avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prelungirea indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prelungirea indemnizatiei de somaj

Buna ziua
In cazul celor care intra in somaj dupa terminarea facultatii, noua ordonanta de urgenta le va prelungi si lor perioada de acordare a indemnizatiei de somaj?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 16 Iulie 2010
[ link extern ]

Prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de şomaj
20.05.2009, 00:00
Autor: Gabriel GEORGESCU
Mai multe persoane din Oradea, Aleşd şi Beiuş ne-au solicitat să le dăm un răspuns, prin intermediul instituţiei autorizate, în legătură cu prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de şomaj în cazul absolvenţilor (unei forme de învăţământ) care, neavând loc de muncă, au devenit şomeri.

Concret, cei care ni s-au adresat au beneficiat, timp de 6 luni, de ajutor de şomaj, iar acum, după expirarea perioadei iniţiale de acordare a indemnizaţiei de şomaj, li s-a refuzat prelungirea perioadei de şomaj, implicit intrarea la plată, invocându-se în prevederile OUG nr. 28/25 martie 2009.
"Care este realitatea? Se fac legi discreţionare privind categoriile de şomeri? La ce să ne aşteptăm?" - se întrebau, întrebându-ne, aceşti absolvenţi deveniţi şomeri.
De la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, dl Dorel Drăghici, conducătorul acestei instituţii, a precizat că, din păcate, în OUG nr. 28/25 martie a.c., există două omisiuni, două scăpări care se vor corecta. Una dintre aceste omisiuni vizează tocmai absolvenţii-şomeri, categorie care nu a fost prevăzută în OUG nr. 28/25 martie 2009. "Deja s-a discutat această problemă la nivel naţional, iar Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, cu acrodul Ministerului Finanţelor, va modifica OUG nr. 28/25 maritie, făcând un gest reparatoriu. Astfel, în scurt timp, absolvenţii deveniţi şomeri aflaţi în plată vor beneficia de prelungirea perioadei de şomaj şi vor reintra la plata indemnizaţiei respective, primind, retroactiv, banii cuveniţi. Vor fi incluşi în noile reglementări şi viitorii şomeri din categoria absolvenţilor" - a specificat dl. Dorel Drăghici.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2009
ContSters89205, utilizator
Ha ha! Modifica preambulul la Ordonanta? Chiar am ramas fara litere la tastatura!
Am trait s-o vedem si pe-asta! :yeah:
Face un gest reparatoriu! :duh:
Ce buni la suflet sunt! #-o
grace_r a scris:

Am trait s-o vedem si pe-asta! :yeah:
Face un gest reparatoriu! :duh:
Ce buni la suflet sunt! #-o
Cine ma poate ajuta ??? Am intrat in somaj in septembrie 2008 , dupa 9 ani si 10 luni de munca. In luna martie am avut un concediu medical de 14 zile pe care l-am depus la AJOFM . In aceeasi luna a intrat in viguare si ordonanta prin care se prelungea somajul cu 3 luni , insa un functionar de la AJOFM Valcea imi spune ca la mine nu se aplica deoarece eram in medical in momentul intrarii in vigoare a ordonantei!!!????? Nu este normala o asemenea discriminare!!! Ce ma sfatuiti sa fac? E LEGAL?
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
bibipui, utilizator
Mi se pare o interpretare total eronata a legii, de aceea va sfatuiesc sa discutati cu supriorul acelui functionar sau la oficiul juridic al AJOFM.

OUG 28/2009 zice asa:
Art. 1
(1) Prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.
(2) Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.

Chiar daca la intrarea in vigoare aveati suspendata acordarea indemnizatiei, aveati tot statul de somer. Dupa reluarea in plata a indemnizatiei sunteti tot in situatia de somer reglemenatta de art 17 din lg 76.

Alte discuții în legătură

Raspuns de la ministerul muncii in legatura cu prelungirea de 3 luni a somajului pt absolventi nicoleta40 nicoleta40 MINISTERUL MUNC]]~ F. DIRECTIA GEN str. Dem. I. Dobn Tel.: 004-021.311.02.02; Fax: O .OTECTIEI SOCIALE ORTA DE MUNCA . ~ ......... Of l, Bucuresti 8; ... (vezi toată discuția)
3 luni lipsa ??? westkontakt westkontakt buna ziua, am primit o informatie cand am mers sa scot carnetul de somer al sotiei cum ca datorita nu stiu carei Ordonante, persoanele care si-au depus ... (vezi toată discuția)
Somaj anghelgeorgiana anghelgeorgiana dupa 2 ani si jumatate vechime la cate luni de somaj am dreptul?si din somaj pot iesi in concediu de cresterea copilului si sa primesc indemnizatia? (vezi toată discuția)