avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati plata intarziere intretinere la bloc ? Cine ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati plata intarziere intretinere la bloc ? Cine le stabileste MINIM SAU MAXIM

Intr-o As.de proprietari bloc.cine stabileste coform legii 230/2007 [enalitatile la plata intarziere intretinere bloc ? cuantum minim ? sau Cuantum maxim de 0,2 %. La mine la bloc administratorul face si desface dupa bunul plac, fara a avea vre-un acord din partea Adunarii Generale a proprietarilor si nici a Comitetului executiv . Administratorul pune aceste penalizari care de altfel sun normale, dar dupa bunul lui plac. Este corect ? Pot proprietari afectati de aceste decizii sa-l traga la raspundere civila sau penala ? In registrul cu sedinte al Comitetului Executiv nu exista nici o astfel de hotarare si nici in cel al Adunarii Generale !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:56, 24 Decembrie 2013
Iertati-ma ! Pentru a se intelege mai clar... In statutul As. de Proprietari nu scrie absolut nimic despre eventuale penalizari pentru intarzierea plata intretinere. In nici o Adunare Generala a As. de Proprietari nu se pomeneste nimic de eventuale penalizari a celor ce intarzie la plata intretinere bloc. In niciun Proces Verbal al Comitetului Executiv nu srie nimic de penalizarile celor ce intarzie mai mult de 30 zile plata intretinere. NIMIC NICAIERI - Problema este alta RETINETI -- O proprietara de apartament a intarziat mai multe luni la plata intretinere. Dupa 30 zile administratorul a inceput penalizarea acestei proprietare cu suma de: 0,1% / luna CORECT si legal - Numai ca dupa 3 luni de zile Administratorul a inceput sa penalizeze aceasta proprietara cu suma maxima de: 0,2 % / luna. NELAMURIREA ESTE : De ce si cum au crescut aceste penalitati de la 0,1% la 0,2 %. Cum adminstratorul poate facea asa ceva fara a avea acordul ,,Comitetului Executiv sau Adunarea Generala ? Sau lui X proprietar de ap. restantier, Il penalizeaza cu 0,1 % si pe Y proprietar al altui ap. restantier il penalizeaza cu 0,2 %. Aici este problema ! Personal am cerut si vazut toate documentele scrise mai sus si nicarieri nu scrie cum si in ce fel vor fii percepute penalitatile la plata intarziere intretinere ( Care sunt normale si de drept ) Eu fac referire la modul si cosider ca deja Administratorul deja a comis-ooo rau . Si mai stiu ca As. de proprietari are rolul de a proteja membri proprietari. Ca apenalitat nimic de spus si reprosat ! Dar de ce sa zicem 2 luni a aplicat un procent de 0,1% si dupa a aplicat un procent de 0,2% aici este problema.
In cazul in care s-ar fi mentinut nivelul de 0,1% penalizari nu le-ati fi contestat de vreme ce spuneti ca:
Dupa 30 zile administratorul a inceput penalizarea acestei proprietare cu suma de: 0,1% / luna CORECT si legal
Nici in aceasta situatie nu era in legalitate pentru ca ziceti ca nu este nicaieri prevazut un sistem de penalizare al asociatiei.
Aici nu ma lamureste inconsecventa dv. fata de problema penalizarilor.

Este posibil sa fie si o falsa problema. Sistemul de penalizari sa nu existe si nici sa nu se aplice ca atare, dar sa existe penalizari de la furnizori.
Aceste penalizari se repartizeaza restantierilor indiferent daca exista sau nu sistem de penalizare pentru ca din cauza lor furnizorii penalizeaza asociatia si e normal ca numai acestia sa le achite.
Acum, in functie de marimea restantelor si de perioada de neplata, restantierii sa suporte coeficienti diferiti aparent, pentru ca de fapt se repartizeaza proportional cu suma restanta.
Poate ca in cazul expus de dv. doamna sa fie restanta de mult timp si atunci va plati o suma mai mare repartizata din suma penalizarilor decat altul care e restant numai de 2-3 luni si pentru o suma mai mica.

Asociatia de proprietari nu are rolul sa protejeze proprietarii, ca nu e sindicat.
Rolul asociatiei de proprietari este ca, reprezentandu-i pe toti, sa administreze proprietatea comuna, sa incheie contracte cu furnizorii, sa repartizeze facturile venite de la acestia, sa incaseze banii, sa plateasca aceste facturi, sa se ingrijeasca ca toti proprietarii sa respecte regulamentele, hotararile HG, deciziile comitetului, legile, sa protejeze si sa ingrijeasca proprietatea comuna etc.
Eventual se poate vorbi de protectia tuturor proprietarilor, nu numai a unora impotriva cui?

Stiama doamna moderator Elga50. Cu scuze anticipate va spun sincer nu sunt eu in aceasta cauza. nu tin a aprara sau incrimina pe nimeni.Problema care ma deranjaza este ca: Acest administrator Putea frumusel sa penalizeze pe cei ce nu isi platesc la timp facturile . Ci modul de cum penalizeaza. Cum penalizez 2,3 luni cu suma de 0,1% dupa care de la buna lui menire il penalizeaza pe acelasi proprietar cu 0,2 % astfel ca-l impovareaza si mai rau in datorii.Cum admistratorul fara acere acordul Comitetului Executiv o penalizeaza cu 0,2%. Poate luna viitoare se intoarce iarasi la 0,1 %.... Aici este problema. Si mai stiu ca administratorul este un angajat al Asociatiei de proprietari .Asta inseamna ca este platit si din banii acelei persoane cu restante mari. Si de ce face discriminare pentru un restantier percepe 0,1% /luna iar pentru altul 0,2% / luna. Nu trebuie sa aiba acordul Adunarii Generale sau al Comitetului Executiv ? ACEASTA ESTE NELAMURIREA !
Pai nu, daca nu exista sistem de penalizare constituit - asta spuneti -, nu exista nici penalizari de la furnizori, atunci nu e legal nici cu 0,1%, nici 0,2%, nici altfel.
Din penalizarile de 0,2 % pe luna,pentru 2 apartamente, percepute de administrator Adminstratia Asociatie de proprietari a avut un castig de peste 2500 lei vara aceasta 2013. Cu acesti bani castigati din penalitati a 2 apartamente sau cumparat si montat pe scara blocului Lampi de lumina cu senzori de prezenta, sa efectuat reparatia unei conducte de apa care a costat peste 1200 lei. Este normal ??????

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere mihaela.m mihaela.m Buna ziua, Am si eu o intrebare. Pana in luna iulie 2010 o asociatie de proprietari nu a calculat penalitati la intretinere. In aceasta luna calculeaza ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)