Body a scris:
Daca asculti interviul pres Florea, la un moment dat zice ca ex trebuie desf unitar, ca nu e normal sa se org la nivelul a 41 de barouri, cu comisii formate in total din 250 de examinatori...ca unele barouri sunt mai restrictive privind admiterea...altele mai permisive..( si da ex baroul Calarasi care e sarac in avocati) si ca, ptr a ne ralia UE trebuie org unitar!
Oare ce sa inteleg din asta?Nu ca se urmareste ca ex sa se desf UNITAR si in ceea ce priveste locatia de desf?
Explicati-mi daca eu nu inteleg bine!#-o
Ideea e ca interviul e interviu si nimic mai mult. Haideti sa ne uitam in lege si statut.
Legea 51:
Art. 16 - (1)*) Primirea în profesie se obţine numai pe baza unui examen la nivel naţional organizat de U.N.B.R, potrivit prezentei legi şi Statutului profesiei de avocat.[...]
Art. 63 - Consiliul U.N.B.R. are următoarele atribuţii:
h) organizează examenul naţional unitar de primire în profesia de avocat şi examenul de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv;
Si statutul, care a fost modificat numai in ce priveste definitivatul :happy:
Art. 33 (1) Potrivit art. 16 din Lege, dreptul de primire în profesie se obţine pe baza unui examen.
(2) Examenul de primire în profesie se organizează de consiliul baroului (n.n. aici e o necorelare totala), în mod obligatoriu în fiecare an, în ultimul semestru al anului, la o dată unică pentru toate barourile, cu consultarea Baroului Bucureşti. Data examenului va fi anunţată într-un ziar de mare tiraj cu cel puţin 60 de zile înainte.
(3) Consiliul U.N.B.R. asigură caracterul unitar al examenului de primire în profesie prin stabilirea tematicii şi bibliografiei de examen, a subiectelor de examen şi a metodologiei de examinare. Examinarea se va face la 5 materii de examen pe baza a cel puţin 3 probe scrise.
(4) Cu cel puţin 60 de zile înainte de data desfăşurării examenului, Consiliul U.N.B.R. comunică către barouri şi face publice data, tematica şi bibliografia examenului.
(5) Consiliile barourilor numesc Comisiile de examinare, stabilesc materiile la care se organizează probe scrise, metodologia de examinare în scris şi oral şi organizează activitatea de examen.[...]
Art. 295 - (1) Examenul de definitivare în profesia de avocat se organizează de U.N.B.R. Consiliul U.N.B.R. va elabora regulamentul de desfăşurare a examenului, în care se vor pre¬vedea programa analitică şi materiile obligatorii şi opţionale la care urmează a se face examinarea. Examinarea candidaţilor se va face atât cu privire la pregătirea profesională generală, cât şi cu privire la deprinderile practice specifice profesiei, ţinându-se cont de opţiunea candidaţilor, în cazul materiilor opţionale la care urmează a se face examinarea. Data şi locul organizării examenului stabilesc prin hotărâre a Consiliului U.N.B.R.
(2) Comisia de examen va fi stabilită prin hotărâre a Consiliului U.N.B.R. şi va fi formată din avocaţi defi¬nitivi cu competenţă profesională deplină şi cu reputaţie profesională neştirbită.
(3) Regulamentul de examen va fi publicat pe website-ul U.N.B.R. cu minimum 45 de zile anterior datei examenului.
(4) La data înscrierii la examenul de definitivare candidatul este obligat să depună o taxă de participare la examen, stabilită de Consiliul U.N.B.R. Dispoziţiile art. 36 alin. (2) şi (3) ale prezentului Statut privind taxa de participare la examen se aplică în mod corespunzător.
Art. 296 - (1) Rezultatele examenului vor fi validate de Comisia Permanentă a U.N.B.R.. I.N.P.P.A. va comunica, în mod corespunzător, rezultatele examenului de absolvire.
In plus, regulamentul cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat şi a examenului de obţinere a titlului profesional de avocat definitiv, prevede chiar in art 1 ca "Primirea în profesia de avocat şi formarea profesională iniţială pentru dobândirea titlului de avocat definitiv se realizează prin Barouri", articol care nu a fpst modificat prin Decizia nr. 447/21 februarie 2009, spre deosebire de alte prevederi. Le gasiti pe amandoua aici
[ link extern ]
Acuma desigur ca orice am spune noi aici, e posibil orice. Ca dovada, desi regulamentul pentru def trebuie afisat cu minim 45 de zile inaintea examenului, la cel din aprilie regulamentul a fost modificat cu o saptamana inainte de examen. Totusi, parerea mea e ca nu prea are sens sa speculam acum ca vor curge valuri-valuri de "proaspeti" absolventi (si nu numai) catre Bucuresti, intru intrarea comuna in profesie... Scuzati-mi ironia, dar mi se pare o absurditate - abia au loc la examene candidatii din Bucuresti, unde sa pui de cateva ori mai multi?