avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati plata intarziere intretinere la bloc ? Cine ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati plata intarziere intretinere la bloc ? Cine le stabileste MINIM SAU MAXIM

Intr-o As.de proprietari bloc.cine stabileste coform legii 230/2007 [enalitatile la plata intarziere intretinere bloc ? cuantum minim ? sau Cuantum maxim de 0,2 %. La mine la bloc administratorul face si desface dupa bunul plac, fara a avea vre-un acord din partea Adunarii Generale a proprietarilor si nici a Comitetului executiv . Administratorul pune aceste penalizari care de altfel sun normale, dar dupa bunul lui plac. Este corect ? Pot proprietari afectati de aceste decizii sa-l traga la raspundere civila sau penala ? In registrul cu sedinte al Comitetului Executiv nu exista nici o astfel de hotarare si nici in cel al Adunarii Generale !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:56, 24 Decembrie 2013
Tot se ocoleste un raspus clar si la obiect. Este legala sau nu este legal ca: Administratorul de bloc fara a intreba pe nimeni sa puna pelalitati la intarzierea plata intretinere dupa bunul sau plac ? Nu exista stipulat in statut- Nu exista un acord al Adunarii Generale- Nu exista un acord sau proces verbal al Comitetului Executiv. Aceasta era intrebarea....... Este legal sau este ilegal ?
Nu este legal.
@cvasile


1-Este legal a se prevedea in bugetul de venituri realizarea de venituri ,de ex din inchiriere spatii-sume care intra in fondul de reparatii al intregii asociatii de proprietari
2-Penalitatile nu se pot prevedea deoarece pe de o parte asociatia de proprietari nu poate prevede ca pe parcursul anului pot aparea situatii care sa determine neplata cotelor individuale de intretinere si pe de alta parte bugetul de venituri si cheltuieli se aproba de catre adunarea generala de regula in primul trimestru,iar penalitatile se pot aplica intreg anul contabil atat asociatiei de proprietari de catre furnizorii de servicii cat si de catre asociatie proprietarilor rau platnici

@cvasile daca tot vorbiti de Legea 230/2007 va rog sa o si cititi inainte de a face anumite afirmatii
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.


Valabil ceea ce am postat si pentru @curatortudor, ASOCIATIA DE PROPRIETARI stabileste sistemul de penalizari, administratorul nu este asociatia, el este doar angajatul asociatiei, chiar daca este proprietar in asociatie are doar un anumit procent, dar nu trebuie confundat una cu alta.
Ma tem ca nu inteleg nimic prin postul dumneavoastra, nimic util.
Tocmai, la intrunirea AG (adunarii generale) anuala se mentioneaza clar in legea 230/2007 ca trebuie adoptat acest buget ce are ca subiect aceste venituri speciale.
Repet, caci mi-a fost sters postul... Nu au fost propus pe ordinea de zi, nu a fost discutat si nu a fost votat (aprobat) de majoritatea AG, inceteaza legalitatea aplicarii lui. Nu ai baza legala de a impune si de a cheltui sume/bugete ce nu sunt prevazute/mentionate nicaieri.
Pe de alta parte, nimeni nu pomeneste de fapte mistice de tip mafalda sa poti prevedea realizarea de eventuale venituri din penalizari. Insa eventualele sanctiuni de tip impunere de penalitati pot fi stipulate in proiectul de buget. Nu ai inclus in buget acest aspect, iar nu ai baza legala de impunere si de cheltuire.
Acum, eu nu vad logica pentru care mentionati perioadele de timp (primul trimestru si tot anul) referitoare la aspecte clar separate si distincte ca fond.
Fiindca am fost apostrofat de atac la persoana, atrag atentia ca folosirea sintagmei ,,rau platnici'' este nelegala fiind chiar un atac la persoana si calomnie. Este ca si cum ai spune despre un tert ca este beat sau drogat, afirmatii nefondate si calomnioase.
Termenul corect este ,,aflat in imposibilitate temporara de plata''.
Pana sa acuzati pe cineva ca fiind ,,rau platnic'', nestiind istoricul financiar al acestuia (nu mai realizeaza venituri, in clipa de fata) vedeti poate il puteti ajuta prin diminuarea impunerii de penalitati, ca nu sunteti camatari si nu va doriti extorcarea de bani a celui aflat in necaz (poate si-a pierdut locul de munca). Romania inca se afla in criza economica si acest lucru face ca firmele sa concedieze masiv angajatii, acestia nemai avand venituri se afla in imposibilitate temporara de plata iar catalogarea lor ca rau platnici sa fie abuziva si calomnioasa.

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere mihaela.m mihaela.m Buna ziua, Am si eu o intrebare. Pana in luna iulie 2010 o asociatie de proprietari nu a calculat penalitati la intretinere. In aceasta luna calculeaza ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)