avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amanarea aplicarii pedepsei vs. anulare permis de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amanarea aplicarii pedepsei vs. anulare permis de conducere

NCP stabileste amanarea aplicarii pedepsei si prevede in art. 90 : "Persoanei fata de care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei nu i se mai aplica pedeapsa si nu este supusă niciunei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarșită, dacă nu a savarsit din nou o infractiune pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amanarii si nu s-a descoperit o cauza de anulare."

Din punctul meu de vedere, daca unui posesor de permis auto, in cazul unei vatamari din culpa, instanta dispune amanarea aplicarii pedepsei, atunci permisul de conducere nu se mai anuleaza.

Voi ce credeti?
GabrielaA a scris:

Art. 114 din Codul rutier spune ca se anuleaza permisul de conducere in cazul unei hotarari de condamnare ramasa definitiva iar hotararea de amanare a aplicarii pedepsei nu este o hotarare de condamnare.


Asa vad si eu lucrurile insa se poate considera ca suspendarea pedepsei este mai favorabila.Inca nu m-au interesat in mod special aceste cazuri dar la un studiu primar asa se vede...
Aici cautati cheia rezolvarii deoarece daca se va considera mai favorabila suspendarea se va inlatura amanarea executarii pedepsei.
E posibil sa se tina cont si de aparare si de ceea ce solicita inculpatul personal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Vedeti ca in doctrina se considera ca suspendarea conditionata este mai favorabila decat amanarea...
Si legea pare sa duca la concluzia aceasta.

Insa, asa cum aratam in mesajul precedent este foarte important cum argumenteaza avocatul si ce solicita inculpatul as zice eu ca pana la urma este procesul lui si este vorba de drepturile sale.
Vedeti cum abordati problema in mod special sub aspectul obligatiilor impuse de instanta.

Poate are cineva si ceva practica judiciara pe asa ceva.
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pe inculpat il intereseaza clar permisul sunt convins, si pe lege veche se anuleaza cu siguranta chiar daca legea veche este mai favorabila in ansamblu, pe de alta parte nu poti anticipa ce obligatii va impune instanta pe lege noua fiind vorba de accident cu vatamare si atunci chiar daca nu s-ar anula permisul, daca nu poti conduce, cam tot acolo ajungi, totusi nu vei mai fi nevoit sa dai alt examen.
E posibil ca instantele sa puna problema nu cu privire la faptul ca vrea inculpatul permisul ci la legea penala mai favorabila...in alt sens...
Avocatul trebuie sa fie pregatit sa argumenteze nu numai ca asa vrea inculpatul, ci ca este o lege mai favorabila sub aspectul pedepsei penale principale, ceea ce insa va fi extrem de dificil de facut dupa parerea mea...
Aici e de fapt chestiunea dificila...

Eu nu am nimic pe asa ceva deoarece pe procesele care le am sunt pedepse mari si nu se poate ajunge la amanarea executarii pedepsei prin analiza de contrast cu suspendarea.
Pe circulatie am pedepse care nu se incadreaza pe amanarea executarii pedepsei...sub nicio forma...

Mai am cazuri pe inselaciune cu pedeapsa de la 10 la 20 de ani pe vechea lege si inca nefinalizate niciunul, cu toti clientii liberi, dar acolo orice da instanta da bine...daca e suspendare sau amanarea executarea pedepsei...ca acum merge...fara probleme foarte mari sub aspectul cuantumului pedepsei inchisorii...

Hai sa-i spunem "amânarea aplicării pedepsei" nu "amanarea executarii pedepsei", zic :D
Iar la infractiunile contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice o sa se cam aplice aceasta pedeapsa, adica, prezinta unele similitudini cu suspendare conditionata.

Alte discuții în legătură

Cand o sa dau de permis ? zaicaioan zaicaioan În baza art. 396 alin. (1), (4) C. proc. pen. raportat la art. 83 C. pen. stabileşte pedeapsa de 9 luni închisoare în sarcina aceluiaşi inculpat, ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis georgiana32 georgiana32 buna ziua am fost condamnata la 10 luni inchisoare cf.art 83,84 NCP care dispune amanarea pedepsei-termen de incarcerare 2 ani pentru savarsirea faptei prev.de ... (vezi toată discuția)
Acoolemie mare Kawassaky Kawassaky In data de 5 noiembrie 2016 am fost oprit de un echipaj de politie. Am suflat in alcooletest si a iesit 1,3mg in aerul expirat. Am fost dus la spital si mi s-a ... (vezi toată discuția)