Conform Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, comitetul asociatiei de prop., a luat decizia sa plateasca firma ISTA pentru inventarierea instalatiei de incalzire a blocului si pentru stabilirea SET (calorifere apartamente, coloane apartamente si a spatiilor comune.)
Dupa inventarierea acestora si comunicarea de catre firma ISTA a SET pentru cele enumerate mai sus, s-a impartit SET spatii comune la suprafata utila a apartamentelor si s-au stabilit SET spatii comune, pentru fiecare partament in parte proportional cu SU a fiecarui apartament.
Amintesc ca acest lucru s-a facut pentru eliminarea discutiilor in cadrul asociatiei si pentru ca avem apartamente debransate legal.
Acest sistem de repartizare a functionat pana acum din 2011, dar acum noul presedinte vrea sa renunte la acest sistem.
Ce baza legala exista pentru aceasta decizie, si ce nu este corect in modul de repartizare actual bazat pe SET?
@rwkovacs,
Discutam de cazul unui bloc fara repartitoare de costuri. Daca blocul este cu repartitoare de costuri, toate aceste repartizari se fac tot in urma unui inventar al SET-urilor, dar in algoritmul de calcul mai sunt introduse si multe alte elemente pentru ca repartizare acestor costuri sa se faca cat de cat pe o baza legala pentru care firma chiar raspunde de aceste repartizari.
In fine, in ultima postare nu ati mentionati: dupa determinarea SET-ului total, se face raportul dintre SET-ul suprafetelor utile si a celor comune si se ajungeti la concluzia ca 5-10% este SET-ul suprafetelor comune (exemplul dvs.), insa important este sa se stie SET-ul sup. comune pe caprarii, deoarece proprietarilor li se vor repartza costuri din fiecare p. comuna proportional cu c.p.i. si procentul hotarat.
Urmeaza ca in AG sa se decida care va fi procentul care va fi folosit pentru determinarea costurilor cu incalzirea spatiilor comune si proprietarilor le vor fi reparizate costuri pe urmatoarele directii:
- costuri pentru subsol (la toti proprietarii, conectati sau deconectati):
- costuri pentru tevi verticale functie de SET-ul acestora ( acest SET este diferit de la apartament la altul) si se repartizeaza la toti proprietarii, conectati sau deconectati;
- costuri cu incalzirea caloriferelor - desigur numai proprietarilor conectati, proportional cu c.p.i. al fiecarui apartament.
Noi aici pe forum am mai dezbatut acest mod de repartizare, dar se pare ca nu ati ajuns cu lectura pana acolo, dar nu-i nici-o problema, cred...
Cat priveste izolarea interioara si exterioara - probabil ca este o alta discutie, dar cum nu toti avem acel larg orizont cunoastere (dar nu pune romanul la ambitie, ca daca aude de microsfere din sticla, este in stare sa le aduca si din Japonia, numai sa fie in rand cu lumea - adic cu vecinii lui de scara, ca mai departe nu comentez).
Deci daca fac o socotela cam cat trebuie sa investesc in toate cele spuse mai sus, mai bine plec de la bloc, ma mut in Dallas - un microcartier din IASI unde s-au aciuat toti deznadejduitii orasului. Nu au, dar nici nu achita: apa-canal, energie termica, energie electrica, femei de serviciu, administratori si presedinti...
Mai fac o remarca si am incheiat: insasi titlul topicului este gresit: Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati, debransati + SET). Daca prin SET v-ati referit doar la spatiile comune, probabil ca acum ati inteles cum sta treaba cu determinarea si repartizarea costurilor cu aceste spatii comune.
Daca un bloc are 300 mp SET din care 30 mp SET (parti comune), si factura este de 4000 RON, calculam RON/mp SET.
VALFACT = 4000 RON
SETBLOC = 300 mp din care
SETPC = 30 mp (stim exact din masuratoare)
SETINDIV = 300 mp - 30 mp = 270 mp
PUMPSET = 4000 RON / 300 mp = 13.333333333333333333333333333333 RON / mp SET
VALSETPC = 30 mp x 13.333333333333333333333333333333 RON = 400 RON
VALSETIND = 270 mp x 13.333333333333333333333333333333 RON = 3600 RON
Numai VALSETPC se imparte conform CPI la toate apartamentele bransate sau nu.
VALSETIND se imparte conform SETAP mp pe fiecare apartament.
Am mai precizat ca SETAP la bransati contine SET calorifere din apartamentul respectiv + SET coloane apartament, iar la cei debransati numai SET coloane ce strabat apartamentul respectiv.
Cred ca nu m-ati inteles de la inceput. La noi cei care au calculat SET-ul au defalcat in tabelul respectiv in mp SET si partile comune asa ca nu facem nici un procent. Stim exacat citi mp SET au partile comune din total SET imobil.
Daca vrei cifre exacte la noi avem conform masuratorilor urmatoarele.
SET Imobil = 258.076 mp din care
SET parti comune = 4.728 mp (nu avem tevi si calorifere pe scara si suntem bloc mic).
Cu restul referitor la glet, izolare, etc. sper ca ati inteles aluzia (se pare ca suntei un om fin). A fost pentru cei pe care-i roade cum tine vecinul robinetul, in ce pozitie.
La ultimul dvs. post, eu v-as raspunde ca, conform legislatiei, nu procedati corect in legatura cu repartizarea costurilor cu incalzirea. Am sa va explic, dar mai intai sa corectez o alta eroare: ati afirmat ca SET-ul are unitatea de masura metri patrati - si este corect. Incorect este ca sustineti ca SET-ul nu se poate exprima in procente. Am la indemana 100 de exemple, asa numai la prima strigare, insa asa pentru dvs. - orice se poate exprima in procente, numai sa averm termene de comparatie. Un mic exemplu: eu am inaltimea de 1,75 m, iar un alt user de pe forum are inaltimea de 1,87 m. Ce ziceti, putem face o comparatie in %? Raspunsul este evident, DA!
Totul despre exprimarea in procente a SET-ului la blocul doamnei care a spus ca are 210% (nu retin exact) - care evident ca este o greseala. In momentul in care se fac masuratorile, per total rezulta o valoare maxima, deci 100%, iar componentele individuale, trebuie sa fie fractiuni care adunate trebuie sa rezulte 100%, altfel vorbim discutii...
Bine, revin la calculul repartizarii costurilor cu incalzirea care trebuie sa se faca proportional cu c.p.i. sau daca doriti, prop. cu SU a fiecarui apartament. Asa "scrie" in lege. Dar daca dvs. v-ati inteles sa faceti repartizarea dupa SET, este treba celor care se ocupa de asociatie, com. ex., cenzori... si "merge" pana cand unul dintre proprietari o sa constate ca este trombonit de aceasta metoda - si daca doriti va spun de pe acum cine sunt cei care pierd: proprietarii de la parter, cei de la ultimul nivel si s-ar putea si proprietarii "marginasi" - adica cei de la capetele blocului, care au pereti exteriori - aceste apartamente au din proiectare un SET mai mare la calorifere (probabil au elemente mai multe), dar doar pentru a avea cam acelasi confort termic ca apartamentele din mijloc!
Va pot spune ca a fost o singura incercare din partea legislativului pentru ca repartizarea costurilor cu incalzirea sa se faca dupa SET, dar nici nu a apucat sa fie pusa in practica deoarece a venit cineva si i-a tras de maneca...
Undeva, aici pe forum s-a explicat f. bine de @Carturarul - de fapt a citat din legislatie, cum se modifica suprafata utila a apartamentului (dar folosita numai la repartizarea costurilor cu incalzirea).
Cu stima, Adam Grecu
Nu mai ametiti treaba, pentru ca v-am spus clar.
SET parti comune se imparte conform CPI, restul individual conform SET determinat per apartament.
Ca vrei sa faci procente sa vezi cit reprezinta SET parti comune din SET Total imobil, nu te opreste nimeni, dar sincer la ce te ajuta, poate asa pentru statistica ca acolo se fac procente?
Iar referitor la lege sa stiti ca am depus petitie la ANRSC iar in raspuns, se spune clar ca se foloseste SET-ul acolo unde a fost determinat prin masuratori exacte, in blocurile fara repartitoare.
Ca unul sta la parter, ca unul sta unde o sta asta este. Acum daca stai la casa si ai cei 4 pereti afara ce faci? Numai abur.
Si sub mine nu sta nimeni de 2 ani de zile si nu mai fac gat.
La problema referitoare la modificarea SU, aceasta se face numai acolo unde s-au adus modificari conform formulei (ANRSC 343/2010):
K(rec) = (SETMOD + SETPRO) / 2 x SETPRO
unde:
SETPRO - suprafata echivalent termic de proiect a corpului de incalzire exprimata in mp; SETMOD - suprafata echivalent termic modificata a aceluiasi corp de incalzire exprimata in mp.
Eu nu citez din memorie sau din ce scriu altii pe forum ci din normative.
Nu pot sa cred ca ati primit un asa raspuns de la ANRSC! Puteti sa-l si afisati aici ca tot nu cred.
Apoi, daca si eu mai ametesc lumea pe-aici cu SET-urle si alte metode de a face repartizarea costurilor cu incalzirea, atunci pot sa ma las de meserie, imi depun atestatul si las pe altii mai „cititi” sa ne faca repartizarile costurilor cu incalzirea - insa eu zic sa mai lecturai inca o data raspunsul primit.
Dvs. recunoasteti ca numai costurile cu incalzirea spatiilor comune se repartizeaza pe CPI, iar diferenta (partea principala), individual conform SET determinat per apartament.
Eu nu vreau sa va contrazic, ca deja simt ca daca mai continui (ma refer la mine), mi-e teama sa nu ies din standardul forumului. Teoria este teorie, insa practica ne omoara - zice un vechi proverb. Daca ati apucat sa-l stiti, ar fi bine sa-l si intelegeti, dar pe bune!
Deci, cine a vrut sa inteleaga ceva din acest topic, a inteles, cine nu a inteles, sa se mai intereseze, sa mai citeasca (din teorie, din practica sau din ce mai scriu unii pe forum - unde mai sunt unii care chiar stiu despre ce este vorba in propozitie).
Observati un lucru, la care chiar dvs. ati apelat:
SETPRO - suprafata echivalent termic de proiect a corpului de incalzire exprimata in mp;
Deci, niste ingineri au proiectat o instalatie de incalzire pentru un condominiu, in asa fel incat la o functionare normala a acesteea, sa se creeze un confort termic cat mai uniform in toate apartamentele, indiferent de pozitia acestuia in cladire.
Veniti acum dvs. si ne vorbiti despre raspunsul unor domni de la ANRSC, prin care va informeaza ca:
.... iar in raspuns, se spune clar ca se foloseste SET-ul acolo unde a fost determinat prin masuratori exacte, in blocurile fara repartitoare.
Si :
Ca unul sta la parter, ca unul sta unde o sta asta este...
Bun asa, nu mai vreau sa va contrazic, procedati asa cum ati hotarat, insa v-am spus ca daca un proprietar al uni apartament de la et. 4 ( care are SET-ul aproape dublu decat un apartament din mijlocul blocului) face o reclamatie - unde vrea el, la asociatie, la primarie, la judecatorie, etc.), va garantez ca va avea castig de cauza si s-ar putea sa va oblige sa refaceti recalcularea costurilor cu incalzirea pe ultimii 3 ani... Numai ca oamenii se mai lasa pagubasi cand vine presedintele si-ii flutura niste „hartii” in fata...
Seara buna!