avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + debransat + SET)

Buna ziua,

Conform Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, comitetul asociatiei de prop., a luat decizia sa plateasca firma ISTA pentru inventarierea instalatiei de incalzire a blocului si pentru stabilirea SET (calorifere apartamente, coloane apartamente si a spatiilor comune.)

Dupa inventarierea acestora si comunicarea de catre firma ISTA a SET pentru cele enumerate mai sus, s-a impartit SET spatii comune la suprafata utila a apartamentelor si s-au stabilit SET spatii comune, pentru fiecare partament in parte proportional cu SU a fiecarui apartament.

Amintesc ca acest lucru s-a facut pentru eliminarea discutiilor in cadrul asociatiei si pentru ca avem apartamente debransate legal.

Acest sistem de repartizare a functionat pana acum din 2011, dar acum noul presedinte vrea sa renunte la acest sistem.

Ce baza legala exista pentru aceasta decizie, si ce nu este corect in modul de repartizare actual bazat pe SET?


Cu stima si respect.
Aveti dreptate si asa si este SET-ul comun ramane neschimbat, pentru ca de exemplu in cazul nostru un bloc de 4 etaje cu 2 scari, avem tevi comune doar la subsol. Pe casa scarii nu avem tevi sau radiatoare. Firma ISTA cind a facut masuratorile a evidentiat clar acest lucru.

Problema nemultumirilor, apare la apartamentele bransate la RADET din cauza caloriferelor, pentru ca la acelasi tip de apartament (garsoniera. 2 camere si 3 camere) marimea acestora nu este la fel, plus ca anumiti locatari mai "destepti" au schimbat caloriferele cu unele mai mari sau cu radiatoare noi de tabla sau aluminiu (nu ai cum sa controlezi ce face omul in casa lui).

La masuratorile ISTA acestia au masurat si stabilit SET calorifere per apartament, conform cu ce au gasit pe teren (in apartamente). De exemplu la o garsnoniera cu caloriferele vechi este un SET, iar la o garsoniera cu ceeasi suprafata utila din cauza ca au schimbat caloriferele cu unele mai mari, SET-ul este mai mare bineinteles.

La cei debransati situatia este simpla, pentru ca s-au masurat doar coloanele din apartament.

Deci cam asta ar fi situatia. Cred ca cei bransati la RADET care au adus modificari instalatiei ar fi trebuit sa anunte furnizorul in speta RADET si asociatia de proprietari, lucru care nu a fost facut.

Sper ca v-am clarificat situatia, si credeti-ma aceasta nu este unica in blocul nostru. Spre informarea dvs. tin sa va spun ca sunt situatii in care anumiti locatari din Bucuresti si stiu citeva exemple in acest sens, si-au facut incalzire in pardoseala, legata la coloana din apartament, ca sa nu va mai spun ca unii si-au pus calorifere si in balconul inchis.

Ca sa avem si o unitate de comparatie, va spun ca eu care am CT, am cel mai mare calorifer de 2100 mm (2.10 metri) care are o putere de peste 5000 de Wati specificata de producator.

Deci daca cineva bransat la RADET isi pune un astfel de calorifer, faceti si dvs socoteala, daca este tot una cu alt locatar bransat la RADET care are un calorifer din acela vechi de 1.5 m, cam care este diferenta intre dansii.

Nu degeaba la magazinele de specialitate, sunt diverse tipuri de calorifere pe diverse lungimi si grosimi.

Cu stima.
Ca sa nu mai vorbim de aspectul de submarin dat de firmele de cablu, si daca ai chiar 2 furnizori in bloc atunci ce sa mai zicem.

Doar dorinta lipseste ca fonduri, in colaborare proprietari, administratie locala si UE s-ar gasi slava domnului.

Nu cred ca daca cineva de la primarie ar face un astfel de proiect cu o firma(e) serioasa(e) si ar prezenta acest proiect in vre-o comisie Europeana nu ar obtine fondurile necesare.

Cu stima.
Asa este, dar submariul, tot submarin este, doar pentru asta este facut! Deigur, nu acelasi lucru trebuie sa vorbim despre dragutele noastre de blocuri.
Este o vorba romaneasca cu fel de fel de transformari, adica vrei sa faci un bici, dar musai sa si pocneasca... Asta e dom' John. Asa au fost proiectate pacatoasele acestea de blocuri, cu distributia utilitatilor pe verticala, de altfel nu cred ca spun noutati.
Eu am vizitat mai multe imobile care au facut chestia aceasta numai la apa. Cu toata eleganta despre care vorbiti, oamenii si-au facut si separarea de masura la gaze si apa potabila. Aprope ca nu mai ai pe unde sa treci. Casa scarii facuta din ce-a mai proasta intelegere a economiei, are un spatiu de 1 m scari + 0,2m mana curenta + 1m scari. Palierul cred ca are cei 2,2 m lungime si cam 0,8 m latime. Ei, in acest micut spatiu s-au adaugat: 2 retele televiziune prin cablu, retea de gaze cu tot tacamul de gazometre si tevi individuale, robineti de separare si elemente de siguranta si cum spuneam, reteua de apa rece cu tevile respective, robinetii de separare si contorii. Trebuie sa acceptati ideea ca toate acestea au fost montate prin practicarea unor gauri in plansee si peretii verticali. Daca mai faci si distributia la ag. termic, este dezastru. Deci cu toata eleganta de care vorbeati, este o adevarata tziganeala. Sa nu credeti ca as avea ceva impotriva acestor modificari, ba din contra, ar fi in avantajul as. prop. sa poti separa pe cineva care-si achita cu sfintenie abonamentul la cabu, precum si celelalte obligatii unde furnizorul de servicii poate, urgent sa taia macaroana in caz de neplata, iar asociatia o lasa pe ultimul loc. Stim despre ce vorbim, nu?
.............................
Cu modificarea SET-ului caloriferelor este alta poveste. Sigur ca trebuie facute niste verificari in parohie si facute modificarile necesare la suprafata utila necesara efectuarii calculelor la repartizarea costurilor cu incalzirea, insa acest lucru nu ar trebui sa va intereseze prea mult pe dvs., proprietarii deconectati. Cum am spus, procentul privind cheltuielile cu incalzirea sp. comune si tevi verticale ramane constant, iar cealalta componenta ii priveste pe cei conectati. Pe acestia ar trebui sa-i "pasioneze" mai mult faza cu modificarile aduse corpurilor de incalzire, iar dom' presedinte aici ar trebui sa intervina, cum spuneam sa faca mai des verificari si daca este cazul sa ia masuri de corectare a SU.
Inca un lucru si inchei: caloriferele, din constructie nu trebuie sa fie la fel peste tot. Marimea acestora trebuie sa asigure in principiu acelasi confort termic in tot imobilul. Nu se poate monta acelasi calorifer la un apartament de la et. 4 sau parter, ca la un apartament aflat in mijlocul blocului - cred ca realizati acest lucru. Sunt multe altele situatiile in care s-au proiectat calorifere cu SET diferit la acelasi tip de apartament.
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2014
Adam Grecu, utilizator
Este corect ce spuneti dvs. cu privire la dimensiunea caloriferelor functie de amplasarea apartamentului, de regula la parter si etajul superior sunt astfel de cazuri, de aceea si preturile la apartamentele situate la aceste nivele sunt diferite la cumparare.

Cine stie, cunoaste :), si are grija cind cumpara.
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2014
rwkovacs, utilizator
Pentru a asigura necesarul de căldură apartamentelor dintre etaje, acestea beneficiază şi de căldura indirectă, de la apartamentele situate la ultimul etaj, parter, care, prin proiect, au un număr mai mare de elemente de calorifer. Apartamentele din zone marginale au rol de zonă tampon între mediul exterior şi apartamentele dintre etaje, asigurând o temperatură normală şi între etaje. De aceea trebuie aplicaţi factori de corecţie, reducere din căldura cedată aceste etaje, şi creşteri procentuale pentru apartamentele dintre etaje. Prin folosirea criteriului suprafeţei utile, aceste corecţii se produc automat.
Astfel, în studiul „Contorizarea consumurilor de căldură ...”, (L. Dumitrescu, R. Instalatorul, nr. 1/2004) -repartizarea costurilor exclusiv conform suprafeţei echivalentă termic a caloriferelor (SET) reprezintă o inechitate.

Un procent de 46% debransati in bloc inseamna o modificare grava a instalatiei de incalzire. Unul dintre efectele negative ale debranşării: creşterea notei de plată direct proporţional cu creşterea debranşărilor, “Debranşarea apartamentelor … ” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004 (apare surplus de agent termic în restul instalaţiei, platit in special de cei nedebransati).
Trebuia sa efectuati echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire. Sa nu credeti ca prin debransare, consumul total pe bloc a scazut cu 46%.
Prin SET-ul inventariat curge mai mult agent termic decat cel proiectat, inregistrandu-se pe contorul de bloc.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)