avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prelungirea indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prelungirea indemnizatiei de somaj

Buna ziua
In cazul celor care intra in somaj dupa terminarea facultatii, noua ordonanta de urgenta le va prelungi si lor perioada de acordare a indemnizatiei de somaj?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 16 Iulie 2010
Daca ar fi avut un Ordin al ministerului in sensul in care considera ei, cu siguranta ar fi facut referire la el in acel raspuns.
Parerea mea mea e ca ca daca legea 76/2002 , care reprezinta legea de baza in materia somajului prevede expres la Art. 4. - (1) In aplicarea prevederilor prezentei legi sunt excluse orice fel de discriminari pe criterii politice, de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex si varsta' atunci OU 28/2009 care vine in completarea Legii nu are cum sa inlature acest principiu al nediscriminarii, principiu fundamental, dintre diferitele categorii sociale carora Legea le ofera protectie .
Am gasit un comunicat de presa de la AJOFM Harghita ([ link extern ] ) :
COMUNICAT DE PRESÃ

În urma aprobării de către guvern a OUG nr 28/2009 , perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj s-a prelungit cu 3 luni. Această prelungire este valabilă pentru :
- ªomerii aflaţi în plată încă la data de 25 martie 2009 (indiferent data la care s-a efectuat ultima viză)
- Persoanele care îndeplinesc condiţiile de stabilire a indemnizaţiei de şomaj în intervalul 25.03-31.12.2009
- Persoanele care absolvă o formă de învăţământ în intervalul 25.03.2009 - 31.12.2009 şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege;
Astfel în funcţie de vechimea în muncă anterioară, perioada pe care se va acorda indemnizaţia de şomaj este de :
- 9 luni pentru absolvenţii cărora li s-a stabilit indemnizaţia de şomaj ;
- 9 luni pentru şomerii cu o vechime mai mică de 5 ani, dar mai mare de 12 luni;
- 12 luni pentru şomerii cu o vechime între 5 şi 10 ani (inclusiv);
- 15 luni pentru şomerii cu o vechime peste 10 ani;
În acest sens şomerii cărora le-a expirat indemnizaţia de şomaj în intervalul 25.03-31.03.2009 sunt rugaţi să se prezinte de urgenţă la agenţia locală la care au fost arondaţi pentru îndeplinirea formalităţilor de reluare în plată.
Prin acelaşi act normativ, guvernul a stabilit că în cursul anului 2009, angajatorii pot trimite în şomaj tehnic (plătit din fondurile societăţii, în cuantum de 75% din salariul de bază brut) pe o perioadă de maxim 3 luni, în care angajatorul este scutit de la plata impozitului pe salariu şi a tuturor contribuţiilor sociale aferente salariaţilor afectaţi de această măsură.

DIRECTOR EXECUTIV
TIBERIU PÃNESCU

Asta inseamna ca in Harghita se prelungeste somajul pt. absolventi, iar in alte judete nu?!?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
ContSters89205, utilizator
Da, se pare ca fiecare judet a interpretat cum a dorit, ceea ce nu este normal.
Cred ca Harghita merita nota 10 ! =D>

Kitte a scris:

A primit prietena mea raspunsul scris de la Somaj Brasov

Va comunicam urmatoarele:
Avand in vedere:
a) dispoztiile art 1 alin 1 si alin 2 din OUG nr 28/2009 potrivit carora: ( aici scriu si ei alineatul 1 si 2 din articolul 1 din Oug)
b) expunerea din motive din preambulul ordonantei: aici baga preambulul " Tinand cont ca catiunile prevazute de Pachetul de masuri ale Guvernului .... iar masurile preconizate se adreseaza unui grup tinta format din persoanele cele mai afectate de consecintele imediate ale crizei economice, persoane care siau pierdut deja locul de munca sau sunt supuse roscului de a si-l pierde, ....
(Asta au ingrosat si subliniat sa-mi iasa in evidenta)
Rezulta, fara dubiu, ca scopul pt care a fost adoptat actul normativ e acela de a atenua efectele crizei economice care afecteaza angajatorii si de a sprijini pt o perioada scurta, prin prelungirea duratei de acordare a indeminizatiei de somaj cu 3 luni, persoanele care si-au pierdut deja locul de munca si care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a o ordonantei ( la acestea se refera alin, 2 al art. 1) precum si persoanele carora le vor inceta raporturile de munca pana la 31.12.2009) art. 1 alin.1)
Fata de cele de mai sus, consideram ca absolventilor unei forme de invatamant, beneficiari de indemnizatie de somaj, nu le sunt aplicabile prevederile OUG, ei neregasindu-se in grupul-tinta pt care au fost adoptate masurile de protectie sociala, si, pe cale de consecinta, cererea dumneavoastra privind prelungirea perioadei de acordare a indeminzatiei de somaj cu 3 luni nu poate fi solutionata favorabil.

Acum ce facem?

Rapid, la un avocat si faceti contestatie la instanta de contencios administrativ, dupa cum v-am spus in postul anterior. Nu va dura mult.

Alte discuții în legătură

Raspuns de la ministerul muncii in legatura cu prelungirea de 3 luni a somajului pt absolventi nicoleta40 nicoleta40 MINISTERUL MUNC]]~ F. DIRECTIA GEN str. Dem. I. Dobn Tel.: 004-021.311.02.02; Fax: O .OTECTIEI SOCIALE ORTA DE MUNCA . ~ ......... Of l, Bucuresti 8; ... (vezi toată discuția)
3 luni lipsa ??? westkontakt westkontakt buna ziua, am primit o informatie cand am mers sa scot carnetul de somer al sotiei cum ca datorita nu stiu carei Ordonante, persoanele care si-au depus ... (vezi toată discuția)
Somaj anghelgeorgiana anghelgeorgiana dupa 2 ani si jumatate vechime la cate luni de somaj am dreptul?si din somaj pot iesi in concediu de cresterea copilului si sa primesc indemnizatia? (vezi toată discuția)