avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de traseu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de traseu

Avand in vedere ca pe 7 ian 2014 am avut un aciident de traseu soldat cu picior in gips si CM 1 luna cel putin, va rog sa imi spuneti ce presupune acesta .
Desi eram cu doua colege in acel moment, dintre care, una era sefa serv unde lucrez , am anuntat a doua zi atat pe sefa mea cat si pe sefa serv Resurse Umane. Desi fisele de protectie nu erau semnate pt anul trecut, exact pe motiv ca am cerut sa ni se faca instructajul , nu sa semnam ca o formalitate si atat, sefa de la Resurse a facut presiuni sa se semneze acele fise. O parte au semnat,dar o parte nu au semnat, printre care si eu, deoarece eram deja in concediu medical. Din acest motiv sefa de la resurse a pus pe sefa mea sa faca Nota Informativa catre Primar, pe motiv ca am refuzat sa semnam fisele de protectia muncii. Aceasta a scris in Nota Informativa , ca nu este vorba de refuz, doar ca am cerut sa ni se faca instructajul , asa cum este legal si corect deoarece de 13 ani nimeni nu face acest lucru.
Aceasta cred ca a fost o masura prin care ea s-a acoperit, de neglijenta in serviciu si acoperirea celui care se ocupa de instructaj,deoarece eu am sunat la ITM, sa intreb ce trebuie facut in aceasta situatie,de unde mi s-a spus sa scriu on-line asa cum s-a intamplat.
Acum ma suna sefa de la resurse sa intrebe ce obtin prin asta, deoarece ei treb uie sa faca "un purcoi de acte" si ca pe CM nu este un cod de accident , ci de boala, adica 01 si 06, de la camera de garda si de la med. specialist ortoped.
Eu intreb daca se plateste integral CM, adica 100% in aceasta situatie, si daca nu este datoria institutiei sa faca aceasta constatare deoarece eu am anuntat.
Camera de garda de la Urgente a spus ca nu poate scrie accident de munca deoarece nu am chemat salvare la locul accidentului.Nu am chemat deoarece piciorul se umfla si se invineteste la cateva ore de la eveniment(este vorba de o entorsa).
Mai mult ma ameninta ca va anunta primarul ca indeplinesc conditiile de pensionare, desi sunt o multime de colegi care se pot pensiona si totusi lucreaza.
Eu nu am prea multi ani de vechime deoarece am intrerupt serv pt cresterea copiilor, si am facut o facultate la zi 4 ani, inainte de revolutie, nu asa cum procedeaza acum colegele mele care fac facult plecand de la servici, o facultate particulara, platita, fara sa invete nimic si fara sa se prezinte la ore , si care nu are nici o legatura cu functia si serviciul in care lucreaza. De asemenea am intrerupt serv pentru cresterea celor doi copii, am prins revolutia, schimbarile din contabilitate dupa revolutie, si am reluat cu greu serviciul. Acum isi fac cerere pentru program decalat, colegele mele, pentru a-si creste copiii, program pe care nimeni nu il respecta. In fapt ele au un program "redus" nu "decalat".
Daca ceri cuiva sa respecte legea in tara asta, esti VINOVAT!!!!
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:20, 12 Aprilie 2014
silviana13 a scris:

Ma deplasam de la servici spre casa imediat dupa orele de program, la cca 150-200 m de institutia unde lucrez.Ora 16,35-16,40 adica imediat dupa programul care se incheia la ora 16,30. Statia RATB ,era in imediata apropiere a institutiei .NU stiu ce ar mai trebui?


Ar trebui o descriere cat mai ampla si exacta a evenimentelor,
La distanta de.. masurata de la...., a existat...... (groapa in asfalt, lipsa dala din pavaj, piatra bordura nefixata, stalp, limitator nesemnalizat etc)
Ca urmare am calcat, pasit, cazut, etc si am suferit .....

Din descriere cel care va efectua cercetarea ar putea sa traga concluzi corecte

In general angajatii de la primarie au si imbracaminte decenta, eleganta la care, de multe ori, se poarta si incaltaminte cu tocuri inalte si aici apare fenomenul de pietricica mica rastoarna coana mare (scuzati asocierea) dar purtarea, in afara locului de munca, unor incaltaminte necorespunzatoare varstei, taliei sau conditiilor de drum nu se poate imputa angajatorului insa de starea cailor de circulatie si urmarilor unor evenimente raspunde administratorul acestora, adica tot primaria si nu pe linie de ssm
Inca din 22 ianuarie v-am sfatuit sa sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data despre evenimentul respectiv si sa anexati documente medicale, sa nominalizati martori, etc.
Daca nu faceti demersuri, sa procurati documente medicale, nu veti face pasi inainte, chiar daca ITM va declansa o ancheta.
Toate sesizarile/ petitiile pe care le faceti, daca nu se doreste sa fie inregistrate de adresant, le puteti trimite prin posta cu confirmare de primire. Daca nu primiti raspuns in scris, in termen de 30 de zile, in conditiile OG nr.27/ 30.01.2002 art.8, aprobata prin Legea nr. 233/ 23.04.2002, cu modificarile si completrile ulterioare, privind petitiile, puteti deschide actiune in instanta de contencios administrativ.
Daca doriti sa nu mai faceti parte din sindicat, nu mai platiti cotizatia. Impreuna cu alti lucratori demisionari, puteti face demersuri pentru infiintarea unui nou sindicat.
Am sesizat ITM Buc in scris prin posta electronica, am nr de inregistrare iar ancheta s-a declansat . Am completat declaratia atat eu cat si cele 2 colege cu care eram in acel moment.In aceste declaratii am descris evenimentul fara a preciza cauza (denivelarea trotuarului in urma unor sapaturi , eu mergand chiar pe locul unde era santul acum asfaltat dar cu denivelari) . Am depus certificatele medicale la serv Resurse Umanede la Camera de Garda a Spitalului Universitar cat si de la medicul ortoped care m-a tratat ulterior.Nu am mai depus alta descriere de la medicul de garda in afara de certificatul medical .Acum este tarziu sa mai depun alte acte?
Angajatorul (sef serv resurse umane) ,a spus ca nu am inteles eu legea si ca m-am accidentat din vina mea, deoarece nu eram atenta. Nu a mers nimeni la fata locului pentru o reconstituire. Nu mi-a inmanat vreun act din care sa reiasa rezultatul anchetei efectuate.
Cine stabileste concluziile si incadrarea evenimentului la accident de munca sau nu? Comisia de ancheta de la Primarie sau de la ITM? In caz de divergente se poate face contestatie? Unde si in ce termen, tinand cont ca nu am primit nici o instiintare referitoare la accident. De altfel angajatorul a refuzat sa imi spuna ce trebuie facut, spunand ca nu stie ce am de facut in aceasta situatie. De asemenea mi-a sugerat ca pot sa renunt la ancheta si pot intrerupe cercetarea scriind la ITM. Fisele pt protectia muncii erau nesemnate in acel moment de catre toti angajatii. Mi-a trimis fisele acasa pentru a le semna iar eu am pus data din ian 2014 , sub semnatura.
ITM a verificat, a dat amenzi pentru asta ?
Referitor la cotizatia pentru Sindicat, ne este oprita pe statul de plata de catre serv contabilitate si nu avem ce face. Nu se stopeaza calculul cotizatiei deoarece presedintele de sindicat si primarul sunt de aceeasi parte a baricadei ca si sef resurse umane si sef contabilitate .Desi am dus de nenumarate ori demisiile la serv resurse umane si contabilitate nu vor sa le ia in seama fara acordul presedintelui de sindicat care desigur nu le semneaza si nu stim unde isi are sediul. Nu ne da nimeni nr de inregistrare la aceste demisii sustinand ca nu tine de Primarie .Registratura Primariei nu le primeste. Serv Resurse Umane , nu le primeste.Serv Contabilitate nu le primeste.Presedintele sindicatului nu le semneaza.Precizez ca sefa serv Resurse Umane este vicepresedinte la acest sindicat.Ce este de facut?
I-am scris si l-am invitat sa ne asculte pasurile , a promis si nu a venit niciodata. Nu stim unde se duc cotizatiile si nu ne-a tinut niciodata o sedinta.Nu stim cine l-a ales presedinte.Presupun ca primarul.Nu avem Acordul sindicatului cu angajatorul. Nu avem contractul colectiv de munca . Am cerut in scris un exemplar, sa imi pot cunoaste drepturile si obligatiile ce decurg din acestea, am nr de inregistrare din nov anul trecut , depuse la registratura Primariei , adresate serv Resurse Umane si nu mi-a dat nimeni un raspuns pana in 10 aprilie 2014.Nu ne da nimeni un bilet la mare sau la munte , desi am cerut .Nu ne trimite nimeni la cursuri de specializare desi in sect 6 in fiecare an se organizeaza astfel de cursuri cu colegii nostri.Sediile sunt dezolante, cu tavane care ne cad in cap, fara izolatie, apa de ploaie se infiltreaza prin tavan. s.a.m.d.
(atentie la art.2 pct.10 lit. a-b) din Legea ssm nr. 319/ 2006) pentru a fi AM de traseu.

Eu nu vad unde este art 2 pct 10 lit a-b ????? art 2 este la dispozitii generale ....

Alte discuții în legătură

Invitatie la discutii / intrebari despre accidentele de munca Octavia Turbatu Octavia Turbatu Am observat ca cel mai mare numar de vizualizari (172) l-a avut un subiect legat de un acc. de munca mortal. Invit atat angajatorii cat si lucratorii sa puna ... (vezi toată discuția)
Fise de protectie a muncii elisabeta05 elisabeta05 Cat timp trebuie pastrate fisele de protectie a muncii?Am avut contract pe perioada determinata si nu mi s-a facut protectia muncii , nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)