tedddybear a scris:
dagt05 a scris:
mai multe tilharii comise in baza aceleiasi rezolutii, la diferite intervale de timp, impotriva aceluiasi proprietar, dar cu actiunea absorbita, sa zicem loviri, comisa impotriva mai multor persoane, sa zicem paznici diferiti. infractiune continuata sau concurs real omogen? de ce?
as zice o singura infractiune, unitate legala, tilharie in forma continuata. argumente:
1. -"va exista o singura infractiune de tilharie daca violentele sau amenintarile sunt exercitate fata de o pluralitate de persoane si se comite un singur furt" - udroiu
2. L. 187/2012, art. 238 lit. b: "(in considerarea cerintei {de la art. 35 alin. (1)} subiectului pasiv unic in ipoteza infr. continuate, cerinta e indeplinita si cind) infractiunea a adus atingere unor subiecti pasivi secundari diferiti, dar sub. pasiv principal este unic"
3. definitia sub. pasivi: pasiv principal - persoană ale cărei interese sunt ocrotite, în principal, prin norma incriminatorie. ~pasiv secundar - persoană ale cărei interese sunt ocrotite în mod subsidiar, adiacent, prin norma incriminatorie.
Din 1 rezulta ca lovirile mai multor persoane nu afecteaza unitatea de subiect pasiv. 2, coroborat cu 3, confirma asta, spunind ca exista 2 tipuri de subiecti pasivi, in functie de actiunea principala/absorbanta si, respectiv, actiunea secundara/absorbita. La tilharie, obiect juridic principal-patrimoniul, deci subiect pasiv principal e proprietarul, care e unic in ipoteza de mai sus. obiect juridic secundar, integritate fizica, libertatea etc.-subiect pasiv secundar mulitplu, ca in ipoteza paznicilor batuti, dar asta nu conteaza, conform 2, 1 si 3.
si eu sunt pe dupa ureche, dar tu esti si mai si. ma pierd printre cuvinte si randuri.
retii talharie in f continuata. are udroiu 2 exceptii ca sa le zic asa de la sub pasiv.
1. coproprietatea
2. pasiv principal si pasiv secundar.
ori in exemplul tau ma intereseaza asa. care e sub pasib principal? daca toate bunurile apartin aceleasi pers sau pot fi chiar si in coprop( poti combina 1 cu 2) atunci retin cantinuata daca am restul cond bineinteles indeplinite. nu ma intereseaza ca am in fiecare alt paznic care primeste cate o lopata.
1. speta mea imaginata era simpla: un tilhar isi propune sa comita 3 tilharii sa zicem la acelasi magazin, proprietar unic, nu coproprietate. le comite intr-o saptamina, agresind de fiecare data alt paznic, deci 3 paznici diferiti. rezolutia era unica, fura de la un singur om (proprietar unic) si bate 3 insi. subiectul pasiv principal esti de acord ca e patronul magazinului presupun. subiectii secundari sunt pindarii. de asta am zis ca nu e concurs, ci tilharie
continuata. dar magazinul, ca sa ma refer si la celalalt caz, putea sa aiba si doi patroni, deci coproprietate, cele 3 tilharii ii afecta tot pe ei ca tot de acolo a furat, deci si daca era coproprietate in speta asta tot continuata era, nu concurs.
2. or fi si in udroiu exceptiile astea doua cu unitatea subiectului pasiv, dar eu le-am luat din legea de punere in aplicare 187/2012, articolul indicat
3. ce vrei sa zici cu "dupa ureche"? :) nu am un iq foarte ridicat si invat greu, iar materia e multa, abstrusa si, de parca asta nu era de ajuns, sunt divergente cu ghiotura intre autori. si pe linga asta, nu am inceput de mult sa invat, sunt racan. ca prin facultate am trecut ca gisca prin apa, am facut atita cit trebuia sa iau examenele, nu mai mult.