avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Unde se depun actele pt conc. prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Unde se depun actele pt conc. prenatal

Buna ziua,

In cazul unui concediu prenatal de o luna (si inteleg ca dupa nastere, minim 42 zile conc lahuzie, in acelasi regim de plata), unde anume se depun actele (si care sunt acestea ) ? La resurse umane, la locul de munca sau la Directia unde se depun actele si pt indemniz maternitate ?
Multumesc pt. raspuns
Adina I.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:25, 20 Februarie 2022
Va multumesc !
OUG 158/2005
Art. 23. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Art. 24. -
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Singura conditie impusa de lege este de a efectua minim 42 de zile calendaristice dupa nastere.
Recomandarea mea este sa va luati toate cele 126 de zile de concediu de maternitate si apoi sa intrati in concediu pentru crestere copil.
Eu mi le-as lua pe toate 126, 85% din salariu fiind ok pt mine. Insa fiind platita destul de putin pe cartea de munca, iar restul pe drepturi de autor (la acelasi loc de munca), ma gandesc ca angajatorul imi va plati 85% numai din suma de pe cartea de munca in cele 126 de zile. Nu ? Oricum, pt cele 43 zile obligatorii, m-am cam resemnat
Sau este posibil, daca doreste, sa plateasca 85 % din suma totala (CM+ DR Autor) ? Insa inteleg ca sunt implicate si ITM etc . ? Pe cand in cazul indemnizatiei pt cr copilului, se iau in calcul toate veniturile supuse impozitului.
Daca e altfel, orice lamurire e binevenita
Va multumesc !
Hm,
OUG 158/2008 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate spune asa:

ART. 2
(1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
..............
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;

ART. 3
Dreptul la concediile si indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1) este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii, denumita in continuare contributie pentru concedii si indemnizatii.
........................

Cf art. 51 alin.2. lit.b din Ordonanta de urgenta nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5% care se aplica asupra veniturilor din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii libere sau autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente, dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, daca este singurulr venit asupra caruia se calculeaza contributia.

Cf art. 7 alin.3 din Normele metodologice de aplicare a ordonantei, aprobate prin Ordinul C.N.A.S. nr. 221/2005, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, contributia de 6,5% se calculeaza la aceste venituri si se plateste de catre persoana care le realizeaza, deci la suma bruta.


ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3)

................

ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Buna ziua,
Am urmarit cu mare interes atat intrebarile cat si raspunsurile postate la acest subiect.
Am aflat multe lucruri utile, va multumesc.
Doresc sa va intreb ce se intampla daca firma la care lucrez cat si postul lpe care sunt incadrata se desfiinteaza? Sunt insarcinatain 6 luni. In cazul acesta, unde mai pot depune actele pentru a intra in prenatal, respectiv postnatal daca firma nu mai exista? Ma baga automat in somaj? Si daca as intra in somaj inainte sa vina termenul de prenatal, mai imi depun actele pentru prenatal, si daca da, UNDE? Dar pentru postanatal, tinand cont ca nu as mai avea job? Banuiesc ca pentru concediull pt ingrijirea copilului ma adresez la primaria de sector.

Si inca o situatie: daca resusesc sa imi bag prenatal inainte sa se anunte desfiintarea firmei si sa se dea vren preaviz, contractul meu de munca se suspenda? Sau mi-l poate inchide angajatorul? Ma gandesc ca au obligatia sa ii tina suspendat de drept, dar din moment ce se desfiinteaza... nu stiu ce sa fac.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal oana8989 oana8989 buna ziua.eu sunt in indemnizatie de somaj si as vrea sa stiu daca in concediu prenatal iti poti lua 84 de zile inainte de nastere si 42 dupa nastere?acele 42 ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal in timpul somajului danam82 danam82 Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu concediul prenatal in timpul somajului. Sunt insarcinata in luna a 7 a si cand pot sa -mi depun ... (vezi toată discuția)