avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + debransat + SET)

Buna ziua,

Conform Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, comitetul asociatiei de prop., a luat decizia sa plateasca firma ISTA pentru inventarierea instalatiei de incalzire a blocului si pentru stabilirea SET (calorifere apartamente, coloane apartamente si a spatiilor comune.)

Dupa inventarierea acestora si comunicarea de catre firma ISTA a SET pentru cele enumerate mai sus, s-a impartit SET spatii comune la suprafata utila a apartamentelor si s-au stabilit SET spatii comune, pentru fiecare partament in parte proportional cu SU a fiecarui apartament.

Amintesc ca acest lucru s-a facut pentru eliminarea discutiilor in cadrul asociatiei si pentru ca avem apartamente debransate legal.

Acest sistem de repartizare a functionat pana acum din 2011, dar acum noul presedinte vrea sa renunte la acest sistem.

Ce baza legala exista pentru aceasta decizie, si ce nu este corect in modul de repartizare actual bazat pe SET?

Cu stima si respect.
Ia dati si aici un ochi, de exemplu la RATCJ Cluj.

2.I.BLOCURI FÃRÃ REPARTITOARE, CONFORM ORDIN 483/2008
[ link extern ]

Fisier calcul conform SET determinat exact ca sa intelegeti ce zic:
[ link extern ]

Petitie ANRSC raspuns:
[ link extern ]
[ link extern ]

Daca nu vizualizati in browser facet download.

Si luati-o mai usor ca va enervati prea tare si nu inteleg dece.
[EDIT - atac la persoana]

Si daca tot preocupa lumea instalatia de incalzire, ia sa taiati o coloana de incalzire si sa-mi spuneti ce diametru interior mai are. Eu cind m-am debransat si am taiat tevile, cu greu puteai baga 2-3 bete de chibrit, m-am crucit cind am vazut, dar nu m-a dat pe spate, pentru ca banuiam cumva.

Cu stima,
Rorschach

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
elga50, moderator
Dl Adam Grecu are dreptate:

La dv. in asociatie @rwkovacs ati facut o treaba pe care nu ati dus-o pana la final.
Ati masurat SET-ul. Nu mi-e clar ce reprezinta acel SET si daca ati avut in vedere la calculul acestuia si puterea calorica a caloriferelor..... Nu-mi dau seama daca ati aplicat acest factor de evaluare a a puterii termice a caloriferelor...

Dar.... nu vad nicaieri in acest calcul al dv. coeficientii de corectie care se aplica atat pentru SET-ul apartamentelor situate la parter, la ultimul etaj, cat si pe colturile blocurilor (camerele acestor apartamente situate astfel).
Nu vad, de asemenea, acesti coeficienti de corectie la coloanele verticale.

Daca va veti interesa la firmele care monteaza repartitoare sau poate va puteti obtine informatia din alte surse, aflati ca se aplica acesti coeficienti de corectie, astfel incat sa se respecte dreptul la confort termic egal tuturor apartamentelor. Asa s-au si proiectat instalatiile de incalzire in blocuri. Desi aveau suprafete ale apartamentelor egale, celor de la parter, de la ultimul etaj si celor cu camere pe coltul blocurilor, in aceste apartamente erau montate calorifere duble sau cu suprafata mai mare.
In sistem pausal plateau la fel, desi consumau mai mult. Proiectarea acestora, repet, avea in vedere dreptul la confort termic egal.
Deci, acum, cand vrem sa facem o repartizare in functie de SET, trebuie sa pastram neatins acest principiu si sa aplicam acesti coeficienti de corectie, in fond coeficienti de reducere a SET-ului acelor apartamente dezavantajate ca pozitie.

Asa se procedeaza la inventarierea instalatiei in vederea montarii repartitoarelor.

Deci, nu putem spune "asta e...." pentru ca nu ne lasa nici macar principiile tehnice de proiectare a instalatiilor de incalzire si nici legislatia.

ANRSC v-a dat raspunsul ca puteti aplica SET-ul in repartizarea caldurii in blocuri fara repartitoare numai acolo unde s-au facut masuratori exacte. Dar a face masuratori exacte inseamna si a aplica atat factorii de evaluare termica a corpurilor de incalzit (calorifere, cat si coeficientii de corectie.
Dv. pare ca i-ati ignorat.

Doamna,

Inca odata va spun ca acel SET tocmai aceea masoare, v-am dat intr-un alt post ce inseamna SET si cum se masoara. Cei care masoara SET daca va referiti in special la calorifere, au softuri cu toate tipurile si marcile de calorifere noi si vechi,si cu care calculeaza SET-ul final al radiatorului respectiv.

V-am mai explicat ca acel SET de exemplu pentru un calorifer reprezinta suprafata desfasurata a acelui corp, care se corecteaza cu mai multi factori de corectie functie de puterea calorica a acestuia.

V-am mai explicat si daca este cazul o sa o fac de mai multe ori pana intelegeti.

Acel factor de corectie se aplica la SU acolo unde impartirea valorii caldurii pe apartamente se facea la SU apartament.

Sa zicem ca din valoarea facturii de caldura din care se scad partile comune ramane o valoare de 3000 RON. Sa zicem ca avem un bloc cu garsoniere unde SU este la fel si sa zicem ca este de 30 mp/apartament. si avem 10 apartamente de unde rezulta SU total 300 mp.

Se ia valoarea de 3000 RON si se impartea la SU total rezultand un pret pe mp SU. In cazul nostru de 10 RON.mp SU. De aici se calcula valoareade plata pentru un apartament inmultind acel PU cu suprafata apartamentului, deci 30mpSU x 10 RON/mp = 300 RON.

Acum sa zicem ca un apartament isi modifica caloriferele si rezulta acel K de 1.2. Asta inseamna ca se aplica o corectie la acel apartament la SU si va rezulta un SU corectat de 30 x 1.2 = 36 mp, ceea ce va duce si la modificarea SU totala pe bloc la 306 mp.

Acum calculam din nou PU/SU si va rezulta 3000 RON / 306 mp = 9.803921568627451 RON/mpSU.

Acum apartamentele caclulam cit plateste fiecare si avem 2 situatii in care sunt 9 apartamente cu 30 mpSU si un apartament cu 36 mpSU si avem valorile ed plata dupa cum urmeaza:

1. 30mpSU x 9.803921568627451 RON/mp = 294.1176470588235 RON
2. 36mpSU x 9.803921568627451 RON/mp = 352.9411764705882 RON

Cheie de verificare:
(9 x 294.1176470588235) + 352.9411764705882 = 3,000 RON.

==================================================================

Acelasi exemplu la SET exact:

Aceleasi apartamente cu SET nemodificat sa zicem ca au fiecare fiind identice 12 mpSET.
Calculam PUmpSET = 3000 RON / (10ap x 12mpSET) = 25 RON/mpSET.
Cit plateste fiecare: 12 mpSET x 25 RON/mpSET = 300 RON/apartament.

Acum un vecin modifica caloriferele, Se recalculeaza SET de catre firma respectiva care a facut masuratoare initiala si se constat ca avem SET pentru acel apartament de 15 mp in loc de 12mp.

Calculam PUmpSET = 3000 RON / (9ap x 12mpSET) + (1 x15 mp) = 24.39024390243902 RON/mpSET.

Cit plateste fiecare:
12 mpSET x 24.39024390243902 RON/mpSET = 292.6829268292683 RON/apartament.
15 mpSET x 24.39024390243902 RON/mpSET = 365.8536585365853 RON/apartament.

Deci avem 9 apartamente care nu au modificat radiatoarele sivor plati fiecare 292.6829268292683 RON si un apartament care a adus modificari si va plati 365.8536585365853.

Acum verificam:

(9 x 292.6829268292683) + (1 x 365.8536585365853) = 3,000 RON.

Si ca sa terminan inca odata va spun ca noi avem determinat SET exact. Singurul lucru pe care trebuie sa il faceti ca presedinte sau administrator, este sa verificati inainte de inceperea sezonului rece apartamentele sa vedeti daca au adus modificari la calorifere, si acolo unde acest lucru s-a intamplat, se cheama ISTA sau cine are acreditari in acest sens, in cazul nostru ipotetic prezentat mai sus, firma care a determinat SET initial. si se reface calculul SET pentru acel apartament pe cheltuiala acelui proprietar.

Este simplu nu?

Cu stima,
Rorschach
Am inteles.
Foarte bine! :)

Dar factorul de amplasament l-ati aplicat? Ca parca nu-l vad in algoritmul dv. ....
Inca odata sunteti in eroare.

Precis dvs. aveti repartitoare.

Acei factori se aplica la repartitoare si sunt factori de corectie, pentru ca asa cum v-am explicat in alte posturi repartitoarele nu inregistreaza consumul real ci diferente de temperatura, si atunci se baga factori de corectie (parca sunt 2 la repartitoare K1 si K2).

Sa nu credeti ca nu stiu de factorii de corectie la repartitoare.
V-ati gandit cumva ca poate, sa spunem ipotetic, as lucra in industria IT, si am cunostiinte legate de multe domenii de activitate dintre cele mai diverse, si ca unii lucreaza cu programe la care poate am participat?

De aceea va spun ca la repartitoare ceva nu este in regula. Una ca se pot manari si altii platesc mai mult, si in al doilea rand nu masoara ce trebuie.

Daca era vorba de gigacalorimetru alta era discutia.

Plus ca si in raspunsul de la ANRSC nu apare nici un factor de corectie de acest tip, si nici in normative, cele care se refera la blocurile fara repartitoare.

Cu stima,
Rorschach
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
rwkovacs, utilizator

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)