Buna ziua
In cazul celor care intra in somaj dupa terminarea facultatii, noua ordonanta de urgenta le va prelungi si lor perioada de acordare a indemnizatiei de somaj?
Multumesc
Chiar daca s-ar da o interpretare in afara textului de lege (OUG nr.28/2009), la data intrarii in vigoare a acestei ordonante dvs erati somer inregistrat la AJOFM si , prin urmare, beneficiati de indemnizatie chiar daca plata acesteia era suspendata.
Intrebari:
1. La stabilirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj se poate lua in considerare ca stagiu de cotizare si perioda de somaj pe care am avut-o imediat dupa terminarea liceului? Mentionez ca pe cartea de munca am 9 ani si 10 luni si ma interesa daca aduc adeverinta ca am fost in somaj - 9 luni (in alt judet) inainte de acesti 9 ani si 10 luni ma poate baga la prelungirea indemnizatiei (de la 9 luni cit am in prezent la 12 luni + cele 3 luni din OUG 28/2009).
Se poate recalcula si indemnizatia?
2.Dar conventiile civile realizate inainte de aparitia codului muncii , pot fi considerate stagiu de cotizare la stabilirea indemnizatiei de somaj? Am o conventie civila in anul 1998 , inainte de a avea cartea de munca , poate fi luata in calcul?
3.In cazul in care copilul este bolnav ,se suspenda indemnizatia de somaj si se poate lua indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav pina la 7 ani?
1. Da
Insa este tardiva depunerea adeverintei, intrucat dreptul a fost stabilit deja. Trebuia sa o prezentati atunci.
2. Nu
3. Nu. Doar pana la 3 ani.
Referitor la posturile anterioare. Dupa cum cita grace_r, se poate interpreta asa cum spune functionarul. Pare a fi cerinta intrunirii a doua conditii, in mod cumulativ:
(2) Pentru someriicare beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.
Intr-adevar, somer era, insa nu beneficia de indemnizatie la data intrarii in vigoare a ordonantei.
Va sfatuiesc sa incercati pe contencios, instantele sunt ingaduitoare...:)
De ce sa nu poata beneficia de conced. ingrijire copil bolnav pana la 7 ani?? Este un concediu medical ca oricare altul si nu se face vreo distinctie. (Doamna nu vorbea de concediu de ingrijire copil pana la 2(3) ani).
Citez din Legea 76/2002:
Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
g) pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
Somaj
anghelgeorgiana
dupa 2 ani si jumatate vechime la cate luni de somaj am dreptul?si din somaj pot iesi in concediu de cresterea copilului si sa primesc indemnizatia? (vezi toată discuția)