avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de intretinere - "suma fixa" sau "procent"?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de intretinere - "suma fixa" sau "procent"?

Buna ziua!
In momentul de fata copii mei beneficiaza de pensie alimentara stabilita in suma fixa.M-am gandit sa cer in instanta ca aceasta pensie ca devina "procentuala" ( la 2 copii e 1/3 din venitul net?) Cum procedez?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 11:02, 16 Aprilie 2009
Teoretic, da, ar fi solutia ideala, numai ca practic..... Mai mult decat atat, intrebarea d-vs am pus-o si eu iar raspunsul a fost ....de 2 bani : " si noi ce sa facem????" Cu alte cuvinte, noi cotizam cu aceste procese de majorare de pensie alimentara la fiecare 6 luni....,contribuim probabil la cresterea " ratingu-lui" judecatoriilor...Am facut, cu un gust amar, o paralela intre raspunsul dat si inscrierea copiilor la scoala, daca se inscriu un anumit numar de elevi, cadrele didactice au catedra intreaga, daca nu....
In fine,numai in interesul copilului nu sunt aceste "reactualizari" cum bine le-ati spus...(nu mai pun la socoteala si marja mare pe care se merge - 6 luni - de introducere a acestei reactualizari...)
Eu sunt de acord cu faptul ca acel debit nu poate fi procentual din punctul de vedere al executarii silite.
Astfel, eu nu consider ca e normal sa poti executa un inscris in care se arata ca eu datorez x% din venit... e normal sa se execute numai, asa cum zice la lege, creante certe, lichide si exigibile...
Or, vad o mare problema de nu-chiar-lichiditate a creantei, caci ea nu e determinata, ci e doar determinabila.
Dar un cuantul determinabil inseamna altceva decat creanta lichida... zic eu, ca asa studiai la Procedura civila ultimul an.

Din pacate insa, nu sunt de acord cu mine mai nici unii, considerand ca ori zice actul 10 lei ori zice x% din pret, tot aia e.
Ca intre determinat si determinabil nu e diferenta decat de vreo cateva litere si-atat!
Personal, cred ca o contestatie la executare ar fi admisibila intr-un astfel de caz.

In plus, cred ca acest tip de a hotari este complet generic, nu e personalizat pe nevoile creditorului si, avand in vedere ca nu ia in calcul cheltuielile debitorului, nu este in concordanta nici cu posibilitatile lui.
Iar astfel, lasand destul de usor pentru o parte si infrangand generic cealalta parte, creste tensiunea din razboiul parintilor... si ii aduce pe cei doi in situatia de a cauta constanta sa-l infranga pe celalalt si nu sa-si ajute copilul.
Astfel se trec venituri pe firme, se obtin procente etc.
Toate astea nu vad cum anume au scopul de a-i determina pe cei doi parinti sa se inteleaga.

Cat despre marire, nu vad in ce masura cresc atat de mult nevoile copilului la fiecare 6 luni... O data, poate de doua ori, ok, dar fara o argumentare ca s-au schimbat si nevoile minorului nu vad de ce sa se acorde marirea.
Din pacate, numarul extrem de mare de dosare face ca orice jude sa-si doreasca un volum mai mic de munca si asta duce, inevitabil, la solutii mai putin fericite, in incercarea de a mai curata din actiunile inaintate. :(
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
In legatura cu "nevoile copilului"....Niciodata, dar NICIODATA nu mi s-a cerut sa argumentez faptul ca nevoile copilului au crescut, in schimb de fiecare data a trebuit sa argumentez faptul ca salariul "ex-ului" a crescut...
Surprinzator, conform justitiei din Romania, nevoile copilului scad si cres in functie de ...salariul ex-ului....
Sa spunem ca ( Doamne fereste ) se intampla un accident, sau o boala, si bebelul are nevoie de o interventie de 25.000 euro, iar "fostului" nu i s-a modificat salariul...Crede-ti ca daca fac a doua zi cerere de marire de pensie alimentara mi-o vor considera intemeiata???...( ba mai platesc si cheltuieli de judecata....:)) pentru ca se considera ca am pierdut procesul...)
Nu se poate...legea este clara in acest sens!Nevoile copilului sunt asigurate conform legii de ambii parinti!Parintele divortat contribuie la cresterea si educarea minorului asa cum hotareste instanta in functie de posibilitatile materiale(ele cresc sau scad),plata pensiei se face in moneda nationala!!!Majorarea pensiei se face doar de catre instanta si la cerere,nu cereti....(prezuma) inseamna ca nu aveti nevoie!!!!Fostul sot contribuie doar cat a hotarat instanta,indiferent ce va pati copilul.
Da, doamna, ar trebui sa aveti succes cu acea cerere, dar depinde de multe chestiuni de fapt: care e valoarea pensiei pana acum, cand a aparut nevoia copilului etc.
E stupid sa discutam chestiuni ipotetice... nu vad sensul.

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie intretinere minor laurasimona laurasimona va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez ca sa cer recalcularea pensiei de intretinere si verificarea anuala a salariului fostului sot, pentru a nu face de ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara daciana1 daciana1 Buna ziua! Sunt in proces cu tatal copilului meu. Ieri am avut infatisare si trebuia sa depuna adeverinte cu veniturile. A venit avocata lui care a adus pe ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitatea ca norma de hrana sa fie luata la calculul pensiei alimentare?! cher cher Am urmarit de ceva timp discutiile de pe forum legate de parerile pro si contra privind posibilitatea luarii in calcul a normei de hrana la stabilirea pensiei ... (vezi toată discuția)