avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de traseu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de traseu

Avand in vedere ca pe 7 ian 2014 am avut un aciident de traseu soldat cu picior in gips si CM 1 luna cel putin, va rog sa imi spuneti ce presupune acesta .
Desi eram cu doua colege in acel moment, dintre care, una era sefa serv unde lucrez , am anuntat a doua zi atat pe sefa mea cat si pe sefa serv Resurse Umane. Desi fisele de protectie nu erau semnate pt anul trecut, exact pe motiv ca am cerut sa ni se faca instructajul , nu sa semnam ca o formalitate si atat, sefa de la Resurse a facut presiuni sa se semneze acele fise. O parte au semnat,dar o parte nu au semnat, printre care si eu, deoarece eram deja in concediu medical. Din acest motiv sefa de la resurse a pus pe sefa mea sa faca Nota Informativa catre Primar, pe motiv ca am refuzat sa semnam fisele de protectia muncii. Aceasta a scris in Nota Informativa , ca nu este vorba de refuz, doar ca am cerut sa ni se faca instructajul , asa cum este legal si corect deoarece de 13 ani nimeni nu face acest lucru.
Aceasta cred ca a fost o masura prin care ea s-a acoperit, de neglijenta in serviciu si acoperirea celui care se ocupa de instructaj,deoarece eu am sunat la ITM, sa intreb ce trebuie facut in aceasta situatie,de unde mi s-a spus sa scriu on-line asa cum s-a intamplat.
Acum ma suna sefa de la resurse sa intrebe ce obtin prin asta, deoarece ei treb uie sa faca "un purcoi de acte" si ca pe CM nu este un cod de accident , ci de boala, adica 01 si 06, de la camera de garda si de la med. specialist ortoped.
Eu intreb daca se plateste integral CM, adica 100% in aceasta situatie, si daca nu este datoria institutiei sa faca aceasta constatare deoarece eu am anuntat.
Camera de garda de la Urgente a spus ca nu poate scrie accident de munca deoarece nu am chemat salvare la locul accidentului.Nu am chemat deoarece piciorul se umfla si se invineteste la cateva ore de la eveniment(este vorba de o entorsa).
Mai mult ma ameninta ca va anunta primarul ca indeplinesc conditiile de pensionare, desi sunt o multime de colegi care se pot pensiona si totusi lucreaza.
Eu nu am prea multi ani de vechime deoarece am intrerupt serv pt cresterea copiilor, si am facut o facultate la zi 4 ani, inainte de revolutie, nu asa cum procedeaza acum colegele mele care fac facult plecand de la servici, o facultate particulara, platita, fara sa invete nimic si fara sa se prezinte la ore , si care nu are nici o legatura cu functia si serviciul in care lucreaza. De asemenea am intrerupt serv pentru cresterea celor doi copii, am prins revolutia, schimbarile din contabilitate dupa revolutie, si am reluat cu greu serviciul. Acum isi fac cerere pentru program decalat, colegele mele, pentru a-si creste copiii, program pe care nimeni nu il respecta. In fapt ele au un program "redus" nu "decalat".
Daca ceri cuiva sa respecte legea in tara asta, esti VINOVAT!!!!
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:20, 12 Aprilie 2014
pe fisa SSM pe prima pagina sus undeva trebuie completat , la angajare, declaratia dvs. de traseu casa-servici precum si o apreciere temporala a acestul traseu . in principiu ar trebui sa va incadrati in acel traseu si acea perioada de timp. sigur ca ar fi fost mai bine sa chemati salvarea sa fie informata de catre spital politia daca era cazul si angajatorul dvs. si sa se treaca pe certif. med. cod 02 sau 03 . oricum daca reclamati la ITM se va intocmi un dosar de cercetare accident de munca cu martori si tot ce trebuie conf. HG 1425/2006 modif. cu HG 955/2000 . in 13 ani nu s-a efectuat nici un instructaj ? dar ati semnat in acesti 13 ani nu-i asa ? numai cand intervine un accident de munca (daca a fost, cercetarea va confirma sau nu ) ne dam seama si reclamam ! oricum niciodata nu-i prea tarziu !
Eu am doar cateva intrebari pentru salariatii din Romania care devin zmei dupa ce patesc ceva .... pe linie de securitate si sanatate in munca/situatii de urgenta/relatii de munca.

1. De ce nu sesizati niciodata angajatorul - in scris, cu numar de inregistrare - cu privire la faptul ca nu se respecta legislatia si nici nu se efectueaza corespunzator legislatiei in vigoare instructajele de securitate si sanatate in munca (protectia muncii pentru cei mai multi romani care nici macar nu se sinchisesc sa citeasca legislatia), relatii de munca si situatii de urgenta (PSI/pompieri)?

2. De ce nu sesizati niciodata reprezentantul salariatilor - in scris, cu numar de inregistrare - cu privire la faptul ca nu se respecta legislatia si nici nu se efectueaza corespunzator legislatiei in vigoare instructajele de securitate si sanatate in munca (protectia muncii pentru cei mai multi romani care nici macar nu se sinchisesc sa citeasca legislatia), relatii de munca si situatii de urgenta (PSI/pompieri)?

3. De ce nu sesizati niciodata Inspectoratul Teritorial de Munca, Departamentul Securitate si Sanatate in Munca - in scris, cu numar de inregistrare - cu privire la faptul ca nu se respecta legislatia si nici nu se efectueaza corespunzator legislatiei in vigoare instructajele de securitate si sanatate in munca (protectia muncii pentru cei mai multi romani care nici macar nu se sinchisesc sa citeasca legislatia), relatii de munca si situatii de urgenta (PSI/pompieri)?

4. De ce nu va cereti drepturile legale atunci cand va angajati "la negru", atunci cand incasati bani "pe sub mana" , cand "nu luati" concediul de odihna cu anii, atunci cand efectuati ore suplimentare "fara numar", atunci cand lucrati in zilele de sarbatori legale/sambata si duminica/de noapte/etc.? De ce nu reclamati aceste incalcari ale drepturilor legale catre managementul firmei, reprezentantului salariatilor, organelor de stat competente, ministerului, etc.? De ce, in Romania, dupa fiecare problema, multi zmei se arata? De ce va considerati victime si nu iresponsabili? Oare angajatorul trebuie sa ne invete cum sa traversam pe la "zebra"? ... sa ne spalam pa maini cand mergem la toaleta si dupa? ... sa aruncam la cosul de gunoi hartiile si alte deseuri in loc sa le aruncam pe strada?

5. De ce nu sunteti nemultumiti de voi pentru ca nu luati atitudine atunci cand trebuie si nu aveti curajul sa scoateti capul din pamant, inainte si nu dupa ce se intampla cele mai nedorite evenimente/accidente?

6. De ce va place sa va considerati victime ale sistemului si nu responsabili ori vinovati de starea in care ne aflam? De ce nu aveti coloana vertebrala?

.... si intrebarile pot continua ....

Da, consider ca angajatorul Dvs. nu a respectat legislatia in vigoare (a gresit, este vinovat, va raspunde pentru asta in fata legii) dar Dvs. sunteti la fel de vinovata sau chiar mai vinovata decat angajatorul pentru complicitate si pentru ca nu ati luat atitudine inainte si nu dupa ce v-ati rupt piciorul in conditii necunoscute. Sunt sigur ca daca nu avea loc acest eveniment neplacut, totul era OK si viata mergea mai departe.

Observ ca doriti un sfat. Sfatul meu este sa respectati legislatia in vigoare, cu toate urmarile aceste decizii, bune sau rele.
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
ContSters72881, utilizator
n-are ce sa traga decat daca cineva declara ca s-a efectuat instructajul si a refuzat sa semneze . dar asta-i alta poveste . trebuie declarat accident de munca (accident de traseu este o varianta a acestuia ) si facuta cercetarea . cercetarea de obicei nu da gres e f. minutioasa .
sfatul este sa faceti ce v-a spus d-l gigipopa daca considerati ca ati suferit un accident de munca de traseu . cititi intai legea 319/2006 ca sa vedeti daca va incadrati .eventual HG 1425/2006.
Declaratia de traseu nu a fost completata si nu am cunoscut acest aspect pana acum. Presupun ca inspectorul insarcinat cu ssm trebuia sa stie si sa ne puna sa completam.
Cu toate acestea ma incadrez in aceasta situatie si am 2 martori(colege de servici) ce au declarat acest eveniment , indicand traseul, ora si momentul in care a avut loc evenimentul.Ma deplasam de la servici spre casa imediat dupa orele de program, la cca 150-200 m de institutia unde lucrez.Ora 16,35-16,40 adica imediat dupa programul care se incheia la ora 16,30. Statia RATB ,era in imediata apropiere a institutiei .NU stiu ce ar mai trebui?
Referitor la instructaj, inainte de a avea loc evenimentul , noi ,adica toate colegele din serviciul unde imi desfasor activitatea, am solicitat telefonic sa se deplaseze inspectorul care tine fisele si sa faca acest instructaj. Din acest motiv, fisele nu erau semnate in momentul evenimentului.Noi am luat atitudine. Fisele au fost semnate ulterior si ce ar trebui sa mai facem? Cand exista teama de somaj? Oamenii nu au coloana vertebrala pentru ca au o familie de intretinut, si avem 2 colege care au mai trecut prin aceasta situatie, de a fi restructurate posturile unde erau incadrate. Frica bat-o vina...

Alte discuții în legătură

Invitatie la discutii / intrebari despre accidentele de munca Octavia Turbatu Octavia Turbatu Am observat ca cel mai mare numar de vizualizari (172) l-a avut un subiect legat de un acc. de munca mortal. Invit atat angajatorii cat si lucratorii sa puna ... (vezi toată discuția)
Fise de protectie a muncii elisabeta05 elisabeta05 Cat timp trebuie pastrate fisele de protectie a muncii?Am avut contract pe perioada determinata si nu mi s-a facut protectia muncii , nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)