avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Detectivi - competente si obligatii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Detectivi - competente si obligatii

Sa presupunem ca "x" apeleaza la un detectiv particular, incheie un contract (indiferent de obiect). Pe parcursul investgatiei detectivul ia cunoastinta ca "x" a savarsit o infractiune. Care sunt obligatiile legale ale detectivului? Va pastra secretul?


Este posibil sa nu fi postat subiectul corect la "penal". Imi cer scuze.
Ultima modificare: Duminică, 12 Aprilie 2009
ContSters83008, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:40, 16 Aprilie 2009
trope_doi a scris:

Dle, detectiv, cu ceva timp in urma (2-3 ani) am citit – nu mai stiu unde! – ca detectivul particular trebuie sa aiba un “caiet” in care sa tina evidenta cazurilor la care lucreaza si toate aceste cazuri trebuie sa le “declare” la politie… D.p.v. logic e aiurea – dar multe sunt aiurea!

Este adevarat ca trebuie informati politistii despre aceste cazuri la care detectivul lucreaza?
Multumesc.



:)) Ma tem ca da.Si acum mai au caiete.:)
Asa spune legea si nu trebuie sa uitam ca nimeni nu este mai presus de lege:)
Confidentialitatea este grav afectata dar unde e lege nu-i tocmeala.Asa se spune si trebuie avem in vedere acest lucru.

avocat Claudiu Lascoschi
Ca intotdeauna,av Lasc...[EDITAT].Ce pot constata este ca te pricepi la toate:)
Nu spune in lege ca trebuie sa prezinti la politie toate cazurile la care lucrezi.Se vorbeste despre o evidenta si un registru de evidenta.
Cititi legea.Dar aveti grija cum o interpretati.[EDITAT]
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Art. 15. - (1) In organizarea si desfasurarea activitatii detectivii particulari din societatile specializate si din cabinetele individuale au obligatia: (...)
b) sa infiinteze un registru numerotat si sa il înregistreze la inspectoratul de politie judetean sau, dupa caz, la Directia generala de politie a municipiului Bucuresti, in care vor tine evidenta cazurilor investigate (...)

Am cautat legea si am copiat articolul… si chiar pare ca e incalcata confidentialitatea in anuminte (eventuale) conditii, despre care nu stiu daca trebuie indeplinite.
Nu ma intereseaza acest aspect doar de dragul discutiei ci pt ca, de exemplu, angajand un detectiv particular care sa gaseasca pt mine anumite bunuri (care mi-au fost furate) as putea intra sub incidenta legii penale pt ca nu anunt politia… (?) Sau, poate vreau sa gasesc inaintea politistilor o persoana data in urmarire…
In plus, apelez la un detectiv particular pt ca nu vreau sa implic politia (poate nu am incredere ca au timp sa se ocupe de “cazul” meu in timp util)…

In anumite cazuri ar fi ca si cum as avea cunostinta despre comiterea unei fapte penale pe care nu o denunt “organelor competente” (din motive diverse) – ceea ce m-ar duce sub incidenta legii penale…?

Apoi, numele meu – de client al detectivului – va trebui sa apara in registrul respectiv? Pt ca acest aspect s-ar putea sa imi aduca neplaceri… si sa afle anumite persoane ca ma interesez despre ele (ce prieteni au copiii mei de exemplu, sau ce fel de oameni sunt cei pe care ii doresc colaboratori in afaceri).

Sau, de fapt, acest registru, dupa ce a fost numerotat si inregistrat la politie nu va mai fi prezentat politistilor decat in “ocazii speciale”?

Sigur ca detectivul trebuie sa aiba o evidenta, dar ma interesa daca e obligatoriu ca in acest registru sa fie trecut neaparat numele persoanei care angajeaza acest detectiv – pt ca, in acest caz – nu mai am credinta ca e totul tocmai confidential… Si chiar vad in detectivul particular, ca si in avocat (de ex) ceva asemenator… preotului… Ce li se spune lor trebuie sa raman intre ei si client (daca nu e vorba despre ceva ce ar afecta… siguranta nationala a statului…

Va rog sa ma iertati daca dau dovada de naivitate dar chiar as vrea sa inteleg ca detectivul e independent fatza de politisti.
Multumesc.

P.S. Citind cele scrise mai sus inteleg ca exista confidentialitate, dar chestiunea cu acest registru nu imi e foarte clara si de aceea am scris asa mult…
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
trope_doi, utilizator
In legea 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular,principiul confidentialitati este statutat prin,
-art.3 pct.1 potrivit caruia-DETECTIVUL PARTICULAR ESTE OBLIGAT SA PASTREZE SECRETUL PROFESIONAL ASUPRA DATELOR SI INFORMATIILOR OBTINUTE.
-art.12 pdt.c -DETECTIVUL PARTICULAR ARE OBLIGATIA SA PASTREZE,CHIAR SI DUPA INCETAREA CALITATI DE SETECTIV PARTICULAR,SECRETUL PROFESIONAL CU PRIVIRE LA ACTELE,FAPTELE,DATELE SI INPREJURARILE DESPRE CARE A LUAT LA CUNOSTINTA IN TIMPUL DESFASURARI ACTIVITATII,CU EXCEPTIA CAZURILOR PREVAZUTE DE EXPRES DE LEGE.
Am spus in interventiile mele anterioare ca tot conform legi.art.3 alin.2 -datele si informatiile obtinute pot fi comunicate la cerere,potrivit legii,numai instantelor judecatoresti si ministerului public,daca acestea sunt utile pentru aflarea adevarului in cauzele aflate pe rol.
-art.15 pct.c,in care se arata ca-in organizarea si desfasurarea activitatii,detectivii particulari au obligatia sa comunice datele si informatiile solicitate de organele de cercetare penala,de procuror sau de instanta de judecata.
-art.79 c.p.p-pe care lam invocat in interventiile anterioare.
Pe baza acestor prevederi legale se poate afirma ca.
-datele si informatiile obtinute de catre detectivul particular prin activitatea investigativa sunt destinate in EXCLUSIVITATE CLIENTULUI SAU.
-Ele nu se transmit organelor abilitate fara acordul de vointa al clientului.
Art.15 pct.b-privitor la registrul de evidenta a cazurilor investigate.
Acest registru are caracter secret,inregistrat la politie,dar apartine societati sau cabinetului individual si nici de cum politiei.Legea nu prevede expres ca acesta sa fie pus la dispozitia organelor de control,inclusiv a politiei.
Legea este inca perfectibila si nu trebuie sa ne cramponam de un lucru marunt-acest registru- care din punctul meu de vedere nu este util.Doar ca existenta lui da natura la interpretari,la fel ,din punctul meu ,putin plauzibile si relevante .

Detectiv Particular FILIP STELIAN
filipstelian a scris:

Ca intotdeauna,av Lasc...[EDITAT].Ce pot constata este ca te pricepi la toate:)
Nu spune in lege ca trebuie sa prezinti la politie toate cazurile la care lucrezi.Se vorbeste despre o evidenta si un registru de evidenta.
Cititi legea.Dar aveti grija cum o interpretati.[EDITAT]


Cred ca la ASTA se referea domnul avocat Lascoschi



Art. 15. - În organizarea şi desfăşurarea activităţii detectivii particulari din societăţile specializate şi din cabinetele individuale au obligaţia:


b) să înfiinţeze un registru numerotat şi să îl înregistreze la inspectoratul de poliţie judeţean sau, după caz, la Direcţia generală de poliţie a municipiului Bucureşti, în care vor ţine evidenţa cazurilor investigate;
c) să comunice datele şi informaţiile solicitate de organele de cercetare penală, de procuror sau de instanţa de judecată;
d) în cazurile în care constată că informaţiile obţinute vizează siguranţa naţională, să sesizeze de îndată autorităţile cu atribuţii în domeniu;

Mie unul nu prea imi suna a confidentialite. Pentru o analiza comparativa cititi un pic prin statutul avocatului si Lege sa vedeti cum este "tratata" confidentialitatea...


Adica din moment ce ESTI OBLIGAT prin lege sa furnizezi informatii UNDE E secretul profesional???
Poate imi scapa ceva....:giggle:
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Detectivi particulari.utilitate sau inutilitate in cadrul procesului penal? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Cat de util ar putea sa fie un detectiv particular in cadrul procesului penal. Cat de bine ar trebui sa cunoasca legea penala pentru a nu exista riscul sa o ... (vezi toată discuția)
Angajarea in cadrul cabinetele individuale de detectivi particulari a altor detectivi AdiT AdiT URGENT! Vreau sa stiu ce act normativ, interzice Cabinetelor Individuale de Detectivi Particulari, sa faca angajari ( detectivi cu atestat), iar Agentiilor de ... (vezi toată discuția)
Informatia Tulcea Detectiv particular Tulcea Detectiv particular Cine nu a avut un prieten,un coleg,o ruda care a trecut printr-un divort si nu a incercat sa il ajute? Cine nu a devenit suspicios,macar in gind,cind si-a ... (vezi toată discuția)