avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amanarea aplicarii pedepsei vs. anulare permis de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amanarea aplicarii pedepsei vs. anulare permis de conducere

NCP stabileste amanarea aplicarii pedepsei si prevede in art. 90 : "Persoanei fata de care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei nu i se mai aplica pedeapsa si nu este supusă niciunei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarșită, dacă nu a savarsit din nou o infractiune pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amanarii si nu s-a descoperit o cauza de anulare."

Din punctul meu de vedere, daca unui posesor de permis auto, in cazul unei vatamari din culpa, instanta dispune amanarea aplicarii pedepsei, atunci permisul de conducere nu se mai anuleaza.

Voi ce credeti?
Da, asa sa ii spunem:))
Eu cam am in cap ca vor repeta...( dar nu e vorba de cei de la circulatie...totusi...desi... niciodata nu se stie...)

E interesant faptul ca, cumva, acesta ar putea sa fie un argument pentru aplicarea amanarii aplicarii pedepsei chiar si in acest caz.
O problema este aceea ca este mai grea aceasta sanctiune decat suspendarea conditionata simpla.

Cu siguranta ca in viitor se va aplica aceasta sanctiune penala in caz de infractiuni la regulile de circulatie rutiera, dar...problema noastra este cu legea mai favorabila aplicabila.

Eu cred ca ceea ce poate lamuri in mod esential aceasta problema este faptul de a se stabili in ce masura inculpatul are dreptul de a solicita si de a obtine aceasta sanctiune prevazuta de legea penala.
Adica daca este ceva imperativ sau...nu...


Daca inculpatul are dreptul de a-si alege pedeapsa care sa ii fie aplicata chiar daca legea mai favorabila ar fi vechea lege cu suspendarea conditionata.
Cred ca aici s-ar gasi raspunsul cautat de Gabriela A.
Nu credeti ca acesta este punctul esential care ar putea lamuri problema?
Adica inculpatul isi are cumva propria soarta in mainile lui...si viitorul va depinde de el si numai de el...
Ar merge si intr-o pledoarie o astfel de sustinere daca tonul va starni atentia judecatorului cauzei...intrucat il va pune cu siguranta pe ganduri...;)

Am dat si eu un mic argument...:luck:

Dar...sa nu uitam ca trebuie sa stim exact daca legea favorabila constituie ceva imperativ pentru instanta sau...nu...

Si daca ar fi sa constituie ceva imperativ, sunt de parere ca practica judiciara ar putea fi diferita deoarece chiar daca se va considera ca legea penala mai favorabila ar fi pedeapsa cu suspendarea se poate aplica pedeapsa mai grea dar nu cu executare...la cererea expresa a inculpatului...care...de fapt, el beneficiaza de legea penala mai favorabila si pe riscul sau... si nu statul...care a dat legea...
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Bună dimineaţa domnilor,decând am comiso numai am somn,nu mai pot dormi,asa ca gasind discuţia voastra am niste intrebari in leg cu ncp si ncpp,in data d 16.02.2014 surprins cu alcoolemie ridicata usor peste1la mie in sange,bun,tinand cont că e prima abatare,fara cazier,iar ca in mom surprinderi dja luasem decizia d a nu mai conduce cu cateva mom sa apara organele..ce sanse am d a beneficia in instanta d amanarea pedepsei ce vorbeati mai sus astfel evitand anularea per. ,dar fara a fi obligat sa nu mai conduc in perioada d supraveghere,2.in cazul unei amenzi penale mai intervine anularea p.?.eu am cautat si nu am gasit..astept niste opinii domnilor,multa stimă si va multumesc anticipat
Deocamdata nici noi nu stim. Asteptam practica in domeniu. Noi discutam pur teoretic. Daca aflu ceva o sa anunt aici.
Practica se naste din doctrina si din apararile avocatilor.
Aveti sanse la amanarea executarii pedepsei dar in ceea ce priveste problema cu permisul ori platiti un avocat ca sa va faca un studiu de caz ori cautati un avocat care deja a facut un studiu de caz pe asa ceva cautand argumente, ipoteza in care ma refer sa cautati un avocat care are un proces pe rol cu asa ceva si deja e pregatit de judecata.
Cum cei aflati in astfel de situatii foarte rar platesc avocat e posibil sa fie foarte greu sa gasiti un avocat care sa fi facut deja un studiu de caz pe asa ceva avand in vedere faptul ca avocatii analizeaza in prezent propriile cazuri pentru clientii lor.

In prezent nu am decat cazuri in care nu se poate aplica aceasta institutie juridica prin raportare la pedeapsa prevazuta de lege in materie de circulatie rutiera.

Nici nu e clar daca s-a pronuntat vreo hotarare in acest sens pe vechea lege in raport de noua lege.

In cazul dvs. va veti judeca in mod clar pe noua lege, astfel ca problema poate fi ceva mai simpla decat obiectul acestei discutii deoarece nu mai exista discutia cu legea penala mai favorabila.
Nu poate sa va garanteze nimeni, ca daca instanta va dispune amanarea aplicarii pedepsei, nu o sa va impuna sa nu conduceti, permisul nu se mai anuleaza intr-adevar dar daca nu o sa conduceti degeaba il aveti.In cazul amenzii penale permisul se anuleaza.

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis georgiana32 georgiana32 buna ziua am fost condamnata la 10 luni inchisoare cf.art 83,84 NCP care dispune amanarea pedepsei-termen de incarcerare 2 ani pentru savarsirea faptei prev.de ... (vezi toată discuția)
Cand o sa dau de permis ? zaicaioan zaicaioan În baza art. 396 alin. (1), (4) C. proc. pen. raportat la art. 83 C. pen. stabileşte pedeapsa de 9 luni închisoare în sarcina aceluiaşi inculpat, ... (vezi toată discuția)
Acoolemie mare Kawassaky Kawassaky In data de 5 noiembrie 2016 am fost oprit de un echipaj de politie. Am suflat in alcooletest si a iesit 1,3mg in aerul expirat. Am fost dus la spital si mi s-a ... (vezi toată discuția)