avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DIICOT-ul vrea sa dau 40 000 euro. Eu nu vreau sa le ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DIICOT-ul vrea sa dau 40 000 euro. Eu nu vreau sa le dau parola

Am urmatoarea problema: Am fost identificat de catre DIICOT, cum ca as fi partajat mai multe fisiere video si audio pe anumite programe: DC++ si Bittorent. HardDisk-ul meu este encryptat si nu vreau sa-i dau parola la procuror. El este nervos foc pe mine. Daca mai vine cu ceva ordonanta de la judecatorie ma poate obliga sa-i dau parola? E ca si la alcool, cu refuzul de-a da probe biologice? Este in favoarea mea faptul ca nu se stie in mod clar ce se afla pe harddisk ? Din milioane de utilizatori romani am fost arestati doar eu si prietenul meu. Citii prin presa cum ca ar trebui sa dam cam 40,000 euro. E cam mult...

Daca nu ii dau la nenea de la DIICOT parola ce pot pati?


Nu are cum s-o sparga, nu vreau sa zic motivele tehnice dar nu are cum.

Caz concret care a inceput in ianuarie 2014. La o firma se prezinta politia si confisca toate computerele care li se par "interesante" pentru ca o societate colaboaratoare ar fi facut spalare de bani. De aproape 4 luni nici o veste - calculatoarele sunt depozitate intr-un subsol si nu se misca nimic. La intrebarea mea de ce nu se limitaza doar la HDD-uri care sunt usor de transportat, manipulat ... mi s-a raspuns ca ar fi trebuit sa ia cu ei la perchezitie si un informatician. Interesant!
Legat de cazul expus de dvs, va pot spune doar atat. Procedura ridicarii hardiskurilor sau a oricaror suporturi digitale sau unitati de memorie care pot contine date relevante pentru ancheta nu este foarte bine reglementata si ramane la latitudinea fiecarui lucrator care participa la efectuarea perchezitiei, in functie de cat de bine pregatit este daca sa ridice intreg sistemul informatic sau nu. Raspunsul politiei in cazul dvs, are sens pana la punctul in care da ei neposedand un specialist cu ei, de frica sa nu produca daune au ales sa ridice sistemul informatic cu totul. Bineinteles ca in acelasi timp asta poate fi si o scuza pentru a face rau firmei respective privandu-le in acest timp de intregi sisteme informatice cand de fapt ar putea foarte bine sa ridice dupa cum a-ti spus si dvs doar mediile de stocare care ca pret daca vorbim de prejudiciul produs firmei respective prin neputinta de a-si utiliza acele sisteme informatice este indubitabil mult mai mare decat daca ar fi fost ridicate doar mediile de stocare iar firma pentru a-si continua activitatea ar fi avut nevoie doar de medii de stocare noi si eventual ceva munca pentru reinstalarea si configurarea sistemelor de operare si a softurilor necesare pentru functionare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
system39, utilizator
Salut !
Sunt nou aici in forum dar vreau sa va relatez cate ceva despre truecrypt!
Zilele trecute am fost la perchezitia informatica unde imi ridicasera 4 laptoruri, pe unu din ele aveam instalat truecrypt, criptat AES 128, si din ce citisem pe forumuri stateam oarecum linistit stiind ca este criptat. Am ajuns la perchezitie si binenteles ca tipul de acolo a inceput direct cu acel hdd criptat. SURPRIZA era facut praf hdd ul meu si binenteles ca mi-au gasit absolut tot. Tin sa precizez ca parola avea vre-o 45 de caractere, fiind mai repede o propozitie decat o poarola iar in loc de spatii in acea propozitie aveam ceva de gen '' *A ., *A *B " Nu a fost o problema pt ei sa il decripteze. Concluzia : daca le aveti criptate cu true cred ca este cazul sa schimbati cu altceva. In timpul perchezitiei tipul care imi facea perchezitia avea HDD ul criptat cu Bitlocker. Ma gandesc pe viitor la bitlocker cu toate ca nici de asta nu sunt asa sigur.

Exista modalitati foarte simple e a obtine o parola: infectarea cu malware sau keylogger la nivel hardware. Un sfat foarte intelept este ca singurul calculator sigur este cel care n-a fost pornit niciodata. De aceea criptografia ofera doar o iluzie de siguranta, cel mai bine este sa nu te apuci de actiuni ilegale, pentru ca oricum un guvern din UE are mijloace de a obtine cheile de criptare (si nu ma refer la fortare bruta).

Altfel, TrueCrypt nu mai este adus la zi, iar programatorii au incetat lucrul la el si recomanda tranzitia la BitLocker.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ip-ul proba valida sau nu in instanta? romanas romanas fiecare pc care e utilizat pe net are un IP...router..proxy..Avand in vedere ca toate retelele de inet sunt supraterane (cabluri peste blocuri din scara in ... (vezi toată discuția)
Genul asta de upload poate fi considerat piraterie? blister blister Buna seara. As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie: Stim cu totii ca programele care permit downloadul materialelor, care au drepturi de autor, in ... (vezi toată discuția)
Expertiza it? veronyca28 veronyca28 Buna ziua. Situatia mea e urmatoarea: Acum 2 ani am imprumutat o perioada de timp unitatea de la calculator unei persoane. Aceasta persoana a comis ... (vezi toată discuția)