avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + debransat + SET)

Buna ziua,

Conform Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, comitetul asociatiei de prop., a luat decizia sa plateasca firma ISTA pentru inventarierea instalatiei de incalzire a blocului si pentru stabilirea SET (calorifere apartamente, coloane apartamente si a spatiilor comune.)

Dupa inventarierea acestora si comunicarea de catre firma ISTA a SET pentru cele enumerate mai sus, s-a impartit SET spatii comune la suprafata utila a apartamentelor si s-au stabilit SET spatii comune, pentru fiecare partament in parte proportional cu SU a fiecarui apartament.

Amintesc ca acest lucru s-a facut pentru eliminarea discutiilor in cadrul asociatiei si pentru ca avem apartamente debransate legal.

Acest sistem de repartizare a functionat pana acum din 2011, dar acum noul presedinte vrea sa renunte la acest sistem.

Ce baza legala exista pentru aceasta decizie, si ce nu este corect in modul de repartizare actual bazat pe SET?


Cu stima si respect.
Sunt doua utilitati pe care nici in ruptul capului autoritatile nu vor sa fie facturate per apartament (per consumator). Apa si caldura.

In Bucuresti (nu stiu cum este in urbea marelui Boc), coloanele de caldura, apa rece si apa calda pornesc din subsol si se termina la ultimul etaj al condominiului, cele de apa sunt bagate intr-o nisa, iar in dreptul fiecarui apartament exista un teu si pleaca spre bai si bucatarii, iar cele de caldura strabat direct camerele. Din punct de vedere tehnic nu exista posibilitatea de a face alimentarea fiecarui apartament cu apa si caldura decat pe casa scarii, nici nu vreau sa ma gandesc cum s-ar transforma un condominiu cu toate tevile de apa, caldura si gaz scoase pe scara, iar apartamentul transformat intr-un fel de subsol plin de tevi si asta ca sa facem o "contorizare corecta".
@Rorschach - in multe orase apa este facturata individual.
In situatiile si mai bine puse la punct, coloanele de apa sunt individuale cu toate apometrele la parter, pe casa scarii, la vedere.
Sa revin pentru ca vad ca se taia la greu din raspunsurile mele si nu este corect.

Referitor la contorizarea individuala si aspectul de submarin, exista variante tehnico-estetice suficiente, daca chiar asta intereseaza.

Exemplu:

Coloana de apa se poate trage prin camera ghenelor de gunoi, care exista pe toate palierele, si de acolo sa se plece catre apartamente cu tevi albe de pex sau ppr, care la randul lor pot fi incasetate in canale de tevi albe din material plastic. Nu o sa fie mai urat decit ce au facut cei de la societatile de cablu TV ci poate mai frumos.

Pe parte de caldura se pot folosi coloanele care traverseaza apartamentele, utilizanduse numai o coloana per apartament (tur-retur), care sa treaca printr-un contor de tip gigacalorimetru, urmand ca restul de calorifere din acel apartament sa fie legate pe orizontala.

Si uite asa nu facem submarin si pastram si estetica si contorizam si cum trebuie.

[EDIT offtopic]
O zi foarte buna,
Rorschach

@BX

Sunt curios cum acolo s-a putut si in alte parti nu se poate?
Sa fie din cauza oamenilor?
Nuuu.Exclus asa ceva. :)

Multumesc si zi buna @BX,
Rorschach
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
elga50, moderator
Cred ca cel mai simplu ar fi ca cei care doresc sa locuiasca la bloc, asa cum a fost proiectat, sa locuiasca la bloc, cei care vor sa plateasca FIX ceea ce consuma sa se mute la casa, unde sa isi faca tot ceea ce doresc.
Nu cred ca este normal ca intr-un condominiu de 100 de apartamente, 99 din proprietari sa aiba de suferit pentru ca vecinul X sau Y, vrea sa se contorizeze separat.
Cand alegem sa locuim intr-un loc este foarte bine sa ne uitam foarte atent ce avem in stanga, in dreapta, sus si jos, vedem daca ne convin cotele de intretinere si modul de repartizare a cheltuielilor, iar daca ceea ce vedem nu este pe placul nostru nu cumparam, iar daca locuim deja in acel condominiu si nu ne mai convin conditiile, ne mutam si terminam discutiile, nu obligam vecinii sa isi faca peretii svaiter si sa umple casa de coloane de apa si gaz..
Sunt foarte curios cate firme care trag coloane de gaz, apa sau cablu TV pe casa scarii au aprobari de la cei care se ocupa cu disciplina in constructii pentru a gaurii palierele, ca de dat gauri si de venit cu idei nastrusnice toti putem, este o vorba "toti romanii se pricep la fotbal", asa si aici, dar numai cei care lucreaza (nu vorbesc de o zi sau doua) stiu cat de greu este si cati carcotasi sunt intr-un condominiu, cati proprietari tot atatea idei!
Legea 230/2007 Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.


Nu am ales foarte multi sa locuim la bloc. Regimul comunist si exponentii acestora ne-au fortat, prin demolari abuzive, ale caselor in care stateam.

Problema consumului individual ramane si lumea din ce in ce mai mult va dori acest lucru care este normal si corect. In rest nu raspund la aberatii, doar pentru ca unii poasteaza de dragul de a posta sau de asi pastra privilegiile, construite pe furtul la comun, unde se dilueaza responsabilitatile.

Din moment ce exista si sunt trase aprobarile exista, plus ca nu ai cum sa fortezi la nesfarsit un proprietar sa plateasca pierderile unor firme de utilitati care-si descarca aceste pierderi prin diverse subterfugii, gen luna cu 35 de zile, incarcari de consum si multe altele.

Viata va demonstra si chiar de acest an cind debransarile vor continua. Doamne ajuta sa se trezeasca cit mai multi la realitate.

Din citatul lui @thran


Legea 230/2007 Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.


Cred ca v-ati lovit singur peste picioare cu acel citat. O coloana de apa sau gaze trasa pe scara nu este mai periculoasa decit teava de gaze care strabate apartamentele de sus pana jos.

Si se vede ca nu stiti, asta probabil din cauza ca nu aveti centrala (eu am). Ca la montarea acesteia trebuie sa indeplinesti o serie de conditii, altfel nu ti se monteaza nici macar contorul de gaze si as enumera:

- existenta a 2 prize de aer (citi din cei fara CT ai asa ceva ???);
- detector de gaze cu vana automata de inchidere inainte de contorul de gaze (citi din cei fara CT au asa ceva ???);
- la fiecare 2 ani trebuie sa faci revizia centralei, altfel ti se opreste furnizarea de gaze;
- contract de cu firma furnizoare de gaze pentru inspectia instalatiei anual (citi au asa ceva din cei fara CT ???);
- dupa 10 ani nu mai primesti autorizare de functionare pentru centrala veche, si trebuie sa o schimbi cu alta noua;

Tin sa precizez ca cele enumerate chiar se fac si nu merge cu vrajeala, pentru ca s-au fript si nu accepta compromisuri.

Referitor la coloana de gaze este mai sigura pe casa scarii decit prin trecerea dintr-un apartament intr-altul unde nu ai access in cazul unei scapari de gaze, apartamentul respectiv transformandu-se in bomba cu ceas, mai ales daca proprietarul nu este in locatie.
De acemenea se practica guri de aerisire pe casa scarii (obligatoriu) la instalarea coloanei si fiecare coloana are vana generala de oprire pe fiecare scara in parte. De asemenea se mai cistiga si o instalatie noua, fata de cele existente care sunt de pe vremea lui pazvante chiorul.

Asa ca va rog nu mai aberati despre ceva ce nu stiti. Macar aveti aplecarea sa ascultati la cei care au trecut prin asa ceva si stiu cu ce se mananca subiectul.

Dar dvs, probabil aveti alt target decit o discutie principiala si bazata pe idei. Scopul este altul la dvs. Si chiar daca sunteti curios sa vedeti citi au aprobare, puteti verifica atestarile si certificarile acestora, pentru a face astfel de instalatii.

Credeti-ma ca trecerea coloanelor prin proprietatea oamenilor este mai periculoasa decit prin casa scarii, unde ai acces in caz de avarie si este mai ventilata, pe cind in apartamente mai greu. Plus ca in caz de avarie sa zicem la apa (sa nu mai zic la gaze), distrugerea prin trecerea coloanelor de apa prin apartamente este mult mai mare.

La fel si in cazul in care cineva uita sau are probleme la instalatia interioara de apa, este mult mai simplu sa oprestI apa de pe palier doar la apartamentul respectiv si nu pe toata coloana.

Mai vreti sa continui sau...

Eu zic sa mai studiati un pic problema, dar la rece si nu la cald ca altfel nu ramanem cu nimic din aceste discutii.


Sara buna,
Rorschach


Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)