avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,

Am nacut pe 1 decembrie iar cei de la primarie imi resping dosarul de crestere copil pentru ca pe luna ianuarie am doar 2 zile lucrate si au zis ca nu am stagiul de cotizare complet; desi am un venit de 6100 lei in acea luna si 5 zile de concediu platit.
Exista vreo posibilitate sa beneficiez de concediu de crestere copil?
VEnitul meu pe ultimiele 12 luni anterioare nasterii copilului este compus din :salariu ianuarie (4 ianuarie ultima zi de preaviz); somaj :15 februarie-15 septembrie; pfa: traducator 15 septambrie- sf decembrie.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa rezolv aceasta situatie pentru ca am muncit 6 ani inainte fara vreo intrerupere si acum cand am nevoie; statul nu ma ajuta; cu ce imi cresc copilul?
Cel mai recent răspuns: vasya1 , utilizator 16:27, 25 Martie 2014
vasya1 a scris:

Buna ziua,

Mai am si eu o intrebare:
am depus actele pentru alocatie pe 10 decembrie la primarie; eu am nascut pe 1 decembrie; nu ar trebui sa iau luna asta alocatia? pentru ca pana acum nu a venit postasul si la posta nu e niciun cupon. Asa mi-au zis de la primarie, ca in 2 luni vine alocatia; nu ar trebui sa iau de luna asta?
Multumesc!

Cam asa se intampla la primele alocatii. Pana ajung la AJPIS actele, pana le verifica, pana le aproba... oricum veti primi alocatia retroactiv (copilul beneficiaza de alocatie in prima zi de la nastere) daca asta era grija dvs.
Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
daca am depus in decembrie trebuia sa iau in februarie; nu?
Am intrebat la primarie o sa iau in martie sau aprilie ca dosarul a fost trimis in februarie ca in ianuarie agentia de p;lati nu a lucrat; iar banii o sa se ia cu luna urmatoare nasterii copilului :))
dar copilul meu ce face fara bani pana in aprilie?
in fine.... asta e Romania in care traim, nu ma mai mira nimic
1. Din Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii:

Art. 6
...
(4) Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

(6) Dreptul la alocația de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condițiile de acordare.
...

2. - Daca ati nascut in decembrie alocatia de stat pentru copii se cuvine incepand cu luna ianuarie.
- Asadar in februarie trebuia sa primiti alocatia de stat pentru copii pentruy luna ianuarie.

3. - Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) au lucrat in luna ianuarie.
- Cred ca vi s-a dat un raspuns gresit ca sa se scuze pentru nedepunerea actelor la timp la AJPIS.

4. - Daca dvs. ati depus actele pentru alocatia de stat pentru copii la Primarie in decembrie ele trebuia sa fie trimise la AJPIS pana le 5 ianuarie.
- Daca ati depus actele la Primarie in ianuarie trebuia sa ajunga la AJPIS pana pe 5 februarie iar din martie sa primiti alocatia de stat pe ianuarie si februarie.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Decizie pentru indemnizatie ccc farcas25 farcas25 Buna ziua, am depus dosarul pentru indemnizatie CCC prin august, deodata cu dosarul pentru alocatie. am primit prin posta o decizie in care se mentioneza ... (vezi toată discuția)
Vă rog să mă ajutați 4488 4488 Trebuie sa depun dosarul de indemnizație pentru creșterea copilului dar în ianuarie anul trecut mi am schimbat locul de munca, așadar nu am decât 14 zile ... (vezi toată discuția)