avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prelungirea indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prelungirea indemnizatiei de somaj

Buna ziua
In cazul celor care intra in somaj dupa terminarea facultatii, noua ordonanta de urgenta le va prelungi si lor perioada de acordare a indemnizatiei de somaj?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 16 Iulie 2010
Chiar daca s-ar da o interpretare in afara textului de lege (OUG nr.28/2009), la data intrarii in vigoare a acestei ordonante dvs erati somer inregistrat la AJOFM si , prin urmare, beneficiati de indemnizatie chiar daca plata acesteia era suspendata.
Intrebari:
1. La stabilirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj se poate lua in considerare ca stagiu de cotizare si perioda de somaj pe care am avut-o imediat dupa terminarea liceului? Mentionez ca pe cartea de munca am 9 ani si 10 luni si ma interesa daca aduc adeverinta ca am fost in somaj - 9 luni (in alt judet) inainte de acesti 9 ani si 10 luni ma poate baga la prelungirea indemnizatiei (de la 9 luni cit am in prezent la 12 luni + cele 3 luni din OUG 28/2009).
Se poate recalcula si indemnizatia?
2.Dar conventiile civile realizate inainte de aparitia codului muncii , pot fi considerate stagiu de cotizare la stabilirea indemnizatiei de somaj? Am o conventie civila in anul 1998 , inainte de a avea cartea de munca , poate fi luata in calcul?
3.In cazul in care copilul este bolnav ,se suspenda indemnizatia de somaj si se poate lua indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav pina la 7 ani?

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2009
bibipui, utilizator
1. Da
Insa este tardiva depunerea adeverintei, intrucat dreptul a fost stabilit deja. Trebuia sa o prezentati atunci.
2. Nu
3. Nu. Doar pana la 3 ani.
Referitor la posturile anterioare. Dupa cum cita grace_r, se poate interpreta asa cum spune functionarul. Pare a fi cerinta intrunirii a doua conditii, in mod cumulativ:
(2) Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.
Intr-adevar, somer era, insa nu beneficia de indemnizatie la data intrarii in vigoare a ordonantei.
Va sfatuiesc sa incercati pe contencios, instantele sunt ingaduitoare...:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2009
pakos, utilizator
De ce sa nu poata beneficia de conced. ingrijire copil bolnav pana la 7 ani?? Este un concediu medical ca oricare altul si nu se face vreo distinctie. (Doamna nu vorbea de concediu de ingrijire copil pana la 2(3) ani).
Citez din Legea 76/2002:
Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
g) pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;

Alte discuții în legătură

Raspuns de la ministerul muncii in legatura cu prelungirea de 3 luni a somajului pt absolventi nicoleta40 nicoleta40 MINISTERUL MUNC]]~ F. DIRECTIA GEN str. Dem. I. Dobn Tel.: 004-021.311.02.02; Fax: O .OTECTIEI SOCIALE ORTA DE MUNCA . ~ ......... Of l, Bucuresti 8; ... (vezi toată discuția)
3 luni lipsa ??? westkontakt westkontakt buna ziua, am primit o informatie cand am mers sa scot carnetul de somer al sotiei cum ca datorita nu stiu carei Ordonante, persoanele care si-au depus ... (vezi toată discuția)
Somaj anghelgeorgiana anghelgeorgiana dupa 2 ani si jumatate vechime la cate luni de somaj am dreptul?si din somaj pot iesi in concediu de cresterea copilului si sa primesc indemnizatia? (vezi toată discuția)