avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,

Am nacut pe 1 decembrie iar cei de la primarie imi resping dosarul de crestere copil pentru ca pe luna ianuarie am doar 2 zile lucrate si au zis ca nu am stagiul de cotizare complet; desi am un venit de 6100 lei in acea luna si 5 zile de concediu platit.
Exista vreo posibilitate sa beneficiez de concediu de crestere copil?
VEnitul meu pe ultimiele 12 luni anterioare nasterii copilului este compus din :salariu ianuarie (4 ianuarie ultima zi de preaviz); somaj :15 februarie-15 septembrie; pfa: traducator 15 septambrie- sf decembrie.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa rezolv aceasta situatie pentru ca am muncit 6 ani inainte fara vreo intrerupere si acum cand am nevoie; statul nu ma ajuta; cu ce imi cresc copilul?
Cel mai recent răspuns: vasya1 , utilizator 16:27, 25 Martie 2014
Buna dimineata.Ma numesc Ramona si imi fac dosarulpt indemnizati de cresterea copilului,iar contabila nu mi-a completat bine salariile.a trecut ce luam pe card,fara bonurile de masa..de ex pe o puna in care a trecut 985 eu am sal net 1120 si zice ca e corect cum a scris.ce pot face in situatia asta?imi spune ca nu mai exista fise fiscale..asa este??multumesc
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
ramqby, utilizator
vasya1:

1. Doamna de la Primarie nu stie sa citeasca.

2. Regula este sa aveti lucrate cel putin jumatate din zilele lucratoare ale lunii.

3. Exceptia este sa aveti lucrate cel putin 3 luni cu mai putin de jumatate din zilele lucratoare.

4. - Nu va lasati intimidata de incompetenta functionarei respective.
- Luati legatura cu AJPIS si sunt sigur ca se va rezolva favorabil dvs.

ramqby:

1. Venitul net,care se trece in adeverinta este calculat astfel: din venitul brut (conform statelor de plata), in care intra si contravaloarea tichetelor de masa, se scad impozitul si contributiile pentru pensie, sanatate si somaj.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.
Având în vedere faptul că, potrivit prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobată prin Legea nr. 279/2010, cu modificările ulterioare, au fost abrogate prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masă sunt supuse impozitului pe venit. Având în vedere faptul că tichetele de masă sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabilă, vor fi luate în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei începând cu data de 1 iulie 2010.
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
ultima zi de la preaviz de la locul de munca a fost 4 ianuarie 2013; iar actele de somaj le-am depus pe 15 februarie 2013
Sa mai luam la interepretat OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. 2 .

Interpretarea legii depinde de cata logica a facut o persoana in liceu. Va duceti la primarie si explicati calm ( nu are rost sa va certati cu ei ca o iau la modul personal). Din alin. 3 rezulta ca puteti avea un numar mai mic de zile lucrate intr-o luna (dvs aveti 2) decat numarul prevazut la alin.2 ( adica 11 ) Matematic si logic 2<11.
Spunetile celor de la primarie sa va accepte dosarul si sa va dea numar de inregistrare chiar daca acesta v-a fi respins asa cum sustin cei de la primarie.
Asa cum spune si domnul Tudorvaleriu nu va lasati intimidata. In cazul in care vi se respinge dosarul puteti merge in audienta la Directorul AJSIP, cum ati spus ati lucrat 6 ani aveti niste drepturi.
Va asteptam sa ne spuneti cum ati rezolvat problema. Multa bafta!
tudorvaleriu a scris:

vasya1:

1. Doamna de la Primarie nu stie sa citeasca.

2. Regula este sa aveti lucrate cel putin jumatate din zilele lucratoare ale lunii.

3. Exceptia este sa aveti lucrate cel putin 3 luni cu mai putin de jumatate din zilele lucratoare.

4. - Nu va lasati intimidata de incompetenta functionarei respective.
- Luati legatura cu AJPIS si sunt sigur ca se va rezolva favorabil dvs.

ramqby:

1. Venitul net,care se trece in adeverinta este calculat astfel: din venitul brut (conform statelor de plata), in care intra si contravaloarea tichetelor de masa, se scad impozitul si contributiile pentru pensie, sanatate si somaj.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.
Având în vedere faptul că, potrivit prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobată prin Legea nr. 279/2010, cu modificările ulterioare, au fost abrogate prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masă sunt supuse impozitului pe venit. Având în vedere faptul că tichetele de masă sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabilă, vor fi luate în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei începând cu data de 1 iulie 2010.

multumesc mult pentru raspuns.

eu am lucrat la o statie peco..unde am luat o prima de 400ron,dar sub forma de tichete de alimentare.acestea se pot adauga la venituri?
ramqby, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Decizie pentru indemnizatie ccc farcas25 farcas25 Buna ziua, am depus dosarul pentru indemnizatie CCC prin august, deodata cu dosarul pentru alocatie. am primit prin posta o decizie in care se mentioneza ... (vezi toată discuția)
Vă rog să mă ajutați 4488 4488 Trebuie sa depun dosarul de indemnizație pentru creșterea copilului dar în ianuarie anul trecut mi am schimbat locul de munca, așadar nu am decât 14 zile ... (vezi toată discuția)