avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DIICOT-ul vrea sa dau 40 000 euro. Eu nu vreau sa le ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DIICOT-ul vrea sa dau 40 000 euro. Eu nu vreau sa le dau parola

Am urmatoarea problema: Am fost identificat de catre DIICOT, cum ca as fi partajat mai multe fisiere video si audio pe anumite programe: DC++ si Bittorent. HardDisk-ul meu este encryptat si nu vreau sa-i dau parola la procuror. El este nervos foc pe mine. Daca mai vine cu ceva ordonanta de la judecatorie ma poate obliga sa-i dau parola? E ca si la alcool, cu refuzul de-a da probe biologice? Este in favoarea mea faptul ca nu se stie in mod clar ce se afla pe harddisk ? Din milioane de utilizatori romani am fost arestati doar eu si prietenul meu. Citii prin presa cum ca ar trebui sa dam cam 40,000 euro. E cam mult...

Daca nu ii dau la nenea de la DIICOT parola ce pot pati?


Nu are cum s-o sparga, nu vreau sa zic motivele tehnice dar nu are cum.

Doar calmeaza-te si fa-ti un plan bun. Un avocat te-ar ajuta. Nu incerca sa urmezi unele sfaturi dupa aici,sa-i iei la misto pe procurori. Pot fi foarte smecheri..poti spune ca ai uitat parola si ca planuiai sa-ti reinstalezi windows-ul.... insa nicidecum "nu va da mah parola". Fii diplomat
Buna seara.Am si eu nevoie de ajutor daca se poate.Acum 2 ani mi-a fost spart calculatorul.Cine a facut treaba aceasta,a trimis niste mailuri aiurea altor persoane.Eu habar nu am avut pana acum cateva zile cand o prietena m-a sunat sa ma intrebe de ce i-am spart parolele si am trimis mai departe mailuri.In fine o intreaga poveste incalcita ideea este ca ea a facut plangere la politie in august iar acum i-a venit raspunsul cum ca de pe IP-ul meu de acasa i-a fost sparta parola.Eu am ramas interzisa nu pot sa inteleg cum.Mi-a spus ca are termen de 20 de zile (incepand de vinerea trecuta) sa faca plangere sau sa ma actioneze in judecata dar ea nu vrea sa faca asta sub nici o forma pentru ca stie clar ca nu am nici o legatura.Daca ea nu face absolut nimic,se mai intampla ceva pe parcurs ?Merge politia cu cercetarile mai departe ?Sau trebuie sa faca ea vreo declaratie ca nu vrea sa continue cu plangerile sau orice altceva ?

Parerea mea de persoana neavizata este ca ori prietena va minte, ori dumneavoastra nu relatati intreaga situatie foarte real. Ca prietena sa afle ca de pe ip-ul dumneavoastra a fost comisa o infractiune informatica impotriva ei asta inseamna ca deja exista un dosar in ancheta. Singura, de capul ei, nu putea afla niciun ip. Daca exista un dosar in ancheta atunci cand procurorul a primit de la isp numele abonatului asociat unui ip in mod sigur primeati sau veti primi o citatie pentru a da o declaratie. Politia nu efectueaza anchete pana la aflarea autorului unei infractiuni si apoi lasa la latitudinea victimei daca depunde plangere sau nu. Pana la retragerea unei eventuale plangeri ancheta va merge inainte. Politia nu este birou de informatii. Ancheta merge pana la capat si se poate opri doar printr-o impacare ce inlatura raspunderea penala, doar in privinta anumitor infractiuni. Dar in mod sigur daca e vorba de o ancheta a politiei veti primi o citatie pentru a merge sa dati o declaratie indiferent daca prietena va crede pe cuvant sau nu. In niciun caz nu are de ales intre a depunde vreo plangere in termen de 20 zile sau nu.
Daca ea a depus o plangere sesizand o infractiune, fie daca are posibilitatea o va retrage (aici poate va raspunde altcineva daca plangerea pentru acest tip de infractiune mai poate fi retrasa) fie ancheta va merge mai departe si va stabili daca dumneavoastra ati avut sau nu cunostinta de infractiunile comise de pe ip-ul dumneavoastra.
De altfel daca era o ancheta a politiei in aceasta privinta cred ca inainte ca prietena sa fie instiintata ca de pe ip-ul dumneavoastra a fost comisa o infractiune, ati fi sesizat dumneavoastra la ora 6 dimineata niste politisti la usa veniti sa efectueze o perchezitie - lucru care se intampla cel mai adesea in cazurile de infractionalitate informatica, pentru a putea fi ridicat orice mediu optic in vederea investigarii lui. Eu nu cred ca procurorul o informa ca despre dumneavoastra e vorba si ii dadea 20 zile sa depuna o plangere in loc sa ceara o perchezitie a domiciliului dumneavoastra. Eu nu cred ca exista vreun procuror care sa tina la curent partea vatamata inainte de a investiga o eventuala parte suspecta.
Poate v-a "identificat" prietena si mergand la cacealma asteapta vreun anumit gest material din partea dumneavoastra pentru a nu depune o asa-zisa plangere?
Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2014
andersson, utilizator
Exista computere zombie, adica infectate, sau botnets de pe care spargatorii informatici ataca alte computere. Asa ca simplu fapt ca lui X i s-a spart calculatorul de pe IP-ul lui Y nu demonstreaza ca Y a spart calculatorul lui X. Poate demonstra cel mult ca un calculator al lui X a fost folosit pentru atac, dar nu demonstreaza vinovatia lui X, deoarece nu se poate proba cine a lansat atacul.

Revenind la tarasenia cu hard-discul, a nu da parola nu constituie obstructionarea justitiei din moment ce nimeni nu poate fi obligat sa se invinovateasca pe sine sau sa ofere justitiei dovezi pentru condamnarea proprie. Este sarcina DIICOT sa fi gasit dovezi, nu sa le cerseasca de la suspect. Altfel ce-am face? Am tortura suspectii pentru a smulge marturisiri de la ei?

Daca hard-discul este tot ce au va scapa cu basma curata. Daca au si alte dovezi, va fi un motiv de a recomanda o pedeapsa cu executare. Daca i-au interceptat tot traficul de internet iar transmisiile de torrents nu erau cifrate, atunci ei stiu tot ce a descarcat si oferit altora sa descarce in aceasta perioada. Asa ca in ipoteza asta a avea sau nu parola nu face mare diferenta pentru DIICOT, deoarece au deja destule dovezi pentru a obtine o condamnare.

La cei care au conexiuni permanente de internet este imposibila clonarea IP-ului, adica sa functioneze acelasi IP in doua locuri diferite in acelasi timp. Logurile providerului contin istoricul tuturor IP-urilor folosite, adresa MAC a modemului, ba chiar si tipul si versiunea de firmware a modemului.

In ce priveste faptul ca un vecin s-ar fi conectat la WiFi, apararea e subreda, deoarece viteza conexiunii WiFi scade cu distanta si daca a descarcat torrents la viteza foarte mare nu putea fi vecinul care sta la 50 m.

Sigur, pentru cine are o intreaga familie la el acasa, simplul fapt ca s-au descarcat torrents nu demonstreaza cine dintre membrii familiei a facut asta. Asa ca in acest caz, neputandu-se stabili identitatea celor care au comis infractiunea se impune achitarea.

Si cum au spus si altii, cu tehnologia actuala a sparge o singura parola de TrueCrypt poate dura 4000 de miliarde de ani.
Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2014
tgeorgescu, utilizator
Un fapt real petrecut la unul din clientii mei acum cateva zile. Ma suna clientul ca ii merge computerul foarte greu si nu isi mai poate deschide documentele. Analizez ce se intampla si constat ca toate documentele si pozele sale au fost criptate. Peste tot pe hard sunt mesaje ca toate documentele si pozele i-au fost criptate cu o cheie pe 2048 biti si ca daca o vrea sa intre pe pagina ... si sa plateasca. Deci se poate si asa ceva. Nu i-am putut recupera nimic. Am sters virusul dar mai mult nu s-a putut face. E plina lumea de hoti care abia astepta sa va fure. Nu neglijati masurile de protectie si sfaturile specialistilor.

Alte discuții în legătură

Ip-ul proba valida sau nu in instanta? romanas romanas fiecare pc care e utilizat pe net are un IP...router..proxy..Avand in vedere ca toate retelele de inet sunt supraterane (cabluri peste blocuri din scara in ... (vezi toată discuția)
Genul asta de upload poate fi considerat piraterie? blister blister Buna seara. As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie: Stim cu totii ca programele care permit downloadul materialelor, care au drepturi de autor, in ... (vezi toată discuția)
Expertiza it? veronyca28 veronyca28 Buna ziua. Situatia mea e urmatoarea: Acum 2 ani am imprumutat o perioada de timp unitatea de la calculator unei persoane. Aceasta persoana a comis ... (vezi toată discuția)