avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata la intretinere cand exista restante si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata la intretinere cand exista restante si penalitati la acestea

As dori va rog frumos raspunsul la o intrebare. Vreau sa platesc debitul de intretinere al mamei mele, care este in jur de 500 euro, insa nu as dori pentru moment sa imi taie din penalizari, intrucat vreau sa ajunga in primul rand la zi si mai apoi sa ne ocupam si de penalizarile care au atins aproape acceasi suma cu restantele. Care este cea mai buna cale, prin care administratorul sa nu imi poata taia si din penalizari ??
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:35, 16 Noiembrie 2013
elga50 a scris:
Mai pe scurt, cum sa ne descurcam cu oameni care lupta nu numai cu noi (de parca le-am fi dusmani!), dar lupta si impotriva propriului interes?
Dv. cum faceti?

Am mai trecut si noi prin situatii de acest fel. Uneori omul nu vrea si basta.
Incercam toate metodele clasice: penalizare, notificare, mediere, privilegiu imobiliar, instanta, executor.
Dar mai sunt si alte metode nescrie norme, carti si tratate:
- afis mare cu restantierii sau marcarea cu rosu pe lista de plata a celor mai mari restantieri
- refuzul de a rezolva o cerere venita de la un restantier: vrea adeverinta, vrea ajutor, vrea o cartela sau cheie de la intrare...
- oprirea utilitatilor restantierului daca este posibil din punct de vedere tehnic
- adresa catre conducerea institutiei sau firmei in care lucreaza cu rugamintea de a se discuta cu omul ca poate-i vine asa mintea la cap
......


costiboncu a scris:

@IRINI 444 - ceea ce sugereaza vecinul, sa platiti prin banca doar soldul, fara penalitati, nu ..........................................................................................................................................
care ii compatimim cu totii, ceilalti sunt niste "baieti destepti" care traiesc pe spinarea celorlalti locatari iar asta nu trebuie permis.

Costi Boncu


Interesant este ca acesti "baieti destepti" sunt la zi cu plata cablului TV, energiei electrice, telefonului. Oare de ce? :)
Platiti intai penalitatile, asa zice legea. Apoi eu stiu ca valoarea penalitatilor nu poate sa depaseasca valoarea principalului, deci daca ati ajuns cam la aceeasi valoare atrageti-le atentia ca e momentul sa se opreasca. Verificati si Dumneavoastra calculul.
Si la o banca, recuperarea creditului incepe prin recuperarea mai intai a dobanzii la credit si apoi a creditului..Locatarul nu poate achita la zi cheltuielile pentru luna in curs sau a restantelor fara a plati si penalitatile rezultate. Numai la ajungerea la zi cu datoriile fata de asociatie+penalitati va primi chitanta pentru luna anterioara. In alta situatie,ad-torul/casierul nu va putea recupera de la locatar penalitatile care vor creste odata cu timpul.
@elga50
Ai mei pari a fi mai intelegatori, am reusit sa le arat matematic pe hartie ca e in avantajul lor sa ma lase sa sting debitul si pe urma penalizarile, nu sa ma abureasca ca vor nush ce datorii curente fara restante.

Daca unii nu vor sa inteleaga nu e cale de intoarcere, le luam banii asa cum vor ei si conducerea sa urmeze calea instantelor de judecata. Din pacate, nu ai ce sa le faci.

Apropos de platit ce vrei, ca daca esti in spatele calculatorului nu te trage nimeni de maneca.
Am patit-o pe pielea mea cu gazele.
Fiind luni de primavara-vara, factura mea la gaze este in medie 20 lei. Bun, deci vine pentru luna mai 2012 factura de gaze de 14 lei si ceva. Nu o platesc ca nu are rost sa achit comision de 1 leu la tranzactie. Las ca o astept pe urmatoarea si le platesc pe ambele impreuna. Vine urmatoarea de 22 lei si ceva. Binenteles ca uit, defapt am chiar impresia, fara sa verific, ca anterioara e platita. Si platesc decat cei 22 lei si, pentru ca asa e si template-ul in banca, specific cod client si numarul facturii. Furnizorul isi face datoria, daca bizonul aia a vrut sa plateasca aia i-a stins. Surpriza, dupa ceva timp, vreo 2 sapt parca, vin acasa si contorul sigilat. Sun nervos la gaze, si aflu cu stupoare ca nu am dreptate, dar daca platesc repede si sun la x numar sa le comunic nr OP pana in ora 14 (era vineri) pana la maxim ora 18 trimit ei un echipaj sa desigileze. Zis si facut, urmez toti pasii si echipaju nu mai vine. Am sunat eu echipaju pe la ora 19 (nu are rost si nici nu vreau sa va explic de ce am numarului echipajului) si pe timpul lor liber si cu acordul dispeceratului dam drumul la gaze. Toata lumea fericita pana la urmatoarea factura cand vad negru pe alb 150 lei taxa de reconectare). Ca sa inchei si sa concluzionez, greseala costa.

Eu sunt de parerea ca ar trebui limitat accesul restantierilor la utilitatile trecute prin asociatie. Stiu ca tehnic nu se poate peste tot, dar interesul conducerii acestor asociatii ar trebui sa fie in controlul veniturilor si protectia marii majoritati a celor care platesc. Si nu ma luati cu "cei saraci". Nu vreau sa aud. Au cablu? Au curent? Au mobile sau telefoane fixe? Pai daca au toate aceste servicii ale societatii moderne, de ce sa nu plateasca daca vor apa, curatenie, curent pe scara, lift, spatii verzi etc.? Ar putea si conducerea tarii sa intervina prin legiferarea controlului la utilitatile comune dar se pare ca "nu au timp".

Alte discuții în legătură

Plata restantelor Daniel4x4 Daniel4x4 Buna ziua ! Avem in asociatie urmatoarea situatie : - proprietar restantier caruia i s-a deschis proces pentru recuperarea restantei; - proprietarul a venit ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)