Cand am vorbit de "inregistrarea temperaturilor in fiecare apartament", m-am referit la inregistarea temperaturii interioare efective din apartamente, legat de transferul de caldura dintre apartamente.
Nici repartitorul, nici contorul
nu pot inregsistra acest transfer, confortul interior, daca caloriferul este inchis. La fel, daca o centrala de apartament este inchisa, confortul termic interior nu este reflectat de consumul de gaz.
Singura solutie este
calcularea consumului de caldura pe baza temperaturii din apartament, asa cum au facut si specialistii care au facut cercetari privind debransarile.
Ex: o temperatura de 16 C, la o SU de 60 m.p. presupune x Gcal, adica y lei. Daca proprietarul a consumat/platit mai putin conform repartitourlui, contorului de gaz, diferenta este reprezentata de incalzirea indirecta.
Repartitorul inregistreaza doar diferente de temperaturi,
nu poate inregistra agentul termic. Contorul de bloc inregistreaza debitul de agent termic, iar debitul este impartit ulterior in functie de indicatiile repartitoarelor. Conf. SR EN 834/2002, Pct 4.8
Temperatura de pornire este temperatura medie a agentului termic de la care repartitorul începe contorizarea acelor diferente de temperaturi.
Temperatura medie a agentului termic este intre 40-60 C, adica trebuie sa fie minim 40 C la intrare in calorifer, pentru a ceda 20 C si a raman la iesire minim 20 C.
Uitati sa spuneti ca in Romania
peste 50% din caloriferele din blocuri cu repartitoare sunt
inchise total si permanent, exista chiar apartmente 100% debransate.
Cum se aplica factorul de amplasare in cazul lor?
Ex: Conf Ordin 343/2010, un apartament dela ultimul etaj are un coeficient 0,80. Aceasta inseamna o reducere pe care trebuie s-o plateasca ceilalti. Daca un apartament intre etaje este debransat, are
0 unitati inregistrate, inmultit cu orice coeficient (crestere) egal tot 0.. Rezulta ca in fapt nu va plati nici macar corectia de amplasare, stabilita prin proiectul instalatiei, ce sa mai vorbim de incalzirea indirecta suplimentara aparuta prin debransare.
Despre repartitorul comun am mai spus: nu exista, este o prosteala. Profesori de la Facultatea de instalatii au confirmat ca nu poate fi folosit pentru instalatia comuna.
Erorile sunt date de starea tehnica a instalatiei, se programul de calcul prost, cu lipsuri grave, plus comportamentul oamenilor.
[ link extern ]
Dupa 10 ani de minciuna legiferata, ANRSC "afla" de existenta unor fenomene fizice si erorile date de acestea, ce nu sunt cuprinse in programele de calcul, desi sesizate de specialisti de 10 ani.