupra detasarii dar ......... poate s-a omis.
Am intrebat care societate va plateste, primiti banii pe card si este posibil sa nu cunosteti cu exactitate cine va plateste. Acest aspect se rezolva simplu prin solicitarea la banca a unui extras de cont, astfel veti sti exact cine va plateste salariul.
Acum:
1. ) daca salariul este platit de societatea X , nu sunteti detasat iar demisia data la societatea Y nu are nici o valoare,
2.) daca salariul va este platit de societatea Y sunteti detasat iar o demisie in acest caz este valabila desi nu aveti contract semnat cu Y.


"Era normal sa fiti instintat in scris asupra detasarii dar ......... poate s-a omis."
deci in cazul in care o persoana nu este instiintata in scris ea nu este detasata oficial. ci la negru , sau acest lucru nu este o regula.
In cazul unei detasari oficiale salariatul primeste bani din ambele parti ? ... probabil asta ar fii motivul unei detasari la negru.

nucu$ a scris:

Credeti ca era util sa-mi completez profilul cu toata experienta profesionala acumulata?


NU , dar era o analogie ... avand in vedere ca eu am considerat ca nu este necesar sa complectez faptul ca sunt platit legal de societatea cu care am contract legal... daca nu ar fi fost legal as fi mentionat de la inceput.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
emiy, utilizator
Observ ca nu cititi cu atetie raspunsurile si deci nu intelegeti mare lucru din ele.
....initial ati vorbit de concediere disciplinara pe care doreati sa o evitati.......
....dupa, ati vorbit de o demisie depusa catre o societate la care nu sunteti angajat.........
Poate ne spuneti care este problema ............
Sfat : evitati " analogiile" ca nu se intelege absolut nimic din ce anume doriti sa aflati.

Alte discuții în legătură

Concediere verbala de catre angajatorul din strainatate Sku Sku Sunt angajat la o firma din strainatate prin intermediul unei firme de interimat din Romania si am fost concediat verbal din alte cauze decat cele imputabile ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara la detasati dijmarescu dijmarescu Buna, Va rog o solutie, In cazul savarsirii unor abateri disciplinare de catre detasati, cine face cercetarea disciplinara? Imi puteti spune, va rog:help: ... (vezi toată discuția)
Detasare ElenaCorina ElenaCorina Buna ziua, Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva informatii. Vreau sa detasez o persoana timp de 6 luni de la firma \\\\"x\\\\" la firma \\\\"y\\\\" (eu sunt ... (vezi toată discuția)