Am o prietena care se afla in urmatoarea situatie: A divortat are un minor in intretinere pt care primeste pensie alimentara de la fostul.Nu a cerut niciunul partaj.Casa unde sta e bun comun el avand o cota de1/3 iar prietena:justcuz: de 2/3. Fostul sot are o concubina in alta localitate si are mutatia facuta pe acea locatie,deci nu mai are domiciliul la casa prietenei.Totusi vine cand vrea la ea acasa(sa vada copilul ,chipurile)sta cat vrea ( vorbim de zile))si pleaca cand doreste cica are dreptul fiind proprietar si el.Ce se poate face fiinca nu dispune de bani pt a cere partajul iar lui ii convine de minune sa fie cand cu ea cand cu cealalta femeie care e insarcinata .Daca nu mai are CI pe adresa fostei sotii mai are dreptul sa locuiasca acolo cateva zile pe saptamana? Multumesc
Sora a inchiriat cu contract? are contract de comodat incheiat cu tine? daca nu are nimic de genul e pa la orice pretentie de-a ta. Asa e si la altii ca doar avocatii nu au drepturi mai mari sau mai mici.
Parerea mea de simplu afacerist
Daca i s-ar interzice accesul in imobilul proprietate comuna, prietena dumneavoastra ar avea de pierdut avand in vedere ca acea 1/3 este protejata prin lege fiind dreptul sau. Sincer nici nu prea sunt de acord cu acest obiectiv comun al multor femei de a ramane cu toate bunurile din timpul casatoriei, pana la urma ambii au contribuit intr-un fel sau altul la achizitionarea acelor bunuri. Cel mai bine ar fi sa deschida partajul, iar in situatia in care sotul devine agresiv dupa obtinerea partajului, sotia poate cere un ordin de restrictie. Dar va rog sa tineti cont ca acel barbat este totusi tatal copilului prietenei dv.
Problema cu dreptul de proprietate este una iar faptul ca locuieste in alta parte este alta si ar putea sa fie in favoarea dvs.
Daca nu locuieste acolo trebuie cercetat ce anume ii da dreptul de a intra in casa in care locuiti dvs.
Simplul fapt ca este coproprietar este destul de discutabil cat drept ii da dar probabil ca nici nu il puteti opri.
Intrebarea ar fi ce ar face daca l-ati opri?
La cum am prezentat lucrurile cred ca se intrevede faptul ca nu prea are dreptul desi este coproprietar...
Sau...mai dur spus ar avea dreptul dar in anumite conditii...si nu oricum...
Conteaza destul de putin faptul ca are cartea de identitate cu domiciliu acolo daca in fapt locuieste in alta parte.
Daca este coproprietar oricum ar avea drepturi...si daca nu ar avea carte de identitate pe acea adresa.
Parerea mea este in sensul ca ar avea dreptul doar daca celalalt coproprietar ii recunoaste dreptul...pe care il pretinde...( chiar daca l-ar avea...in acte...)
Atata timp cat nu a facut partajul bunurilor comune, ambii soti au un drept de proprietate asupra acestora, cu consecinta ca oricare dintre acestia pot sa locuiasca in apartament, indifferent cate zile "pe saptamana" doresc. Apoi, doar instant stabileste care este cota-parte ce se cuvine fiecaruia dintre fostii soti, daca o alta cota nu este mentionata expres in actul de achizitie a bunului ce urmeaza a fi partajat Deci cota de 1/3 si respective 2/3, daca nu este mentionata in actul de proprietate exact asa, atunci instant va decie ce cota se cuvine fiecarui fost sot. La fel si cu drepturile referitoare la vizitarea copilului minor....Situatia dvs este ca in povestea cuiului lui Pepelea...success in rezolvarea problemei.!
Ati dat bine exempul cu copilul si dreptul de vizita.
Aceeasi este situatia si ci coproprietatea in acest caz.
Dreptul exista dar...nu este suficient sa existe, mai trebuie sa si poata sa il exercite...