avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de intretinere - "suma fixa" sau "procent"?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de intretinere - "suma fixa" sau "procent"?

Buna ziua!
In momentul de fata copii mei beneficiaza de pensie alimentara stabilita in suma fixa.M-am gandit sa cer in instanta ca aceasta pensie ca devina "procentuala" ( la 2 copii e 1/3 din venitul net?) Cum procedez?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 11:02, 16 Aprilie 2009
cora2006 a scris:

Eu impartasesc opinia lui Romascanu.
Care ar mai fi rolul instantei daca pronunta o hotarare judecatoreasca de stabilire a pensiei de intretinere in favoatrea minorului la 25% din salariile nete ale debitorului intretinerii. Care ar mai fi rostul proceselor de marire/micsorare a pensiei?
Aceasta practica nu mi se pare legala nici in ceea ce priveste lasarea la mana contabilului angajatorului de a calcula lunar suma datorata ce urmeaza a fi virata creditorului, iar creditorul minor prin reprezentantul sau legal nu ar putea contesta in instanta o eventuala eroare, deoarece nu are luna de luna acces la statele de plata ale debitorului pentru a sti daca suma primita este cea corecta sau nu. In aceasta situatie, cred ca se pot face mai multe abuzuri din partea angajatorilor "mituiti" de debitor sau din nestiinta, in dauna creditorului.
Pe cand in situatia unei hotarari clare, x suma este datorata lunar, angajatorul nu poate spune ca nu a stiut sa calculeze, ca a fost o eroare de calcul etc. Este interesul debitorului ca, in situatia in care veniturile sale lunare sunt constante si mai mici decat veniturile la care s-a raportat instanta la data pronuntarii hotararii de stabilirea a pensiei de intretinere sa depuna o actiune in micsorarea acestui cuantum, şi corelativ, este in interesul creditorului de a solicita marirea pensiei de intretinere daca are informatii ca debitorul are in mod constant venituri mult mai mari decat cele stiute si de care instanta a tinut cont la data pronuntarii hotararii...
Si eu cred ca acest subiect poate face obiectul unui recurs in interesul legii pentru aplicarea corecta a legii pe intreg teritoriul tarii, nu numai in vest sau pe coasta de est...;)

=D>

Sunt perfect de acord cu Romanascanu, Cora si AvLil.
In cele mai multe situatii de acest gen, eu reprezint tertul poprit, si pana recent, am considerat hot. procentuale foarte utile mamelor. Prin urmare, tocmai ca sa nu fortez stabilirea in suma = obligarea mamei sa promoveze periodoc majorare, nu am contestat niciodata o astfel de ordonanta de infiintare a popririi, desi dpdv juridic si uneori contabil, le consider foarte greu de executat (cred ca unii dintre contabilii pe care i-am intalnit retineau 1/4 din venituri incluzand sporul de toxicitate) fara a nedreptati partile la un moment dat.
In sfarsit, nici patronii firmelor nu sunt foarte receptivi sa demareze si sa sustina litigii pe astfel de chestuni.

In ultima perioada, insa, am intampinat probleme mari, atat cu debitorul, cat si cu creditorul (respectiv ei au intampinat la randul lor probleme cu executarea, si toate s-au rasfrant asupra tertului poprit, pentru ca, de..., acesta pare partilor a avea pozitia "de forta" - el plateste banii gresit) , incat ma simt dator sa contest cel putin o parte din executari (sau sa incerc sa invalidez unele dintre popriri), sa vedem ce-o iesi...

Pe de alta parte, in raspuns la intrebarea initiala, eu consider ca doamna poate incerca stabilirea pensiei alimentare in procent, folosind toate argumentele care ii sunt disponibile, de la cele foarte generale (in Moldova si in Banat, se stabilesc astfel obligatiile de intretinere, si poate prezinta instantei unele hot. in acest sens), pana la argmente de caz (cum ar fi: tatalui i se mareste salariul in fiecare luna, si nu face fata sa promoveze atat de des actiuni de majorare).
Daca tot traim intr-o neclaritate generala, nu vad de ce doamna in cauza sa nu profite de ea, incercand. Oricum nu are ce pierde, iar costurile sunt relativ reduse.
In final, judecatorul va fi cel care va dispune, bine sau rau, legal sau nu, folositor sau nu, ap0licabil sau nu.

mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie intretinere minor laurasimona laurasimona va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez ca sa cer recalcularea pensiei de intretinere si verificarea anuala a salariului fostului sot, pentru a nu face de ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara daciana1 daciana1 Buna ziua! Sunt in proces cu tatal copilului meu. Ieri am avut infatisare si trebuia sa depuna adeverinte cu veniturile. A venit avocata lui care a adus pe ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitatea ca norma de hrana sa fie luata la calculul pensiei alimentare?! cher cher Am urmarit de ceva timp discutiile de pe forum legate de parerile pro si contra privind posibilitatea luarii in calcul a normei de hrana la stabilirea pensiei ... (vezi toată discuția)