avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + debransat + SET)

Buna ziua,

Conform Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, comitetul asociatiei de prop., a luat decizia sa plateasca firma ISTA pentru inventarierea instalatiei de incalzire a blocului si pentru stabilirea SET (calorifere apartamente, coloane apartamente si a spatiilor comune.)

Dupa inventarierea acestora si comunicarea de catre firma ISTA a SET pentru cele enumerate mai sus, s-a impartit SET spatii comune la suprafata utila a apartamentelor si s-au stabilit SET spatii comune, pentru fiecare partament in parte proportional cu SU a fiecarui apartament.

Amintesc ca acest lucru s-a facut pentru eliminarea discutiilor in cadrul asociatiei si pentru ca avem apartamente debransate legal.

Acest sistem de repartizare a functionat pana acum din 2011, dar acum noul presedinte vrea sa renunte la acest sistem.

Ce baza legala exista pentru aceasta decizie, si ce nu este corect in modul de repartizare actual bazat pe SET?


Cu stima si respect.
Plateau la fel cu celelalte apartamente conform cu SU, dar aveau calorifere mai mari, duble, astfel incat sa se asigure acelasi confort termic ca si apartamentelor asezate avantajos din acest punct de vedere.

Eu am stat pe acea vreme la parter si aveam calorifere mai mari decat apartamentul de deasupra mea.
Apartamentele din zonele marginale au cel putin 2 pereti expusi frigului, sau chiar 3, spre deosebire de cei dintre etaje care au doar 1. Mai sunt situatii cand apartamentele au pereti pe 2 puncte cardinale, dar si atunci, cei din zonele marginale au mai multi pereti expusi frigului decat cei de la mijloc.

SU include reducerea celor din zonele marginale. Reducerea nu se refera la un cost mai mic decat al apartamentelor dintre etaje, ci la un cost mai mic fata de caldura cedata de calorifere mai mari din apartament, fata de caloriferele din apartamentele dintre etaje.

Existenta mai multor sisteme de incalzire in bloc este o anomalie tipic romaneasca, anomalie care nu a fost insotita de un sistem de calcul corespunzator, adaptat situatiei nou create.
Solutia ar fi un sistem de repartizare a costurilor in care sa se ia in calcul toate consumurile inregistrate in bloc, in paralel cu inregistrarea temperaturilor in fiecare apartament. Astfel, daca apar discrepante intre confortul termic avut si consumul inregistrat se pot face corectiile necesare, indiferent de sistemul de incalzire.
Trebuie doar sa existe vointa pentru asa ceva. Numai ca diverse firme care vand repartitoare sau centrale termice, nu spun in ce conditii se fac economiile, nereale de multe ori.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
darida, utilizator
Nu va suparati, dar chiar ma uimiti! :stunned:

Pai asta fac repartitoarele.
In sistemul lor de inregistrare a indexului care arata cat agent termic se consuma in fiecare incapere este integrat si masurarea temperaturii ambiante, in functie de care robinetul caloriferului se deschide sau inchide automat pana la obtinerii temperaturii din camera, corespunzatoare gradatiei la care l-am fixat.
Intr-o camera cu repartitor fixat la gradatia 3, pana la momentul cand se atinge temperatura corespunzatoare acelei gradatii (pare-mi-se 20C, daca nu ma insel), prin calorifer va trece agent termic si indexul acelor repartitoare va creste. Cand s-a atins temperatura maxima corespunzatoare gradatiei, se inchide supapa robinetelor, oprind agentul sa mai intre in calorifer. Caloriferul cedeaza caldura, prin transfer termic, incaperii, pana cand repartitorul sesizeaza scaderea acestei temperaturi ambiante. In tot acest timp indexul ramane pe loc.
Cand repartitorul, prin al doilea senzor masoara o temperatura mai mica in incapere, robinetul deschide supapa si intra agent termic, incalzind caloriferul si acesta incepe sa-si cedeze caldura lui incaperii pana la obtinerea temperaturii corespunzatoare gradatiei. Indexul incepe din nou sa creasca.
Si tot asa..... atata timp cat robinetul este fixat la o anumita gradatie care corespunde unei temperaturi ambiante pe care noi ne-o dorim in incapere.
Daca deschidem geamul, procesul acesta se accelereaza, temperatura din camera scade destul de rapid si caloriferul va absorbi agent termic un timp mai indelungat pana cand in camera se atinge din nou temperatura corespunzatoare gradatiei fixate de noi, dupa care se va opri iarasi. Valoarea indexului va creste mai mult.

Acesta este si motivul pentru care intr-o incapere prevazuta cu termopane si care incapere isi pastreaza mai mult timp temperatura cedata de calorifer se consuma mai putin, index mai mic, decat intr-o incapere cu tamplarie clasica prin care curentul de aer circula, mentinand o temperatura mai mica si deci un consum mai mare de agent termic.

2. Alt factor care intra in calcul este acela de evaluare a caloriferului respectiv. Chiar asa se cheama - factor de evaluare (conversie).
Daca am doua calorifere diferite ca potential in doua incaperi identice, caloriferul mai mic va inregistra o valoare a indexului mai mare decat in cealalta incapere unde am un calorifer puternic, ambele fixate la gradatia 4, sa zicem. In incaperea cu calorifer mic acesta va absorbi din instalatia comuna un timp mai indelungat agent termic, deci se va inregistra un index mai mare decat in cealalta incapere unde temperatura ambianta va ajunge mai repede la cea corespunzatoare gradatiei si deci o valoare a indexului mai mica decat in prima incapere.
Intr-un apartament in care toate repartitoarele sunt fixate la gradatia 3, sa zicem, vom observa ca la baie (unde sunt calorifere micute deobicei) se va inregistra o valoare a indexului de 200, iar in incaperea cu caloriferul cel mai mare numai o valoare de 90 a indexului, de exemplu. Dar inmultita aceasta valoare a indexului cu factorul de evaluare a caloriferului sa ne dea un numar chiar mai mare de unitati echivalente termic in incaperea cu calorifer mai puternic.

3. Si in final se aplica factorii de amplasament care in cazul unor apartamente defavorizate ca amplasare corecteaza consumul prin reducerea numarului de unitati echivalente. Astfel ca se poate ajunge ca la calorifere duble sa existe consum evaluat egal cu apartamente cu amplasament favorabil si calorifere cu SET mai mic.

4 In instalatia comuna, coloanele de distributie (subsol si verticalele din apartament) agentul termic circula permanent atata timp cat temperatura ambianta a tuturor incintelor este sub temperatura maxima. De aceea se fixeaza acel repartitor comun care ne arata cate unitati de index inregistreaza toata instalatia si care in final, pentru obtinerea unitatilor echivalente la consumul comun se inmulteste cu factorul de evaluare al acestor coloane de distributie.
Indexul acelui repartitor este similar cu cel al unei incaperi in care caloriferul a functionat non-stop deoarece nu se obtinea temperatura maxima niciodata. Asta pentru ca o scara de bloc nu este o incapere capsulata, iar transferul de caldura din coloanele de distributie este continuu, neatingandu-se niciodata temperatura maxima.

Unitatile echivalente ale intregii scari (care are un contor de bransament) obtinute prin inmultirea dintre valoarea indexului fiecarui repartitor cu factorul de evaluare al fiecarui corp de incalzire luat in considerare din intreg sistemul si corectat cu factorul de amplasare, acolo unde este cazul, se insumeaza si rezulta un numar imens de unitati echivalent termice pe scara.

Pe contorul de bransament se citeste consumul in Gcal, iar acesta se imparte la acel numar total de unitati echivalente si se obtine o valoare in Gcal a unitatii echivalente si deci se poate calcula consumul in Gcal al fiecarui corp de incalzire si valoarea atat a consumului pe apartament, cat si valoarea consumului pe instalatia comuna.

@darida
Nu am pretentia ca o sa va conving pe dv., dar am scris aici pentru cei care nu sunt inca lamuriti cum e cu repartitoarele si ce naiba masoara ele.

Sigur, exista multe anomalii la rezultatele finale, dar asta se intampla nu din cauza calculului, ci din cauze numai si numai de comportament uman in tot acest sistem, pornind de la declararea frauduloasa a indexului, scoaterea repartitoarelor de pe calorifere si lipirea lor dupa o perioada (furt), evaluarea gresita a caloriferelor, la faza de inventariere, care poate duce la aberatia ca intre apartamente cu acelasi fel de calorifere si comportament uman similar sa existe o diferenta scandaloasa a valorii caldurii etc. Dar asta nu ne spune decat ca nu repartitoarele sau sistemul de calcul pe baza lor sunt de vina, ci comportamentul oamenilor neadecvat acestui sistem.

La oameni trebuie sa umblam, nu la repartitoare....

Cand am vorbit de "inregistrarea temperaturilor in fiecare apartament", m-am referit la inregistarea temperaturii interioare efective din apartamente, legat de transferul de caldura dintre apartamente.
Nici repartitorul, nici contorul nu pot inregsistra acest transfer, confortul interior, daca caloriferul este inchis. La fel, daca o centrala de apartament este inchisa, confortul termic interior nu este reflectat de consumul de gaz.
Singura solutie este calcularea consumului de caldura pe baza temperaturii din apartament, asa cum au facut si specialistii care au facut cercetari privind debransarile. Ex: o temperatura de 16 C, la o SU de 60 m.p. presupune x Gcal, adica y lei. Daca proprietarul a consumat/platit mai putin conform repartitourlui, contorului de gaz, diferenta este reprezentata de incalzirea indirecta.
Repartitorul inregistreaza doar diferente de temperaturi, nu poate inregistra agentul termic. Contorul de bloc inregistreaza debitul de agent termic, iar debitul este impartit ulterior in functie de indicatiile repartitoarelor. Conf. SR EN 834/2002, Pct 4.8 Temperatura de pornire este temperatura medie a agentului termic de la care repartitorul începe contorizarea acelor diferente de temperaturi. Temperatura medie a agentului termic este intre 40-60 C, adica trebuie sa fie minim 40 C la intrare in calorifer, pentru a ceda 20 C si a raman la iesire minim 20 C.

Uitati sa spuneti ca in Romania peste 50% din caloriferele din blocuri cu repartitoare sunt inchise total si permanent, exista chiar apartmente 100% debransate.
Cum se aplica factorul de amplasare in cazul lor?
Ex: Conf Ordin 343/2010, un apartament dela ultimul etaj are un coeficient 0,80. Aceasta inseamna o reducere pe care trebuie s-o plateasca ceilalti. Daca un apartament intre etaje este debransat, are 0 unitati inregistrate, inmultit cu orice coeficient (crestere) egal tot 0.. Rezulta ca in fapt nu va plati nici macar corectia de amplasare, stabilita prin proiectul instalatiei, ce sa mai vorbim de incalzirea indirecta suplimentara aparuta prin debransare.

Despre repartitorul comun am mai spus: nu exista, este o prosteala. Profesori de la Facultatea de instalatii au confirmat ca nu poate fi folosit pentru instalatia comuna.

Erorile sunt date de starea tehnica a instalatiei, se programul de calcul prost, cu lipsuri grave, plus comportamentul oamenilor.
[ link extern ]
Dupa 10 ani de minciuna legiferata, ANRSC "afla" de existenta unor fenomene fizice si erorile date de acestea, ce nu sunt cuprinse in programele de calcul, desi sesizate de specialisti de 10 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
darida, utilizator
Doua lucruri va rog sa-mi spuneti:
- de unde stiti ca
[....] in Romania peste 50% din caloriferele din blocuri cu repartitoare sunt inchise total si permanent
A mers cineva in toate casele din tara noastra sa intrebe locatarii? Eu am aceste tabele cu indexul repartitoarelor in fata de ani de zile si pot sa va spun ca nici pe departe nu este adevarat acest lucru;

- as vrea sa stiu de la specialistii pe care ii citati mereu, cum aflam numarul de unitati echivalent termice pe instalatia comuna, asa cum aflam acest lucru pentru fiecare apartament, astfel incat sa se poata sti consumul pentru aceasta parte comuna si proportia fata de consumul individual pe calorifere si, in acelasi timp sa se poata calcula valoarea acestui consum comun, fara a avea o masuratoare similara cu cea din apartament, asa cum este repartitorul.

Eu inteleg sa se critice un sistem, dar macar sa fiti consecventi, dv. si specialistii care va sfatuiesc din off.
Odata sunt bune ca le folosesc si strainii, dar noi nu stim sa le folosim, altadata ne povestiti despre prosteala acestor repartitoare....

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)