avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + debransat + SET)

Buna ziua,

Conform Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, comitetul asociatiei de prop., a luat decizia sa plateasca firma ISTA pentru inventarierea instalatiei de incalzire a blocului si pentru stabilirea SET (calorifere apartamente, coloane apartamente si a spatiilor comune.)

Dupa inventarierea acestora si comunicarea de catre firma ISTA a SET pentru cele enumerate mai sus, s-a impartit SET spatii comune la suprafata utila a apartamentelor si s-au stabilit SET spatii comune, pentru fiecare partament in parte proportional cu SU a fiecarui apartament.

Amintesc ca acest lucru s-a facut pentru eliminarea discutiilor in cadrul asociatiei si pentru ca avem apartamente debransate legal.

Acest sistem de repartizare a functionat pana acum din 2011, dar acum noul presedinte vrea sa renunte la acest sistem.

Ce baza legala exista pentru aceasta decizie, si ce nu este corect in modul de repartizare actual bazat pe SET?


Cu stima si respect.
@rwkowacs

Dvs va aflati intr- mare eroare.
V-am indicat intr- postare anterioara cum e treaba cu factorii de amplasare.
Autorul explicatiei, pr. acad. dr. ing. Liviu Dumitrescu este Preşedinte al Asociației Inginerilor de Instalaţii din România, Presedintele Comisiei de atestarea a expertilor tehnici si verificatorilor de proiecte in domeniul instalatiilor, presedinte al Comisiei de atestare a auditorilor energetici, etc. A participat la elaborarea numeroase standarde si normative, privind necesarul de căldură, performai energetica a clădirilor, de vreo 50 de ani asa ca stie ce spune. Pe baza lor s-au proiectat instalatiile de incalzire din Romania.

Aplicarea acelor factori nu tine de existenta sau inexistenta repartitoarelor.. Factorii reflecta proportiile unor transferuri de caldura intre apartamente. Transferurile de caldura se produc, indiferent de existenta sau inexistanta repartitoarelor.
In cazul blocurilor fara repartitoare,
SET-ul se refera doar la puterea termica a caloriferului, la caldura cedata de calorifer.
In cazul apartamentelor situate intre etaje, confortul termic este mai mare decat strict cel asigurat de caloriferele din acel apartament, continind si caldura transferata prin pereti. Daca ar exista acelasi nr de elemente de calorifer in aparatamentele marginale ca si intre etale, ar scadea temperatura interioara si in apartamentele dintre etaje. Suprafata utila INCLUDE automat acei coeficienti, de aceea nu sunt specificati separat, expres.
In cazul blocurilor cu repartitoare
Nu se foloseste criteriul SU, de aceea trebuie mentionati expres acesti coeficienti.
Si in cazul repartitoarelor rationamentul de mai sus e valabil. Baza de calcul este SET-ul, dar puterea sa termica efectiva, modificata prin inchiderea robinetilor, se determina indirect, cu ajutorul repartitoarelor.
Nici repartitorul, nici contorul de apartament NU POT determina tarnsferul de caldura prin pereti. De aceea, si in cazul montarii de contoare, se aplica factorii de amplasare. Ordinul 34372010 al ANRSC prevede, in mod corect, pentru contoare, aceasta, la art. 22 din anexa.

Nici ANRSC, nici firmele prestatoare nu au inventat nimic despre SET. Ele doar COPIAZA informatii din standarde si normative tehnice, facind pe interesantii care inventeaza si descopera. Softu lu peste.
Ele copiaza din STAS 11984-83 Instalaţii de încălzire centrală. Suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire si Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire GP 067-02, elaborat de INCERC.
Toate corpurile de încălzire fabricate în România, precum şi multe fabricate în străinătate, au o putere termică stabilită conform unor standarde internaţionale, într-un laborator de încercări, numit „celulă termică”, din cadrul INCERC Bucureşti, unul dintre cele 4 existente în Europa. Puteti verifica, la pag22 din:
[ link extern ] .
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
darida, utilizator
Desi am lecturat mai de dimineata postarile cu raspunsul ANRSC la petitia amintita, pana acum nu am avut timp sa mai intervin. Adevaru-i ca nici acum nu am timp, dar observa ca @rwkovacs este de-a dreptul pus pe fapte mari, sa ne demonstreze cat de corect este ca repartizarea costurilor cu incalzirea in condominiile in care aceste repartizari nu se fac cu repartitoare de costuri, trebuie facute dupa SET-uri
Bun, cum lucrati in alt domeniu de activitate, ati crezut ca daca vizitati cateva site-uri de mai multa sau mai putina specialitate, ba mai aveti si un raspuns de la mai marii ANRSC, puteti face afirmatii care, practic nu au nicio baza reala. Va asigur ca am lecturat tot ce-ati postat pe-aici si daca ati convins niste oameni care nu le sta capul la SET-uri si alte bazaconii pe care le mai viseaza in timpul lungilor sedinte din parlament alesii nostri, pe noi nu ne-ati convins si v-am spus acest lucru nu numai odata.
Retineti ca, inca de acum doua zile v-am spus ca NU CRED ca ANRSC-ul va poate da un raspuns pe care dvs. l-ati luat de BUN si v-ati facut un tabel in Excel si gata, ati rezovat problema. Repet, v-am zis ca ANRSC-ul nu va poate da un raspuns prin care sa va bazati la repartizarea costurilor cu incalzirea locuintelor, proportional cu SET-ul instalatiei de incalzire. In ceea ce privesc repartizarile pe spatiile comune si tevile verticale, da si am sa va spun si de ce: din cauza ca in blocul dvs. sunt doua sisteme de incalzire si era necesar sa li se repartizeze si celor deconectati , costuri cu incalzirea spatiilor comune si a tevilor verticale - asa zice legea!
Ma bucur ca pe forum a venit, din nou si @darida, care cred ca stapaneste cel mai bine subiectul si care v-a si explicat ca sunteti in eroare, asa cum v-am zis si eu si @elga50.
Eu v-as ruga, atat pe dvs. , cat si pe ceilalti participanti la aceasta discutie sa revedeti ce va raspunde ANRSC-ul, la petitia formulata. Am sa va readuc aminte eu, ca sa nu mai cautati, ce va raspunde ANRSC-ul:
Referitot la petitia...., va comunicam urmatoarele:
In condominiile in care nu sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire, cota procentuala care se ia in calcul pentru stabilirea consumului comun se stabileste astfel:
a) conventional, prin decizia com. executiv..... ;
b) prin masuratori, in mod exact pentru tot sezonul de incalzire, ca raport intre SET a instalatiei aflate in spatiile comune si SET totala din condominiu, in conformitate cu...;

Buuuun!
1. Am rugamintea sa recititi ce am scris pana acum, referitor la topic si sa faceti o comparatie cu raspunsul primit!
2. Am rugamintea sa observati ca raspunsul dat de onor ANRSC - si am „boldit” - ca ceea ce va comunica se refera doar la cota procentuala care se ia in calcul pentru stabilirea consumului comun - si arata si cele doua metode de stabilire. Nu mai zic ca se pomeneste de cota procentuala - de care dvs. va ferit ca dreaq de tamaie, ca nu, ca ce-i aia cota procentuala, cand SET se masoara in metri patrati. V-ati oprit la timp, ca mai era un pic si era sa ne spuneti ca batem campii si ca invatam lumea prostii!
3. La punctul b) al raspunsului, va si arata cum trebuie sa faceti raporulu intre cele doua SET-uri. Gasiti in raspunsurile noaste de pana acum vreo deosebire sau vreo asemanare cu rspunsul primit de la autoritati?
4. In calculul tabelar pe care ni l-ati pus la dispozitei, am inteles ca ati facut toate masuratorile „in mod exact” - insa repartizarea costurilor cu incalzirea proprietarilor inca conectati o faceti tot pe SET, ceea ce este total gresit. Repartizarea trebuie facuta proportional cu CPI - simplu: com ex. sa decida procentele de repartizare a costurilor comune si cele pentru tevile verticale pe care le veti repartiza la toti proprietarii, fiecaruia cat iese din masuratori, aceste doua repartizari le scadeti din factura furnizorului si ce ramane, repartizati numai proprietarilor bransati la sistem Banuiesc ca situatia actuala convine cuiva (din conducerea as. prop), dar poate gresesc, insa nu trebuie sa continuati pentru ca este gresit.
....................
Daca aveti amabilitatea sa-mi dati o adresa valida de mail, va pot trimite un/mai multe documente pe care firma noastra de repartitoare ni le trimite in fiecare luna, pentru a le trece manual in lista de plata. Acesta cuprinde pe un tabel centralizat situatia repartizarii costurilor cu incalzirea in care sunt aratate mai multe si consumurile comune si cele ale tevilor verticale si ale celor inca conectati la sistem. Fiti convins ca aceste calcule pe care le face firma au la baza tot ceea ce legislatia actuala cere, inclusiv tot felul de factori de corectie, amplasarea geografica a apartamentului, etajul, daca tevile sunt/nu sunt izolate, cu ce tip de izolatie si grosimea acesteea, adica ce s-a stabilit de catre comisia de inventariere „in mod exact” - asa cum se zice si mai sus.
cu stima, A. Grecu
La blocurile fara repartitoare calculul se face pe SET stimabile. Se spune ca se face ca raport intre SET spatii comune si SET total imobil pentru a se face delimitarea clara ca acel SET spatii comune se imparte la CPI, de fapt se precizeaza acest lucru si in ordinele ANRSC.

Am mai zis parca pe aici ca 343/2010 se refera la cei cu repartitoare si 433/2008 la cei fara repartitoare.

Firma care vine si stabileste SET la un bloc fara repartitoare calculeaza SET si atit. Tot atunci cind calculeaza acel SET pe fiecare partament tine seama de tot ce ati insirat dvs. si am mai spus-o si eu.

Stiu ca unor administratori le lipseste jucaria prin care sa mai manevreze un pic cifrele.
Ce vi s-a parut asa de necinstit in acel tabel?

Poate nu va uitati bine la el. Acolo SET comun este 4.728 mp din totalul de 258.076 mp.
Acel SET de 4.728 mp se imparte conform CPI la toti locatarii indiferent de sistemul de incalzire (vezi SET mp coloana comun unde este conform CPI).

Restul 258.076 - 4.728 = 253.348 mp represinta suma set-urilor apartamentelor (radiatoare + coloane interioare pe fiecare apartament determinate din masuratori).


Daca aveti amabilitatea sa-mi dati o adresa valida de mail, va pot trimite un/mai multe documente pe care firma noastra de repartitoare ni le trimite in fiecare luna, pentru a le trece manual in lista de plata.


Unul ca sa stabilim inca odata, ca tot aduceti vorba de firma de repartitoare, noi nu avem asa ceva, cei care au mai ramas la RADET nu au repartitoare.

Doi ma luati peste picior cu afirmatia de mai sus citata de mine? Dvs. credeti ca eu n-am cunostiinte sau neamuri, care au repartitoare? Credeti ca eu nu stiu cum arata situatiile trimise pe fiecare apartament in parte si care sunt trimise da catre firma care calculeaza aceste situatii?

Ce va dau dvs sa mai corectati la listele de plata din moment ce ei emit fisele de calcul pe fiacare apartament si care includ tot? Poate corectati efectul razelor de luna asupra galosilor de guma.

Pe decembrie 2013 la soacra-mea are pe fisa individuala trimisa de ISTA 258 RON cu tot cu citire, si tot atit apare si pe lista de plata.

Eu nu stiu ce mai corectati pe listele dvs. de plata, dvs ca administrator sau presedinte.

Doamne ajuta ca pana in 2016, sa se limpezeasca lucrurile si pana atunci, sa sa debranseze cit mai multi, si cit mai multi sa renunte la repartitoare.

O sa vedeti anul acesta cum se inchide sezonul rece ca noi debransari vor avea loc. Lumea incepe sa se trezeasca.

PS: Se simte din tonul raspunsurilor dvs. si a altor citiva asemenea o rautate greu de explicat. Si cind cineva aduce vorba de debransare, de inechitati la repartizarile caldurii, de tot felul de idei pe care vor sa le avanseze unii cu blocare de robineti, cu tot felul de coeficienti si procente pe care sa le aibe la indemana administratorii sa mai corecteze ei ceva.

Cu transferul de caldura de la cei cu CT catre restul de ce nu va atacati asa de tare? Sunt tare curios. Nu ar trebui sa se contorizeze si aceasta si sa se scada acestora la intretinere?
Pe aia cum o calculati?

E ceva in genul generarii de electricitate si folosirea de contoare in dublu sens. Daca trag din retea imi iei bani, daca bag in retea imi scazi bani. Ia sa vad si ceva ca va dati interesul si in acest sens, ca si aceia sunt oameni, ca doar n-or fi animale, sau extraterestrii.

Cu aceeasi stima si respect,
Rorscach
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
elga50, moderator
Prietene, ramane cum am stabilit!
Succes!
Asta ca sa nu raman dator ca tot intereseaza lumea transferul de caldura si apartamentele de la parter, ultimul etaj si exteriorul blocului (desi nu cred sa existe apartament fara vre-un perete la exterior poate la puscarie sa fie asa ceva).

Inainte se platea factura la RADET impartinduse la SU per apartament (pe vremea lui nea Nelu si o vreme dupa aceea).

Atunci nu mai erau apartamente la parter, ultimul etaj si periferie? Oare atunci nu trebuiau sa plateasca mai putin ca altii, care erau mai pe interiorul blocului?

Cu transferul de la cei cu alte sisteme de incalzire cum ramane cum se calculeaza si deconteaza?


PS: Stiu cum mergea treaba si inainte de revox '89.


Cya soon,
Rorschach

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)