avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de traseu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de traseu

Avand in vedere ca pe 7 ian 2014 am avut un aciident de traseu soldat cu picior in gips si CM 1 luna cel putin, va rog sa imi spuneti ce presupune acesta .
Desi eram cu doua colege in acel moment, dintre care, una era sefa serv unde lucrez , am anuntat a doua zi atat pe sefa mea cat si pe sefa serv Resurse Umane. Desi fisele de protectie nu erau semnate pt anul trecut, exact pe motiv ca am cerut sa ni se faca instructajul , nu sa semnam ca o formalitate si atat, sefa de la Resurse a facut presiuni sa se semneze acele fise. O parte au semnat,dar o parte nu au semnat, printre care si eu, deoarece eram deja in concediu medical. Din acest motiv sefa de la resurse a pus pe sefa mea sa faca Nota Informativa catre Primar, pe motiv ca am refuzat sa semnam fisele de protectia muncii. Aceasta a scris in Nota Informativa , ca nu este vorba de refuz, doar ca am cerut sa ni se faca instructajul , asa cum este legal si corect deoarece de 13 ani nimeni nu face acest lucru.
Aceasta cred ca a fost o masura prin care ea s-a acoperit, de neglijenta in serviciu si acoperirea celui care se ocupa de instructaj,deoarece eu am sunat la ITM, sa intreb ce trebuie facut in aceasta situatie,de unde mi s-a spus sa scriu on-line asa cum s-a intamplat.
Acum ma suna sefa de la resurse sa intrebe ce obtin prin asta, deoarece ei treb uie sa faca "un purcoi de acte" si ca pe CM nu este un cod de accident , ci de boala, adica 01 si 06, de la camera de garda si de la med. specialist ortoped.
Eu intreb daca se plateste integral CM, adica 100% in aceasta situatie, si daca nu este datoria institutiei sa faca aceasta constatare deoarece eu am anuntat.
Camera de garda de la Urgente a spus ca nu poate scrie accident de munca deoarece nu am chemat salvare la locul accidentului.Nu am chemat deoarece piciorul se umfla si se invineteste la cateva ore de la eveniment(este vorba de o entorsa).
Mai mult ma ameninta ca va anunta primarul ca indeplinesc conditiile de pensionare, desi sunt o multime de colegi care se pot pensiona si totusi lucreaza.
Eu nu am prea multi ani de vechime deoarece am intrerupt serv pt cresterea copiilor, si am facut o facultate la zi 4 ani, inainte de revolutie, nu asa cum procedeaza acum colegele mele care fac facult plecand de la servici, o facultate particulara, platita, fara sa invete nimic si fara sa se prezinte la ore , si care nu are nici o legatura cu functia si serviciul in care lucreaza. De asemenea am intrerupt serv pentru cresterea celor doi copii, am prins revolutia, schimbarile din contabilitate dupa revolutie, si am reluat cu greu serviciul. Acum isi fac cerere pentru program decalat, colegele mele, pentru a-si creste copiii, program pe care nimeni nu il respecta. In fapt ele au un program "redus" nu "decalat".
Daca ceri cuiva sa respecte legea in tara asta, esti VINOVAT!!!!
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:20, 12 Aprilie 2014
Dl Florin Rusu, salariatii din Romania in general, nu prea sunt zmei. Si asta pentru ca:ori nu cunosc legea, daca o cunosc sunt indolenti, daca nu sunt indolenti nu au timp fiind supraincarcati cu tot felul de atributii care intra la " orice alte atributii pentru buna desfasurare a activitatii serviciului stabilite pe linie ierarhic superioara", daca au timp amana de pe o zi pe alta pana uita ce mai au de facut, daca nu amana poate sunt protejati si fac doar ce au chef, daca nu ...poate nu-i duce capul sau poate nu au coloana vertebrala.
Poate sunteti plecat din tara si ati mai uitat cum e pe aici...si mai ales in institutii unde sunt cele mai mici salarii, la bugetari, chiar mai mici decat colegii nostri din alte sectoare, unde exista nemultumiri cu privire la salarizare dar si teama de a ramane fara servici.
1-sesizarile nu primesc nr de inregistrare decat daca cineva da ok-ul si in general nu il da.Daca totusi primesti nr de inreg, sesizarea nu ajunge la conducatorul instituiei, ci la anagajatul care ar trebui sa respecte legea si nu o respecta, cum ar fi...in gura lupului...Daca ajunge undeva unde ar trebui sa dea un raspuns, in 30 zile conf legii, nu il da. Eu personal am cateva cereri, sesizari , etc, si nu am primit raspuns in termenul legal.
2.Reprezentantul nostru ar fi Presedintele Sindicatului, caruia i-am scris si l-am invitat sa fixeze dansul o intrevedere cu noi pentru a discuta unele aspecte care ne privesc, la data si ora cand este disponibil.Am semnat mai multi angajati in zadar. Nu a dat curs invitatiei niciodata , nu ne da nimeni nr de inreg deoarece el nu are un birou in Primarie si daca dam de el, promite si nu se tine de cuvant. Nici nu a justificat vreodata cotizatii sau sa aprobe iesirea din Sindicat, desi acest lucru este un act unilateral de vointa.
3.Am sesizat ITM-ul acum, si mi-am pus responsabilii cu ssm in cap...Asa risti sa fii dat afara, te trezesti pe drumuri pe criza asta, si cine te mai angajeaza???
4.La negru nu am lucrat si nici nu voi lucra sper...Si da, angajatorul trebuie sa ne invete sa traversam pe zebra, sa nu stam pe un scaun defect, sa nu ne urcam dupa documente pe o scara sau un scaun instabil , ca ne rupem gatul, de aceea se face un instructaj periodic.Sa-i amintesti pericolele care il pandesc, sa fie undeva in subconstient aceste informatii, sa se fereasca. Altfel omul uita, se grabeste, nu da atentie si pune prioritar alte probleme nu siguranta si sanatatea sa.Am intalnit cazul in care toti angajatii au avut afectata vederea din cauza unui praf de pe colile de xerox. Nu a murit nimeni, nu s-a internat nimeni, nu s-a dus bandajat nimeni, dar, au fost la urgenta deoarece ochii lacrimau si erau inflamati, vederea incetosata etc...
5.Personal am avut o atitudine si am sesizat mereu, inainte de a se intampla ceva grav, dar sigur ca in general, la servici ai alte atributii si nu ai timp de compus sesizari , de gandit ce ar mai trebui... ce s-ar intampla daca..Si daca tot le faci, mi se pare normal sa semneze tot colectivul nu doar cel care scrie, doar e o problema de grup.Numai ca aici apar si lasii care din pacate exista la tot pasul.Si daca tot iti sucesti creierii sa scrii, sa fie bine pentru toti si unii se retrag, iar daca totusi trimit mai departe, nimeni nu ia in seama ce ai scris...atunci degeaba mai scrii...O sa fii ala "carcotas"...
6.Tocmai am spus ca eu personal, am coloana vertebrala, doar ca nu au si ceilalti colegi..si nu ii pot obliga...
Multumesc pentru sfaturi, dar poate imi spuneti pe ce meleaguri va afllati si de cati ani...
La noi este vorba si de mentalitate..si asta nu prea se schimba din pacate.
silviana13 a scris: ".... Declaratia de traseu nu a fost completata si nu am cunoscut acest aspect pana acum. Presupun ca inspectorul insarcinat cu ssm trebuia sa stie si sa ne puna sa completam. ... ".
In formularul de fisa individuala de instruire ssm este o rubrica, pe prima pagina, care se refera la traseul de deplasare si la perioada de timp in care se face deplasarea de la domiciliu la serviciu si retur.
Rubrica respectiva se completeaza obligatoriu de catre cel care efectueaza instruirea introductiv generala, in urma discutie avute cu lucratorul instruit.
Daca aceasta rubrica nu este completata in fisa dvs. de instruire ssm, angajatorul va trebui sa dea explicatii, iar ITM este institutia care va stabili incadrarea evenimentului, in urma anchetei efectuate.
De ce? Pentru ca totul a ramas in coada de peste in tara asta. In institutiile de stat, unde observ ca lucreaza si doamna cu accidentul , este o harababura de nedescris, cei mai tari rezista ceilati pleaca . ceea ce nu pot sa inteleg eu, daca in acea Primarie sunt atat de ,multe persoane cu conditii de pensionare, de ce nu se pensioneaza, sa faca loc tinerilor?
In privat, foarte putini patroni au angajat un lucrator desemnat NTS - PSI care sa se ocupe cu asa ceva, deorece in majoritatea firmelor private, angajatii sunt 2 in 1 sau 3 in 1:D . Daca se hazardeaza si vrea sa intrerupa programul de lucru pentru Instructaj, parol ca nu i se permite.... Si uitati asa s-a pierdut notiunea de instructaj de protectia muncii, invocandu-se un obicei comunist, depasit, pana in momentul in care se intampla o nenorocire, atunci , de obicei este vinovat accidentatul . Patronul are bani, da in dreapta si in stanga si in 3 zile se uita totul si cel in cauza va fi determinat sa-si dea demisia, daca nu se domoleste,
Crud, dar adevarat, asta se intampla in tara noastra, iar la ITM sunt o gramada de inspectori care tolereaza si fac doar controale tematice.
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
jujica, utilizator
Am sesizat in scris si cu nr de inregistrare cand am fost detasata la DGASPC Sector 5 , pentru faptul ca am lucrat in conditii insalubre de munca, in spatii cu gandaci, cu tavanul ce sta sa cada, prin care apa se infiltreaza si pentru care au primit amenda de la insp de la Salubritate . Nimeni nu a luat nici o masura . Am scris reprezentantului angajatilor, adica Presedintelui Sindicatului Columna , l-am invitat in sediul unde ne desfasuram activitatea , dar nu a venit niciodata . Este omul de incredere al primarului , iar sef serv Resurse Umane este vicepresedintele sindicatului. Nimeni nu ia masuri , nimeni nu ne raspunde, nimeni nu vine sa discute problemele pe care le avem , si nimeni nu ne explica unde se duc banii sub forma de cotizatii ale membrilor sindicatului. Nu ne da nimeni nr de inregistrare , nici macar la Resurse , decat daca sefa serv isi da acordul pentru a inregistra cererea respectiva.Nimeni nu vrea sa ne scoata din sindicat, desi s-au facut numeroase cereri in acest sens, cei de la contabilitate nu doresc sa tina cont de cererile noastre desi demisia este un act unilateral de vointa. Motivul ar fi faptul ca presedintele sindicatului Columna nu isi da acordul pentru iesirea din sindicat. Nu se dau nr. de inregistrare la cererile de demisie din sindicat.Primarul nu da pe la Primarie decat noaptea dupa cum am auzit, dar de ceva timp nici asa deoarece este cercetat de DNA.Presupun ca in aceasta perioada este suspendat din functie. Pentru actele ce trebuie semnate de catre primar, a fost desemnat altcineva, care nu are pregatirea necesara, fiind profesor de teologie .
Din ianuarie pana in 09.04.2014 nu am primit nici un raspuns referitor la incadrarea evenimentului. De la serv Resurse Umane am aflat(telefonic) faptul ca nu am inteles eu bine legea si nu ma incadrez la accident de traseu. Referitor la rezultatul comisiei de ancheta stabilita de angajator , am aflat ca este vina mea deoarece nu am fost atenta pe unde merg. Nici un raspuns in scris. Doar in urma abordarii mele telefonice au dat acest raspuns.La serv Resurse Umane am depus de mult o scrisoare de la medicul de familie in care sunt trecute bolile de care sufar, fiind boli cronice ca HTA, gonartroza , astm bronsic alergic ,diabet etc. Este posibil sa fi avut o cadere de calciu sau un puseu de tensiune sau gonartroza , sau cine mai stie ...De altfel in luna decemdrie 2013 mi-am facut o serie de analize la o policlinica exact din acest motiv, adica dureri ale picioarelor. Nu am reusit sa iau rezultatele din cauza accidentului survenit . Nu am cerut la medicul de la urgenta nimic scris , nici de la medicul ortoped care m-a tratat ulterior, punand piciorul in gips, a doua oara , dupa atela gipsata pusa la urgenta pentru 7 zile, si am avut concediu medical din 07.ian 2014 pana la 31 martie 2014.
ITM spune ca :" angajatorul face cercetarea evenimentelor.
Procesul verbal de cercetare a evenimentului se intocmeste in mai multe exemplare "dintre care unul pentru mine, dar nu am primit nimic pana acum.
"Procesul verbat de cercetare a evenimentului in care am fost implicata a fost avizat de catre ITM Bucuresti,pentru a fi inregistrat si evidentiat de catre angajator ca accident de munca de traseu."
Adica ITM il inregistreaza ca accident de traseu si angajatorul nu? Este corect asta?
Ce fac in aceasta situatie?

Alte discuții în legătură

Invitatie la discutii / intrebari despre accidentele de munca Octavia Turbatu Octavia Turbatu Am observat ca cel mai mare numar de vizualizari (172) l-a avut un subiect legat de un acc. de munca mortal. Invit atat angajatorii cat si lucratorii sa puna ... (vezi toată discuția)
Fise de protectie a muncii elisabeta05 elisabeta05 Cat timp trebuie pastrate fisele de protectie a muncii?Am avut contract pe perioada determinata si nu mi s-a facut protectia muncii , nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)