avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Români premiați - Valori românești
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Români premiați - Valori românești

Buna ziua dragi colegi si stimati utilizatori,

De ceva vreme sunt in cautarea stirilor pozitive, povesti frumoase despre romani frumosi, romani premianti care reprezinta Romania oriunde in lume si care ne arata ca avem motive de bucurie. Nu stiu altii, dar eu nu mai pot vedea stirile triste, minciunile gogonate si zecile de "breaking news" afisate in culori orbitoare aproape pe toate canalele de televiziune (la mine televizorul a devenit mobilier;)).

Am deschis acest topic pentru altfel de stiri, pentru vesti bune despre noi, despre realizarile extraordinare ale olimpicilor, sportivilor si cercetatorilor romani si a tuturor romanilor care reusesc sa realizeze tot ceea ce-si propun.

Ma bucur ca Avocatnet publica articole pe aceasta tema in sectiunea dedicata dar cum nu suntem cu totii abonati la newsletter, putem gasi in acest topic aceste vesti despre oameni minunati care reusesc sa aduca zambete pe chipul nostru si ne pot da speranta ca lucrurile pot merge bine.
Am fost incantata sa citesc, de exemplu, articolul despre cea mai moderna sectie de terapie intensiva pentru nou nascuti de la Spitalul Marie Curie, realizarea unor oameni extraordinari.
www.avocatnet.ro/content/art...

Astazi: O invenţie medicală realizată de medici români premiată cu aur la Bruxelles
La Târgul de Inovaţii – Innova de la Bruxelles, au fost premiaţi medici români cu medalia de aur, pentru o nouă tehnologie medicală care va permite regenerarea mai rapidă a suturilor nervilor periferici.
“În 10 la sută din leziunile de nerv am putea folosi această metodă. De fapt este vorba despre un tub biologic care va ghida regenerarea nervului. Până acum, eram nevoiţi să recoltăm fragmente de porţiuni de nerv, adică să sacrificăm nervul, pentru a ajuta la regenerarea unui nerv important”, a declarat pentru Mediafax profesorul Ioan Lascar, şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi membru în echipa de cercetători.
[ link extern ] /
Desi nu vor vedea, nu pot decat sa-i aplaud pe acesti medici extraordinari =D>
L.C.
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2013
Laura Ciobeica, moderator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:46, 14 Decembrie 2018
Talentul unui român, recunoscut de către Unesco

Unesco dă rar această distincție, iar România se poate mândri deja cu câțiva români care au primit titlul de „tezaur uman viu”.

Cei care păstrează tradițiile vii sunt apreciați pentru dăruirea lor de a-i învăța și pe alții din ceea ce știu ei. Pera Bulz din Hunedoara este un taragotist care se declară îndrăgostit de folclor și de muzică.

„Am rămas şi eu surprins, dar m-am gândit: cred că o merit, că toată viaţa mea am dedicat-o muzicii şi folclorului. Am dus melodiile peste hotarele ţării şi am zis, mă, poate e binemeritată, a recunoscut bătrânul" pentru postul de televiziune România TV.

De altfel, Pera Bulz e cunoscut şi ca “taragotistul preşedinţilor”, pentru că a cântat atât pentru Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu cât şi pentru actualul preşedinte, Traian Băsescu.

„Eu stau de multe ori lângă pârâu şi ascult cum curge apa şi atunci îmi vine să cânt, să merg pe linia melodiei, să merg pe linia apei, că acolo se întâmplă multe chestii”, a mai spus maestrul în taragot.

Marea bucurie a taragotistului este că fiul său va duce mai departe melodiile şi tradiţiile din zonă.


[ link extern ]

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
Muresan Felicia, utilizator
Junioarele de aur de la Sofia

România a câștigat cea de a treizecea ediție a Campionatului European de Gimnastică la feminin, în proba pe echipe. Lotul de gimnastică al României a obținut astfel cel de-al șaptelea titlu european pe echipe, în cadrul turneului organizat în acest ­week-end la Sofia.

Reprezentativa de senioare, una din care face parte doar o singură sportivă care a atins vârsta majoratului, Diana Buliar, a demonstrat că gimnastica încă mai are un viitor în România. Dincolo de faptul că româncele au dominat competiția și nu au avut nici măcar o ratare în finala pe echipe, de sâmbătă, ele ne dau încredere că putem spera în continuare la medalii la viitoarele Olimpiade.

Cu toate că atmosfera de la Sofia a fost una destul de rece, cu tribune aproape goale, la multe dintre probe, petele de culoare au apărut atunci când tinerele sportive și-au făcut intrarea în sală. Totuși România a avut o susținere importantă, probabil mulți dintre fanii acestora fiind ­români plecați la Sofia cu ocazia acestui turneu.

Larisa Iordache, Diana Bulimar, Ștefania Stănilă, Silvia Zarzu și Andreea Munteanu au fost chinta roială pe care a aruncat-o în luptă Octavian Belu. România a început competiția foarte bine, dominându-și adversarele. Larisa Iordache, 17 ani, cea mai mare speranță a lotului național din ultimii ani, cea mai a avut cea mai mare notă în probele de sărituri (14,866) și sol (14,466). Diana Bulimar a cucerit paralele, cu scorul de 14,133, iar bârna i-a revenit Andreei Munteanu, de doar 15 ani.

„Am demonstrat că împreună reprezentăm o țară întreagă. Sunt foarte mândră de această echipă”, a declarat Diana Bulimar, după câș­ti­garea titlului european de către ­România.

Interesant este faptul că Rusia, o forță în trecut, a fost depășită de această dată de sportivele britanice. Meritul României este cu atât mai mare, cu cât rezultatele englezoaicelor au apărut după ce Marea Britanie a investit miliarde de euro în dezvoltarea sportivilor săi. Indiferent de disciplinele la care evoluează în competițiile internaționale, fie că vorbim de gimnastică sau de schi, sportivii din această țară au la dispoziție nu doar un centru modern, centralizat, de pregătire, ci și zeci de medici specialiști care urmăresc fiecare evoluție. Cu alte cuvinte, dacă în Anglia gimnastica sau alte astfel de sporturi au devenit o știință, lotul României s-a impus în primul rând prin talentul și munca de sute de ore de pregătire a junioarelor antrenate de Octavian Bellu.

Avântul Larisei Iordache, de sâmbătă, când a contribuit deceisiv la victoria României, a continuat și duminică, în finala la individual. Iordache a obținut nu mai puțin de 3 medalii: aur (sol), argint (bârnă) și bronz ­(sărituri).

Prin evoluția de la Sofia, România rămâne în continuare cea mai de succes țară din istoria Campionatului European. Singura reprezentativă care încă deține recordul de medalii este URSS, însă aceasta este defunctă, iar Rusia se află în acest moment pe locul 3, după România. Sportivele tricolore au adunat, în istoria acestei competiții, peste 50 de medalii de aur.

Următoarea ediție a Europeanului pe echipe va avea loc la Berna, în Elveția, în 2016. România va organiza și ea, în 2017, cea de-a șaptea ediție a Europeanului de gimnastică mixt (feminin și masculin), la individual.

Prima ediție a Campionatului ­European de Gimnastică, feminin, a avut loc în 1957 și s-a desfășurat la București.

Clasament echipe: România (172,754 puncte), Marea Britanie (170,663 pct.), Rusia (169,329 pct.)

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
Muresan Felicia, utilizator
România este din nou câștigătoare la Intel ISEF

Daniel Cosovanu a câștigat premiul special pentru proiectul său ecologic ce reutilizează doze de aluminiu pentru încălzirea locuințelor.

Tânărul Daniel Cosovanu, din Solca, județul Suceava, a câştigat premiul special la Intel International Science and Engineering Fair, cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor. Daniel a participat cu un proiect bazat pe reutilizarea dozelor de aluminiu pentru realizarea unor panouri solare ce pot fi folosite la încălzirea unei locuințe. El a câştigat premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiză și claritate în știință și tehnologie.
Proiectul lui Daniel, „Generator solar de aer cald: construcție și aplicabilitate”, constă în realizarea unor panouri solare ce reutilizează dozele de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la încălzirea locuințelor. Folosind informații meteo oferite de programul „NASA Surface Meteorology and Solar Energy: Global Data Sets”, Daniel a efectuat un studiu de aplicabilitate la nivel global. Această invenție reprezintă o alternativă low-cost pentru încălzirea locuinței în timpul zilelor senine sau parțial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Proiectul este unul ecologic, deoarece generatorul nu poluează și nu necesită energie electrică, și necostisitor pentru că înlocuiește cu ușurință combustibilii fosili folosiți pentru încălzirea camerelor dintr-o casă.

În urma studiului de aplicabilitate, calculând zonele în care generatorul prezintă utilitate practică, utilizând parametrii unei camere medii pentru pierderile energetice și temperaturile specifice fiecărei luni de pe fiecare punct de pe glob, s-a constatat că generatorul solar de aer cald poate fi folosit pentru încălzirea termică oriunde atâta timp cât în zona respectivă este zi.

Premiul întâi la ediţia din acest an la Intel International Science and Engineering Fair, un program al Society for Science & the Public, a fost câștigat de Nathan Han, 15 ani, din Boston pentru realizarea unei platforme software cu ajutorul căreia se pot studia genele mutante care cauzează cancerul la sân.

Cu ajutorul bazei de date publice, Han a studiat caracteristicile principale ale mai multor mutații ale genei supresoare ale tumorii de cancer la sân gena 1 și a creat o platformă software care să deosebească mutațiile care cauzează boala de cele normale. Studiul său a avut o precizie de 81% și poate fi folosit cu o acuratețe mai mare pentru a detecta alte gene mutante cauzatoare de cancer la sân gena 1. Han a primit Premiul Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, premiu numit după cofondatorul Intel, fost preşedinte şi CEO;

În acest an la Intel International Science and Engineering Fair au participat mai mult de 1.700 de tineri oameni de știință, selectați din 435 de târguri afiliate din 70 de ţări. În plus față de câștigătorii deja menționați, peste 500 de finalişti au primit premii pentru proiectele lor. Premiile au inclus 17 câştigători „Best of Category”, care au primit fiecare câte 5.000 de dolari. Intel Foundation a premiat, de asemenea, cu câte 1.000 de dolari fiecare şcoală şi târg pe care câştigătorii le-au reprezentat. În plus, Intel Foundation a prezentat un număr de elevi care au beneficiat de premii experiențiale, incluzând o tabăra de 11 zile în China pentru participarea la cea mai mare competiție de știintă la nivel național, pentru a discuta cu cercetătorii din laboratoarele Intel din Shanghai și a vizita Baza de cercetare a urșilor Panda din Chengdu.

Society for Science & the Public, o organizaţie nonprofit dedicată implicării publicului în proiecte de cercetare ştiinţifică şi educaţie, deţine şi administrează International Science and Engineering Fair încă din 1950, de la începutul său ca National Science Fair.


[ link extern ]
Succes la Cannes pentru Alexandra Lungu. Filmul „Le Meraviglie”, în care a avut un rol principal, a câştigat marele premiu al juriului

Din distribuţia peliculei „Le Meraviglie” fac parte, printre alţii, Monica Bellucci, Sam Louwyck, Alba Rohrwacher şi Sabine Timoteo. Filmul „Le Meraviglie” (Minunea), în care joacă vrânceanca de 13 ani Maria Alexandra Lungu a câştigat marele premiu al juriului la Cannes. Premiul a fost înmânat de actriţa italiană Sophia Loren.
Adolescenta româncă, Alexandra Lungu, este din Negrileşti-Vrancea şi locuieşte cu părinţii ei în Italia din 2006. Fata a ajuns actriţă în film în urma unui casting la care a participat, fiind aleasă de regizorul filmului, Alice Rohrwacher, dintre alte 1700 de fete care au participat la selecţie.
În film, Maria interpretează rolul Gelsominei, fiica cea mare a unei familii de apicultori. Filmările nu au fost tocmai uşoare: într-una din scene au fost folosite albine, chiar pe faţa tinerei actriţe. „A fost o experienţă de neuitat. Au fost albine reale, dar acest lucru nu m-a speriat”, a spus Maria. „Să lucrez cu ea a fost o adevărată bucurie şi cele mai importante lucruri sunt prezenţa sa generoasă şi faptul că i-a plăcut să lucreze cu noi”, a declarat Alice Rohrwacher, regizoarea filmului „Le Meraviglie”.
Acţiunea peliculei se întâmplă vara, într-un sat din Umbria. Gelsomina, interpretată de Alexandra Lungu, locuieşte cu părinţii ei şi cu alte trei surori, care se ocupă de apicultură. Fetele au parte de o educaţie mai aspră din partea tatalui, care le ţine la distanţă de restul lumii. Totuşi, într-o zi, lucrurile se schimbă, după ce familia acceptă să găzduiască un fost infractor, aflat într-un program de reintegrare socială.



[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 25 Mai 2014
Muresan Felicia, utilizator
Curiosul caz al lui Mircea Dan Mirea, elevul-fenomen din Craiova

Un adolescent din Craiova uimeste prin priceperea sa intr-o gama larga de stiinte. Tanarul cu spirit renascentist va reprezenta Romania, in perioada urmatoare, la doua concursuri foarte importante.

Mircea Dan Mirea este elev in clasa a XI-a al Colegiului National "Fratii Buzesti", din Craiova. Performantele sale au inceput sa apara inca din gimnaziu, cand s-a evidentiat prin formidabila capacitate de a asimila si a interpreta informatii din diverse stiinte, precum biologia, fizica si chimia. In paralel, tanarul este un foarte bun vorbitor de limbi straine.

In acest an, Mircea Dan Mirea va face parte din lotul care va reprezenta Romania la Olimpiada Internationala de Biologie, din Indonezia.

In Indonezia, el va concura cu cei mai buni elevi din peste 50 de tari. „Cei mai puternici competitori sunt asiaticii, in special chinezii si indonezienii. Romanii au rezultate slabute, dar sa speram ca vom reusi sa schimbam ceva in privinta asta“, spune Mircea, intr-un dialog cu Gazeta de Sud.

Din Indonezia, in China

Tot in acest an, adolescentul ne va reprezenta la Olimpiada Internationala de Lingvistica de la Beijing, China. "Incerc sa invat cat mai multe limbi straine. Asta fac atunci cand am timp liber. Si poate asta m-a ajutat sa ma calific la Olimpiada internationala de lingvistica, olimpiada care nu se bazeaza pe partea de creatie literara, ci pe traduceri", arata elevul.

Priceperea liceanului i-a luat prin surprindere pe profesorii craioveni. "Nu am mai avut un elev care sa aiba preocupari in atat de multe domenii", a spus Carmen Stefanescu, directorul adjunct al Colegiului National "Fratii Buzesti".

Dupa absolvirea liceului, tanarul ar vrea sa isi continue studiile in strainatate, Princeton, Harvard si Cambridge fiind primele sale optiuni.


[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Medaliatii noastri la olimpiada Filip Alexandru Filip Alexandru Am observat ca nimeni nu a adus vorba despre asta, de aceea am zis sa deschid acest topic in care sa le uram felicitari medaliatiilor noastri la olimpiada de ... (vezi toată discuția)
Romanii au ajuns bataia de joc a europei IONITAGRIGORELUCIAN IONITAGRIGORELUCIAN Austriecii ne faceau la inceputul anilor 90 \"mancatori de lebede\". Acum francezii ne iau peste picior de cate ori au prilejul. Romanii au ajuns in ultimii ... (vezi toată discuția)
Dilema burselor de excelență olimpică kraul007 kraul007 Bună ziua! Sunt elev de liceu și am fost premiat, alături de colegii mei de echipă, cu premiul întâi la secțiunea la care am participat în cadrul ... (vezi toată discuția)