avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sonda de titei pe teren fara acordul propietarului sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sonda de titei pe teren fara acordul propietarului sau a urmasilor

Buna ziua,

Am o problema cu un teren si o sonda de titei care este pe el, si anume:
Acea sonda este pe teren de prin anii 1973 pe cand strabunicul meu era in viata si propietar al acelui teren. Acesta a dat zestre la 2 dintre fete acel teren, jumi-juma, inainte de anul 1973. In 1973 cei de la sonde au venit si au ridicat constructia pe acel teren si i-au despagubit ptr stricaciunile facute pe ginerii strabunicului meu (acesta fiind in viata atunci),acestia semnand o hartie in acest sens ca propietari. Dupa 5-6 ani acesta moare si in succesiune intra si terenul cu pricina si se mai imparte la inca 3 copii. Acum max 2 ani ne-am trezit(urmasii) cu cei de la Petrom ca au instalat o noua sonda in locul la cea veche si i-au despagubit, pe 1 dintre fete care mai e in viata si pe urmasul ceilelalte, iar pe restul...nimic, desi terenul respectiv face obiectul mai multor succesiuni.
Ce este de facut?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: brazvan , utilizator 20:29, 16 Ianuarie 2014
@brazvan, ce regim juridic avea terenul in 1973? A fost colectivizare in zona? Cum au semnat ginerii fara sa aiba act de proprietate? Sunteti sigur ca strabunicul nu le-a dat fetelor sale (matusile dv.) zestre cu acte in regula, acel teren? La registrul agricol cum este inregistrat?
Dv. nu intrati in calcul nici acum, ca mostenitor, ci singurii indreptatiti sa ceara despagubiri sunt ascendentii dv., cei care aveau in proprietate terenul la momentul amplasarii sondei.

:) Va rog sa fiti atent, ca daca aveti un teren in coproprietate cu @cristi si dumnealui imi vine mie tot, se obliga sa obtina de la dv. toate drepturile pe care le aveti si sa mi le transmita mie. Pentru plata, nu puteti sa-mi cereti mie nimic in urma transferului de proprietate si a platii pretului, ci coproprietarului dv. Mie imi cereti cand stiu ca sunteti doi, dar cumpar, cu rea-credinta, numai de la unul si va ascundem amandoi contractul. In fine, sunt multe de adaugat aici, dar, in mare, cam asa sta treaba.
Daca va judecati cu Petrom, e posibil ca, in functie de vechimea amplasarii sondei, sa fiti expropriat pe suprafata respectiva.
Zic si io ...
brazvan a scris:

@cris0811, cateva lucruri pe care cu siguranta nu le cunoasteti:
- orice act care nu este semnat de titular/proprietar este nul sau depinde de caz, fals(lucru mai grav-> dosar penal)
- orice act care nu este semnat de toti proprietarii este nul.
- intrarea/interventia pe o proprietate privata de catre orice pers/firma neautorizata -> viloarea proprietatii, incalcarea dreptului de proprietate, tulburare de posesie.
Plus ca pe vremea comunistiilor stiu cum se faceau multe lucruri, semnai de buna voie sau daca nu incarca pistolul si ti-l punea la tampla si tot semnai(si aici nu vorbesc din povesti).
Cu stima domnule cris0811.
Dar, problema fiind mai delicataj as dori parerea unor avocati specializati sau care s-au mai intalnit cu astfel de situatii.


Nu cred ca se mai poate anula un act de acum 40 de ani....zic si eu. Cat despre dosar penal sigur nu poatefi vorba dupa 40 de ani. Referitor la despagubirile primite de rudele dvs....in baza carui actau fost primite? Ati vazut vreun contract de inchiriere intre ei si petrom? Nu stiu de ce, dar am senzatia c ceva lipseste din puzzle...ca mai exista un act pe care nu l-ati vazut. Au trecut totusi 40 de ani de atunci....
si ca o paranteza....cris vine de la cristina

@elena138, nu a fost colectivizare in zona, terenul a fost dat ca si zestre verbal, cum se facea pe la sate.
Cand a murit strabunicul in succesiune el apare ca proprietar pe terenul acela. Nu exista registru agricol in zona aia e doar un catalog unde sunt trecuti locuitorii statului si cat teren are fiecare si zona de denumire, dar fara harta, nr topo si etc...nu e in Ardeal terenul ci in sudul tarii unde se stie ca nu erau treburile.
De ce ca mostenitor nu intru? Am aceleasi drepturi ca si ficele strabunicului ca doar sunt urmas si nu cred ca se pune problema ca doar ele aveau dreptul din moment ce ele au avut maxim 8 clase si cei care au intocmit actele cu siguranta aveau liceul sau facultate. In care moment al amplasarii sondei,cea veche sau cea noua?
Dar@cristi nu a venit al mine sa obtina nici un act nimic, pur si simplu a vandut ca si cum ar fi al lui... dar find vorba de o firma, ei ar fi trebuit sa se intereseze cum sunt actele si nu pe vorbe, ei s-au luat dupa vorbe ca daca un unchi de al meu cultiva terenul ala(nu vin eu de la 150km sa pun 3000mp de porumb), aia nu inseamna ca in acte tot el e si proprietarul.
ok, expropiat in momentuld e fata, dar ptr o amplasare, folosinta de f multi ani fara un act legal? aia cum mai e? Iar Petrom este o firma privata, deci nu poate sa ma expropieze, n-are decat sa plateasca chirie daca vrea ceva de acolo +despagubiri de otravire a solului cu titei brut si alte substante folosite de ei .
Un act nul nu se mai poate anula? Pai este nul, adica nu exista, nu este valabil. Despagubirile au fost date in baza aceluiasi act, sunt 2 foi A4 si la sf sunt semnate, si acolo spune ca se despagubeste meri, pruni, ce erau pe teren si faptul ca nu a putut sa il foloseasca x ani cat au forat aia acolo, dar nu zice nicaieri de expropiere. Banii le-au fost platiti doar ptr deranj nu si ptr teren, nu au cumparat terenul. Actul din zilele noatre este pentru faptul ca nu pot sa foloseasca terenul x ani si le da o anumita suma. Actul din 1973 este singurul act pe care il au legat de sonda si singurul pe care l-au semnat, ptr. ca i-am intrebat mai exista alte acte semnate sau orice altceav si mi-ai zis ca nu, este singurul pe care l-au semant in speta acesta.
nu stiu ce sa-ti zic...aia x ani din 1973 nu sunt cumva 99? mie sincer imi vine greu sa cred ca semna Petrom un contract de inchiriere fara sa vada actul de proprietate al terenului, cadastrul si intabularea.
cat despre expropriere..nu te poate expropria petrom. te poate expropria statul. legea ii permite daca tu refuzi sa lasi petrom sa exploateze acel teren. otravirea solului...nu se pune problema.. puturile nu interfereaza aproape deloc cu mediul..solul.. ei sunt obligati sa respecte niste norme de mediu foarte stricte. in majoritatea cazurilor chiar le respecta.
acum...despre dreptul tau depinde ce s-a semnat. cum spuneam, mi-e greu sa cred ca s-a semnat un contract nou. daca totusi sa presupunem ca a fost un contract nou, banuiesc ca poti cere anularea tu ca proprietar si semnarea altuia. daca nu e contract nou si s-au acordat despagubiri in baza acelui act de acum 40 de ani nu stiu exact ce drepturi ai tu. daca ai vreunul bani nu poti cere de la Petrom ci de la ceilalti proprietari. Petrom a platit pentru teren..ca sunteti 1, 2, 3 sau 4 proprietari, Petrom plateste aceeasi suma. in functie de suprafata terenului si nu de numarul de proprietari. chiriile sunt undeva la 2-3 lei pe mp.

Alte discuții în legătură

Sonda pe proprietate Ame11 Ame11 salut!am si eu o intrebare la care nu gasesc un raspuns.parintii mei au un loc pe care a fost amplasata o sonda de extractie a petrolului...aceasta a fost ... (vezi toată discuția)
Electrica - despagubiri pt teren expropriere marianv marianv Buna ziua ! Zilele trecute am auzit despre un caz deosebit, si anume: o persoana fizica X a actionat in instanta Electrica SA si a cerut despagubiri deoarece ... (vezi toată discuția)
Expropriere ContSters39230 ContSters39230 Poate cineva furniza textul decretului de expropriere 354 din 1986? cu multumiri.... (vezi toată discuția)