Conform Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, comitetul asociatiei de prop., a luat decizia sa plateasca firma ISTA pentru inventarierea instalatiei de incalzire a blocului si pentru stabilirea SET (calorifere apartamente, coloane apartamente si a spatiilor comune.)
Dupa inventarierea acestora si comunicarea de catre firma ISTA a SET pentru cele enumerate mai sus, s-a impartit SET spatii comune la suprafata utila a apartamentelor si s-au stabilit SET spatii comune, pentru fiecare partament in parte proportional cu SU a fiecarui apartament.
Amintesc ca acest lucru s-a facut pentru eliminarea discutiilor in cadrul asociatiei si pentru ca avem apartamente debransate legal.
Acest sistem de repartizare a functionat pana acum din 2011, dar acum noul presedinte vrea sa renunte la acest sistem.
Ce baza legala exista pentru aceasta decizie, si ce nu este corect in modul de repartizare actual bazat pe SET?
Vorbiti de debrasanti de parca ar sta in frig sau n-am avea surse de caldura.
Iarna asta l-am incalzit pe vecinul de sus de l-am rupt. Plus ca l-am incalzit si in perioada cind inca RADET nu a dat drumul la caldura (am copil mic si sta numai pe jos descult).
Faceti socoteala de exemplu in cazul in care eu am reglat termostatul la o inaltime de podea de 90 cm pe 25 de grade cam care este temperatura la nivelul tavanului (podeaua celui de la RADET).
Sa inteleg ca daca caldura facuta de cei cu CT se propaga la cei bransati RADET aceea este o caldura "REA", numai aceea care vine de la cei bransati RADET catre cei cu CT estre o caldura "BUNA".
Poate facem ceva si cu cei care au vile sau case cu calcanul comun sa-si contorizeze cit da fiecare catre celalalt si invers.
Doamne ajuta sa platim cit consumam fiecare.
Restul este can-can de doi bani. Mai bine s-ar ocupa cine trebuie de reabilitarea si izolarea corespunzatoare a blocurilor, decit sa invrajbeasca oamenii intre ei cu formule idioate.
Eu am ridicat problema modificarilor la instalatia de incalzire, intrucat v-ati referit la cei care si-au marit SET -ul, desi si cei cu centrale au facut modificari.
Debransarea are 2 efecte principale distincte: 1. Dezechilibrul hidraulic, adica dereglarea instalatiei de incalzire. O parte din agentul termic destinat celor debransati "se muta" in instalatia ramasa in functiune si se inregistreaza pe contorul de bloc, generind costuri. Este un surplus de agent termic fata de cel proiectat. Bineinteles ca firma care v-a vandut si montat centrala nu v-a spus de acest efect, intrucat nu are interes, deoarece trebuie facute adapatri la coloanele de incalzire (diafragme sau organe de reglare). 2. Transferul de cladura prin pereti, daca nu se asigura sursa de caldura in apartamentul debransat. Nu am spus ca ar fi buna sau rea in functie de sursa. Transferul poate fi si dinspre un apartament cu centrala catre unul cu robinete inchise sau invers. Fenomenul e identic, fiind dat de diferenta de temperaturi. Caldura se transfera doar de la o temperatura inalta la una mai joasa.
Este un fenomen care poate genera, in functie de amploare, disconfort termic si obligatii de plata. Acesta este rezultatul existentei unor sisteme diferite de incalzire in acelasi bloc, cum numai in Romania exista.
Reabilitarea se face pe exteriorul cladirii, nu pe interior, intre apartamente. Oricum, cel care face modificari fata de proiect este obligat sa suporte si cheltuielile rezultate din acestea.
Cat timp exista diferente sensibile de temperaturi intre apartamente, este firesc sa se stabileasca si formule de calcul care sa reflecte aceasta, intrucat genereaza costuri.
-la asoc cu giga pe scara, fara repartitoare...primaria si federatia incearca sa impuna pe oras un procent pt cei debransati de 15%cota parte, hotarare luata de ei in intrunirile lor lunare (cred ca nu a primit hot DA din partea Consiliului Local al primariei)...dar cica sa fie aprobata in AG de proprietari(daca e legal dece le mai tre aprobare a asoc in AG?). E LEGAL sa impuna primaria+federatia aceasta cota "unica"?
asta in mijlocul iernii.(nu cred ca ar conta prea mult acest lucru)
-Daca in AG se hot. acest procent, chipurile ca daca zice primaria+federatia e legal si corect e luata de buna (ca lege)... un proprietar poate da asoc+primaria+federatia in judecata...ar avea de castigat? ar avea un alt procent in functie de particuparitatea scarii si a ap.lui?
-proprietarii nu prea vor sa plateasca pt a se face SET, ca tre sa scoata bani din buzunar.
-unii sunt de acord, altii nu...cu acest procent de 15%.
Va spune eu pe scurt ce se doreste. Sa se faca protectie sociala ascunsa, dar nu din banii statului.
Daca se face SET pe bloc (mp) care inseamna toata tevaraia si caloriferele din bloc si reprezinta 100%, din acest 100% sa zicem un 5-10% ar reprezenta partile comune (scara + subsol).
Din restul de 95-90%, cei debransati au de platit coloanele care le trec prin casa, iar cei bransati coloanele din casa + caloriferele.
Acum cei debransati sa plateasa 15% din ce? Din moment ce calculezi SET-ul corect mai vrei sa-i incarci pe cei debransati? Lor dece nu li se considera caldura generata de dansii ca doar nu or sta in frig.
Am urmarit cu atentie toate discutiile in general despre acest subiect, si toti care spun debransati pun si semnul egal cu zero la caldura generata, ceea ce este total fals.
Daca nu-ti convine sa pierzi caldura prin pereti cine te opreste sa iti izolezi apartamentul pe interior. Asa ca idee sa stiti ca exista si gleturi termoizolante cu micro sfere de sticla, si vopseluri termoizolante. Cind ii spui cuiva sa-si izoleze pe interior, indubitabil se gandeste la polistiren ceea ce indica un orizont ingust de cunoastere.
Ia sa izolam si blocul corespunzator si sa vedem daca ne mai pasa cum tine vecinul robinetul la calorifer, si nu ne mai omaram nici cu transferul de caldura prea mult.
@elga50
Eu sustin sa ne revenim la normal si sa nu mai impartim oamenii cu formule idioate, scoase de unii dupa un spritz.
In concluzie cam asta cred ca ar fi normalitatea:
1. Izolarea termica a blocului;
2. Izolare interioara (cu asta poate o facem si pe cea fonica sa nu o mai auzim pe vecina cum face baitza);
3. Calcul pe SET la caldura, sau cu contorizare adevarata la gigacalorie;
4. In viitorul apropiat ceva colectori termici pe terasa blocului care oricum sta degeaba nefolosita;
Si atentie reglementarile UE recomanda scaderea consumului energetic si eficientizarea utilizarii energiei si nu consumul aiurea de energie, care in final sa duca si la un mediu mai curat.