avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

divort

Buna ziua. As dori sa stiu daca la prima infatisare la divort nu se prezinta nici unul dintre cei doi soti, ce se intampla?
In conformitate cu prevederile codului de procedura civila:
ART. 616
Dacă la termenul de judecată, în primă instanţă, reclamantul lipseşte nejustificat şi se înfăţişează numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusţinută.
Eu consider ca in acest caz, fiind vorba de divort, si prevazandu-se pentru acesta ,procedura speciala in CPC, normele respective(speciale) sunt de stricta interpretare(exceptio est strictissimae interpretationis et aplicationis).Astfel ca art. 616 Cpc prevede : "Dacă la termenul de judecată, în primă instanţă, reclamantul lipseşte nejustificat şi se înfăţişează numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusţinută" .Intrebarea este...daca nici paratul nu se prezinta? Atunci, cred ca se aplica normele generale , mai exact art. 242 pct 2 CPC asa cum a precizat colegul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2009
Avocat Ana-Roxana Alexe, Avocat
In cazul in care, in orice proces, nu numai in procesul de divort, ambele parti lipsesc nejustificat la strigarea pricinii, instanta va suspenda cauza in temeiul dispozitiilor art. 242 pct. 2 C.pr.civ.
Nu exista cale de mijloc!
Daca insa este o cerere din partea reclamantului din dosarul de divort prin care solicita acordarea unui termen pentru angajarea unui apărător, chiar daca lipseste la strigarea cauzei, instanta va amana judecarea pricinii. ;)
avluci a scris:

Brom a scris:

maria.tanase2009 a scris:

Buna ziua. As dori sa stiu daca la prima infatisare la divort nu se prezinta nici unul dintre cei doi soti, ce se intampla?



Se va amana cu siguranta. In cadrul procedurii de divort, in fata instantelor de fond, partile sunt obligate sa se infatiseze in persoana, nu se poate cere judecata in lipsa.


Total eronat.
Cauza se va suspenda in baza art.242 pct.2 Cod procedura civila:

Art. 242
Instanta va suspenda judecata:
1. cand amandoua partile o cer;
2. daca niciuna din parti nu se infatiseaza la strigarea pricinii. Cu toate acestea pricina se judeca daca reclamantul sau paratul au cerut in scris judecarea in lipsa.


Domnule avluci nu este prima data cand emiteti opinii juridice eronate. Ati intentionat sa ma puneti pe mine intr-o situatie jenanta si nu ati reusit decat sa va puneti pe dumneavoastra.
Cititi cu atentie Cod Procedura Civila Art. 614 - În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie sau are reşedinţa în străinătate; în aceste cazuri, părţile se vor putea înfăţişa prin mandatar.

Cititi apoi si art. 616, o sa vedeti despre ce este vorba. :">

Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
ContSters42249, utilizator
@brom
Ma vad nevoit sa raspund deoarece nu este prima data cand ma atacati.
De data asta insa gresiti profund si persistati in greseala.

Intrebarea initiala era "As dori sa stiu daca la prima infatisare la divort nu se prezinta nici unul dintre cei doi soti, ce se intampla?"

Raspunsul este unul singur. Se face aplicarea art.242, pct.2 cpc.

616 spune clar : Daca la termenul de judecata, in prima instanta, reclamantul lipseste nejustificat si se infatiseaza numai paratul, cererea va fi respinsa ca nesustinuta.
Ceea ce nu e cazul in ipoteza data, specificandu-se clar lipsa ambilor soti.

De altfel, am fost de mai multe ori in aceasta situatie si practica instantelor este unitara, in sensul suspendarii cauzei, divortul nederogand de la general.

:offtopic:
PS: Despre cine este intr-o situatie jenanta acum, ma abtin sa comentez, pentru ca nu este prima data cand dati cu oistea in gard.
PS 2: pentru Cora =D>

Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
Lăzăruţiu Lucian, Avocat

Alte discuții în legătură

Hotarare divort???? mary25 mary25 aveti idee ce se poate intampla daca sedinta a fost incheiata asa: fata de lipsa nejustificata a partilor,amana pronuntarea hotararii pe data de.....Iar la ... (vezi toată discuția)
Divort cristina1580c cristina1580c Buna ziua, asi dori sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In primul rand sunt in divort cu sotul meu ....am avea prima infratisare pe data de 07.12...discutand ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord dinuleasa dinuleasa Buna. Ma aflu in situatia in care, impreuna cu sotia mea am decis ca nu mai putem continua casnicia noastra si am depus o cerere de desfacere a casatoriei de ... (vezi toată discuția)