avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,

Am nacut pe 1 decembrie iar cei de la primarie imi resping dosarul de crestere copil pentru ca pe luna ianuarie am doar 2 zile lucrate si au zis ca nu am stagiul de cotizare complet; desi am un venit de 6100 lei in acea luna si 5 zile de concediu platit.
Exista vreo posibilitate sa beneficiez de concediu de crestere copil?
VEnitul meu pe ultimiele 12 luni anterioare nasterii copilului este compus din :salariu ianuarie (4 ianuarie ultima zi de preaviz); somaj :15 februarie-15 septembrie; pfa: traducator 15 septambrie- sf decembrie.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa rezolv aceasta situatie pentru ca am muncit 6 ani inainte fara vreo intrerupere si acum cand am nevoie; statul nu ma ajuta; cu ce imi cresc copilul?
Cel mai recent răspuns: vasya1 , utilizator 16:27, 25 Martie 2014
Multumesc pentru indrumari. Va voi tine la curent
ramqby:

1. Bineinteles ca aceasta suma este un venit pentru dvs.

2. Daca vi s-a retinut si impozit si contributiile sociale atunci este ca orice venit salarial.
Am depus dosarul; mi l-a primit dar cand i-am cerut bon de inregistrare mi-a aratat ca inaintea mea mai sunt un teanc de dosare la care inca nu s-a dat bon de inregistrare si sa merg maine dupa bon (mama ei de birocratie). Si i-am mai zis de lege ca e permisiva si ca ma incadrez si am primit aroganta maxima: ca vai domne o sa mai vad eu cat de permisiva e ca nu e asa cum zic eu. Frateeee nimeni nu te informeaza cu nimic, nimeni nu stie nimic cand intrebi, dar se refuza dosare; eu pt ce am platit atatia ani cei 0,85 % pt concedii si indemnizatii? trebuie sa imi programez cand sa raman gravida? si mai nou m-au etichetat ca sunt si un caz special!! cat sa mai indur? nervii si timpul meu prierdut cine le plateste?
Si la agentia de plati a zis ca duce dosarul abia pe 5 martie? de ce atat de tarziu? si de la agentie a zis ca nu stie in cat timp primesc raspuns.
Dar imi da ea banii sau ce? atata umilinta sa indur pentru dreptul meu?
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
vasya1, utilizator
Bonul de intregistrare ar fi trebuit sa vi-l dea pe loc.

Luati la cunostinta urmatorul art. din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010:

Art. 14
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
(2) Pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale.
(3) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv.
(4) Decizia prevazuta la alin. (3) se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.

Trebuie sa obtineti bonul de ordine pana la sf lunii ca dosarul sa fie trimis de catre primarie pe data de 5 la AJIPS, altfel se mai intarzaie o luna. Fara bon de ordine nu aveti nicio dovada ca ati depus dosarul la primarie. Duceti-va maine, duceti-va si poimaine, insistati sa va dea bonul de ordine. Luati si copilul cu dvs poate se satura de plansete si va da bonul de ordine.
Nici eu nu inteleg de ce atatea refuzuri din partea celor de la primarie cand, asa cum ati spus si dvs, legea este permisiva si doar cei de la AJIPS aproba daca beneficiati sau nu de CIC.
Stiu ca va este greu cu un copil de 2-3 luni sa mai faceti si atatea drumuri dar incercati sa nu va mai enervati ca nu va ajuta cu nimic.
tudorvaleriu a scris:

ramqby:

1. Bineinteles ca aceasta suma este un venit pentru dvs.

2. Daca vi s-a retinut si impozit si contributiile sociale atunci este ca orice venit salarial.

ce pot face daca nu vor sa-mi treaca toate veniturile?unde trebuie sa ma adresez?multumesc!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Decizie pentru indemnizatie ccc farcas25 farcas25 Buna ziua, am depus dosarul pentru indemnizatie CCC prin august, deodata cu dosarul pentru alocatie. am primit prin posta o decizie in care se mentioneza ... (vezi toată discuția)
Vă rog să mă ajutați 4488 4488 Trebuie sa depun dosarul de indemnizație pentru creșterea copilului dar în ianuarie anul trecut mi am schimbat locul de munca, așadar nu am decât 14 zile ... (vezi toată discuția)