Conform Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, comitetul asociatiei de prop., a luat decizia sa plateasca firma ISTA pentru inventarierea instalatiei de incalzire a blocului si pentru stabilirea SET (calorifere apartamente, coloane apartamente si a spatiilor comune.)
Dupa inventarierea acestora si comunicarea de catre firma ISTA a SET pentru cele enumerate mai sus, s-a impartit SET spatii comune la suprafata utila a apartamentelor si s-au stabilit SET spatii comune, pentru fiecare partament in parte proportional cu SU a fiecarui apartament.
Amintesc ca acest lucru s-a facut pentru eliminarea discutiilor in cadrul asociatiei si pentru ca avem apartamente debransate legal.
Acest sistem de repartizare a functionat pana acum din 2011, dar acum noul presedinte vrea sa renunte la acest sistem.
Ce baza legala exista pentru aceasta decizie, si ce nu este corect in modul de repartizare actual bazat pe SET?
Toata aberatia provine din faptul ca pe bransament se contorizeaza la Gcal, cum este si normal, iar pe apartamente se contorizeaza cu jucarele acelea care se numesc repartitoare de costuri in UC-uri.
Normal ar fi ca si pe apartament sa se contorizeze in Gcal consumul si atunci ar fi corect, si acele contoare sa fie in afara apartamentului, ca sa nu existe suspiciuni de frauda.
Diferenta dintre indexurile contoarelor de apartament si cel de bransament ar da atunci tot in Gcal si ati avea ce si cum sa impartiti echitabil si ar reprezenta caldura consumata din instalatie pe partea comuna.
Cit despre transferul de caldura acesta va exista intotdeauna. Dar acum sa stai sa-l urmaresti pe vecin daca da sa nu drumul la calorifer in propria casa, mi se pare de domeniul patologicului.
Mie unul daca nu-mi convine sa-mi incalzesc vecinii, imi izolez pe interior apartamentul, daca tot ma roade chestia asta.
In cazul unuia care-si izoleaza pe interior apartamentul, cum ii calculezi acel transfer in si dinspre apartamentul sau? Nu te poate opri nimeni sa faci aceasta lucrare daca vrei si doresti sa-ti imbunatatesti confortul termic. Aceasta este si o optiune personala pana la urma si nu de grup. Asa poti sa stai si sa te plangi mereu si sa nu faci nimic pentru imbunatatirea confortului tau termic.
PS: Rog nu divagati pe marginea izolarii interioare, ca nu exista numai polistiren pe lumea asta, si pierdem timpul degeaba.
In toate orasele oamenii se plang de cei care inchid caloriferle. Existenta discrepantelor intre costurile de incalzire presupune inchiderea masiva a caloriferelor. Argumentul dvs. nu e mai bun, se refera doar la cazul dvs.
V-am mai spus. NU EXISTA notiunea de "unitati echivalent termice" in stiinta, asa cum NU EXISTA notiunea de "repartitor comun".
Folositi cu obstinatie notiuni inexistente, din categoria "Zana maseluta". Unitatile nu au nicio definitie stiintifica, si nici o echivalenta cu unitatile de masura legale sau tolerate pentru caldura/energie termica. Directiva 80/181/CEE privind unităţile de măsură
Preambul: - unităţile de măsură fac obiectul rezoluţiilor internaţionale adoptate de Conferinţa Generală de Măsuri şi Greutăţi (CGPM); întrucât în urma acestor rezoluţii s-a elaborat "Sistemul Internaţional de Unităţi" (SI);
Indicati-mi in care rezolutie internationala exista "unitati echivalent termice".
Watul este unitate de măsură în SI (pg. 492).
Caloria este unitate de măsură tolerată a cantităţii de căldură. (pg. 41)
1Gcal = 1,163 MWh (echivalente.ro) sau invers, 1Mwh=0.86oGcal, cum indica rwkowacs.
Cand veti putea indica o asemenea echivalenta, puteti vorbi de unitati echivalente termic.
Avînd în vedere că repartitorul înregistrează media diferențelor dintre temperatura radiatorului şi aerului din încăpere, ce va înregistra un repartitor instalat în subsolul blocului?
Subsolul blocului nu este reprezentativ pentru toate spaţiile străbătute de instalaţia de încalzire comună, deoarece au temperaturi de proiectare mai mici decît locuinţele.
Cum poti sa indici in acelasi timp izolarea conductelor din subsol si sa folosesti temperaturile date de o conducta izolata pentru stabilirea consumului coloanelor de distributie din bloc?
In Romania vorbim de impartirea costurilor inregistrate pe contorul de bloc pe fondul incalcarii reglementarilor in constructii, deci al dereglarii functionarii instalatiei de incalzire.
De aceea trebuie facute niste distinctii.
Din moment ce coloanele de distribuţie au SET-ul stabilit prin STAS-uri, consumul lor maxim se poate stabili aplicînd coeficienţii de corecţie prevăzuţi în Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire GP 067-02, pct. 3, pe baza temperaturilor înregistrate de contorul de branşament.
Doar aceasta trebuie impartita tuturor pe cota indiviza.
Numai ca in practica exista si un surplus de agent termic aparut in urma dezechilbrului hidraulic, care nu este un cost comun pentru cei care nu inchid radiatoarele. Nu e corect si nici legal ca agentul termic contractat de asociatie pentru consumul individual al celor debransati sa fie platit in mod egal de toti proprietarii, numai pentru ca circula inclusiv prin instalatia comuna.
In practica, consumul alocat instalatiei comune, in urma montariii repartitorului comun, depaseste cu mult consumul dat puterea termica in exploatarea curenta a instalatiei comune. Exact aceeasi problema poate fi constatata si la instalatia individuala. De multe ori, consumurile stabilite de firme depasesc puterea termica a caloriferelor.
Informatiile cu privire la repartitoare le am din reglementari, standarde tehnice si studiii de specialitate. Doar cu privire la repartitorul comun si alte prostii din Ordinul 343/2010 m-am consultat si mi-au dat dreptate.
Am fost consecvent. Prosteala se referea la modul romanesc de implementare, la repartitorul comun care este un nonsens . Am zis deasemenea ca utilizarea corecta a lor, cu respectarea conditiilor tehnice si a unui program de clacul stiintific este benefica.
Din postari, reise ca sunt legi bine stabilite, reglementari, ordine , etc ... despre cum se repartizeaza caldura pt toate cazurile. Atunci dece nu se respecta legea? dece autoritatile nu fac ceva in acest sens...ca aceste lucruri sa fie respectate? Nu cumva sa se acopere "furturile" din sistem?sau mai stiu eu ce?
de exemplu, in Mangalia - Primaria a preluat furnizorul de caldura pe oras (Goldtherm). Impreuna cu federatia asociatiilor pe oras, s-au intrunit intro sedinta...si au stabilit ei ca cei debransati sa plateasca o COTA de 15% (motivand ca in oras sunt asoc care au procente intre 0-30%...deci sa fie o COTA UNICA sa nu mai fie discutii ca unii platesc putin si altii mult). Din ce am vazut, aceea hot.a lor nu are nici un studiu / calcul justificativ ... astfel recurg la o metoda de prosteala/ impunere.
Cum fac? pai cand se intrunesc AG vin la sedinte si explica oamenilor ca tre sa plateasca o cota parte (ceea ce e legal si corect) dar ca acea cota e 15% ca asa au gasit ei de cuviinta ca e bine pt oras. Cand le spui de SET iti arunca repede vorba, ca dece nu neam pus repartitoare...sau mai stiu eu ce, sau daca vii cu alte argumente incearca sa ti le intoarca. Cum cei bransati, mai cam toti siau schimbat in ap calorifere (ca sa nu zic ca au peste nr de elementi sau puterea termica din constructia blocurilor) s-au trezit ca le vin fact.mult mai mari sau ca consuma mai mult decat inainte..si sunt de acord cu ceea ce zic cei de la federatie+goldtherm (adica primaria). Deci, in AG se voteaza "prostia" si devine lege.
Asta ar fi cazul pe Mangalia cu cota pt cei debransati.
Daca ma duc la tribunal, in Mangalia...judecatorii (din ce stiu) te obliga sa iti iei avocat, care de regula nu prea tine cu dreptatea...doar sati ia banii, cand se prezinta in sala nu prea isi face datoria, asteapta sa treaca dosarul tau ca sa preia altul, adica alti banii. Cum furnizorul e al primariei, e cam greu sa te judeci cu statul...
Si uite asa iti arunca pe gat niste "prostii" si te vezi nevoit sa platesti ceva in plus.
1. Din moment ce aia care au calorfiere si-au pus zeci de elementi pe toata lungimea peretelui, n-au de ce sa aiba pretentia sa plateasca alti pentru risipa lor. Asta e prima chestie care s-ar folosi la un proces ca argument de catre cei debransati.
Nr. de elementi era calculat pe vremuri in functie de suprafata camerei si luand in considerare si eventuale incaperi neincalzite (gen hol). Daca unii s-au pus 100 de elementi prin toata casa, ca sa stea cu geamurile deschise si in tricou, sa plateasca.
2. Procentul ala de la primarie e unul informativ, recomandat pentru situatii generale. Doar ca putine asociatii se mai incadreaza la situatia generala pe care au considerat-o ei in momentul stabilirii procentului, deci majoritatea oricum stabilesc in functie de situatia locala.
3. Tevile ppr nu mai au pierdere de caldura. Din nou, se plateste de multe ori aiurea sub motivul ca 'trec tevile prin casa'; doar alea metalice au transfer termic. Caloriferele de pe scara mi se par o idee proasta, pentru cine are. Aici intr-adevar trebuie sa cotizeze toti, dar nu vad rostul existentei lor.
4. Cei debransati pot incalzi prin alte mijloace (electric, centrala proprie) mai bine ca sistemul centralizat. Deci avem posibil transfer termic invers. Deci ar trebui sa cotizeze aia bransati catre astialalti.
5. Daca exista majoritate de debransati, se poate hotara prin AG renuntarea la contractul cu termica (s-a procedat deja asa in multe situatii). Si restul, spor la contectare individuala. Nu poate fi nimeni obligat sa beneficieze de servicii obligatorii.
6. SET-ul este o varianta de a impaca oarecum partile, dar trebuie sa se tina cont de punctul (4). Determinarea lor presupune neincalzirea spatiilor debransate, ceea ce este incorect (exceptie poate fiind situatiile in care proprietarii sunt plecati). Din nou, la un poces eu pot demonstra ca produc mai multa caldura decat sistemul centralizat.
Deci intr-o instanta, chestii d-astea cu procent si transfer prin perete, pica din multiple motive.
[EDIT = offtopic]
Sunt doua utilitati pe care nici in ruptul capului autoritatile nu vor sa fie facturate per apartament (per consumator). Apa si caldura. Cam asta este in mare. In rest degeaba aducem argumente stiintifice, de bun simt, etc., pentru ca nu intereseaza pe nimeni acest lucru.
Cainii latra si ursul trece. Dar probabil continuind sa vorbim, sa discutam sa angrenam mai multi oameni in aceste discutii, poate se va produce un declick.